tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut(...)supermarketu, gdzie znajdziesz wszystkie potrzebne produkty. Jeżeli mieszkasz w większym mieście, sprawa jest dodatkowo ułatwiona, ponieważ masz do dyspozycji delikatesy. Poza tym narzucanie jakichkolwiek norm związanych z przygotowaniem takiej zupy jest sprzeczne z obyczajem. Jeżeli nie możesz dostać kapusty pak choi, niech Cię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki
Roślinna - blog wegańskiLekka wiosenna zupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia(...)seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką roztopionego masła i przybrać dodatkami
Sztuka gotowania w/g Samirytyle czekałam. Jest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam! ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego ~sól - do smaku ~pieprz - do smaku(...)jogurt i przyprawy, dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. ~po 2 łyżki pestek dyni na porcję ~sól Pestki uprażyć na patelni z solą, posypać nimi zupę i podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
chili & sugarniej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe. Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy(...)używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika. Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy. Dosyp listki bazylii, dodaj sól
Słodko-Słony Świat Ilonymoją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 l bulionu warzywnego
Food Squarekurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem(...)Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor
Kulinarne przygody Gatityoknem jesień , czas na zupy krem , są świetne na zimne deszczowe dni , rozgrzeją jak nić , dziś zapraszam na fajny krem z marchewki , a imbir który dodałam , rozgrzewa niesamowicie , zapraszam serdecznie . Składniki ( dla 4 osób ) 1 kg marchewki 4 średnie ziemniaki 2 łyżeczki imbiru 1 kostka warzywna 1 średnia cebula łyżka masła sól pieprz(...)momentu aż zakryją nam wszystkie warzywa , gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Jak nasze warzywa będą ugotowane , blenderem mielimy całość na gładką masę , doprawiamy solą , pieprzem i gotowa zupa krem do podania . Smacznego
Mój Smakbazie rosołu z pieczonych warzyw . Składnikami zupy są cebula, marchewka, czerwona soczewica i szpinak, ale ogromną rolę grają tutaj przyprawy - ostra papryka, kumin, pieprz. Polecamy przygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna. Czego potrzebujemy? 1 duża cebula 4-5 średnich marchewek szklanka czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego lub wody łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 2 garści(...)wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie. Po ugotowaniu blendujemy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji, możemy odjąć wcześniej łyżkę warzyw, jeśli nie lubimy całkowicie kremowych zup i na koniec dodać je do zupy. Doprawiamy zupę do smaku kuminem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Do garnka z jeszcze gorącą zupą wrzucamy dwie garści umytego szpinaku i mieszamy
two broke sistersKrupniczek jaglany z batatmi i jarmużem, ta zupa to prawdziwy superfood. Jest pyszna, pożywna, pełna witamin i banalnie prosta do przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegeteriańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Krem z brokuła to szybka i pyszna zupa, którą zna chyba każdy 😉 Jest sycąca i smakuje wybornie, jeśli jeszcze jej nie robiliście, zachęcam do spróbowania! Składniki: – 1 brokuł – 1 mała cebula – 1 marchewka – 250ml bulionu warzywnego – łyżka oleju – sól, pieprz, zioła – 2 ząbki czosnku – grzanki Czytaj więcej → Artykuł KREM Z BROKUŁA
greengoodiesPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni - doskonała na jesienne i zimowe chody :) SKŁADNIKI 1,2 kg dyni (ze skórką i pestkami) 1 cebula 5 pomidorów 4 ząbki czosnku 0.5 l bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 60 ml mleka kokosowego sól, pieprz kurkuma, kumin, ostra papryka oregano pestki dyni PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, dynię kroimy na kawałki
Moje Kuchenne Rewelacjejadłam, ale podzieliłam się z współbiesadnikami ; ). Zupa była smaczna, na tyle dobra, że przygotowałam ją w domu oczywiście trochę zmieniając jej komponenty. Jeżeli jesteście ciekawi efektów to przygotujcie ją w domu! Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny) ok 150- 200 g boczku 1 szalotkę(...)gotujemy ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią (jak będzie gorąca) pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulkę – smażymy aż całość będzie rumiana. Zupę miksujemy blenderem i gdy będziemy już mieli jednolitą konsystencję dodajemy zawartość pateli. Mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy. Zupę podajemy gorącą posypaną serem (wtedy fajnie się stopi) i posypaną czymś zielonym
Szybko Tanio Smacznieintensywny smak, co zdecydowanie nam podpasowało. Jest także dość rzadka, więc jeśli ktoś lubi gęstsze zupy powinien dodać więcej warzyw lub zmniejszyć ilość bulionu, albo jeść tak jak my zagryzając świeżą bułeczką :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " kruche babeczki ") 1,5 litra bulionu warzywnego 2 duże pory (tylko ich biała część) 2 spore marchewki 2 bardzo duże ziemniaki 1 ząbek
Simply Foodpowstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek 2 łyżki śmietany 18% ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną
Miksturownik