Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę
Kardamonovycukru bulion warzywny sól pieprz Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce - Do zupy dodać śmietanę zgotować
W królestwie smaków Beatyspotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk(...)chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam go na maśle klarowanym
wesoła kuchniainne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie(...)gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego. Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni
Sprawdzone przepisy kulinarnetwardo, bo jego dodatek to strzał w dziesiątkę. ➤ Pastę harissa możecie zrobić samodzielnie w domu , albo kupić w sklepach z produktami arabskimi i typu kuchnie świata. Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy 1 por, biała część, drobno pokrojony 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone(...)puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb Przygotowanie zupy z fasolą i harissą: W garnku
Chilli Czosnek i OliwaZupa którą zrobimy w 20 minut. Jest lekka, pożywna z pieczarkami i warzywami. Polecam do niej grzanki domowe. Moja wersja na ostro bo taką lubię. 250 g pieczarek 1 por biała część 1 marchewka 1 papryka żółta 2 ziemniaki duże 0,75 litra bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 30 % chili(...)talarki. Dodaję do pora, i przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę. Pieczarki myję, kroję. Przesmażam na patelni osobno, na końcu solę, pieprzę. Dodaję do warzyw, wlewam bulion, dodaję chili i gotuję zupę około 10 minut. Żółtko wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Zupę po zagotowaniu wyłączam, wlewam śmietanę i już nie gotuję. Doprawiam do smaku, podaję z koperkiem
wesoła kuchniaSzczególnie te proste w przygotowaniu, szybkie i lekkie. Jak ta - zupa z czerwonej papryki. Zawiera dużo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna. Na kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. Pycha! Składniki: 7 czerwonych papryk 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego (użyłam wywaru z ekologicznej kostki rosołowej) sól, pieprz 1. Piekarnik rozgrzej(...)także ogonków i gniazd nasiennych. 5. Podsmaż na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. 6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę. 7. Gotuj 10-15 minut. 8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku. 9. Możesz podać z pestkami słonecznika i świeżymi ziołami. Całość zawiera: 583 kcal; 28,5 g białka; 27,5 g tłuszczów
Powiedz dietom nieprostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem. Składniki: 500 g ugotowanej białej fasoli (W)* 4 średnie ziemniaki (Z)* 2 marchewki (Z) 1 cebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu (M) 7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)* 1 szkl(...)zmięknie (wraca do Z). (Z) Marchewki i ziemniaki, obrać, pokroić drobno i dodać do garnka. (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe. (W) Dodać bulion, fasolę i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze
Codziennik Kuchennypójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł. Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków 1 cebula 4 gałązki tymianku 4 łyżki oleju sól, pieprz 3 szkl. wywaru warzywnego 125 ml białego wina Jabłka kroimy na ćwiartki, fenkuł pozbawiamy wierzchniej warstwy(...)miękkości ziemniaków). Upieczone jabłka i czosnek wyciśnięty z łupinek zalewamy resztą wywaru. Dorzucamy trzy łyżki ugotowanych już ziemniaków i blendujemy na gładki krem. Wlewamy go do garnka z zupą. Solimy, pieprzymy, wsypujemy listki z pozostałych gałązek tymianku. Przekładamy do garnka upieczonego fenkuła. Całość zagotowujemy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryokazały się bezpodstawne – bo to cudo, przy którym nie trzeba się gimnastykować. Nie spędzicie godzin w kuchni, przy kuchence – krojąc, smażąc i mieszając w garnku. Do przygotowania zupy potrzebujemy (na około 10 bulionówek): – 250 g kurczaka (najlepiej piersi z kurczaka) – 1 cytrynę (sok, ale dla dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej(...)nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy trochę przepłukać po zimną wodą). Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy
Szybko Tanio SmacznieNiezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinypekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej(...)pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola. Zupę można podać makaronem ryżowym. Smacznego
kolorowotorcikowomałym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać
Zielona Kuchniamąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać i zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki. Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym
magiczna kuchnia Kasilitr bulionu warzywnego 1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny Przygotowanie : Cebulę, selera i papryka pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano dodać wędzona paprykę, chili oraz szafran, zamieszać i smażyć przez ok. pół minuty Dodać osączoną ciecierzycę, zamieszać i smażyć ok. minuty, dodać pomidory, bulion Doprawić solą i pieprzem, gotować całość ok. 8-10 min. Zupę podawać z natką
Proste Potrawy