zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:162/331)

Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 133

przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni.  Składniki: 700 g dyni 3 duże pomidory 6 ząbków czosnku w łupinkach 1 cebula oliwa sól biały pieprz 1 litr bulionu warzywnego bazylia i ser Grana Padano do podania Przygotowanie: Pomidory i dynię myjemy. Dynię kroimy(...)przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 107

zupę 👍👍❤  Polecam przepis na tą szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego i mleczka kokosowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! 😁 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz(...)jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy mega rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem

Moja Książka Kucharska
Zupa z ogórków małosolnych 84

pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler(...)tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zupa - krem z kasztanów 150

Pyszna, kremowa i wyjątkowa zupa - krem z jadalnych kasztanów z dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę(...)umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Rozlewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżą

My Culinary Art
Kapuśniak z łazankami 68

bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego koperek kminek mielony sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Zupa selerowa z camembertem i masłem estragonowym 116

się zapach pora, selera pomieszany aromatem estragonu, który ulatniał się z miseczek wypełnionych gorącą zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże pory oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki 200 ml białego wina 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska czarny pieprz świeżo zmielony Ponadto grzanki z serem camembertem: 4 kromki(...)Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zostawiłam około 5 minut, do momentu, kiedy ser zaczął się lekko topić. Wyjęłam blaszkę. Do przygotowanych miseczek włożyłam grzanki z serem i zalałam gorącą zupą. Na wierzchu polałam roztopionym masłem z estragonem i od razu podałam. Zupa pyszna o wyjątkowym smaku. Szybko została zjedzona Jeśli lubicie zupy właśnie takie, w których smaki się uzupełniają

Kuchnia u Krysi
Krem ze szparagów 102

Krem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz Składniki:  pęczek białych szparagów (mogą być również zielone)  1 l bulionu warzywnego  2 łyżki serka mascarpone  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól , pieprz , gałka muszkatołowa  Wykonanie:  Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić(...)poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać do zupy. Wszystko starannie wymieszać, w ten sposób zagęścimy naszą zupę do postaci kremu. Zostawione wcześniej główki szparagów dodać

Aromatyczne Podróże
Krem z kalafiora z pieczarkami 236

też dostały co chciały. Wiem, że nie o takiej zupie marzyły, ale ta też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek.  Krem z kalafiora z pieczarkami składniki: 500 g kalafiora 200 g ziemniaków 1 cebula 1 szalotka 300 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli natka pietruszki masło klarowane do smażenia wykonanie: Kalafior myjemy(...)Przekładamy na suchą patelnię i dusimy tak długo aż odparuje cały płyn. Dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy pieczarki na rumiano. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Zupę przed podaniem również należy doprawić do smaku. Nalewamy porcje zupy na talerz, na środek układamy pieczarki, całość posypujemy natką pietruszki

Przysmaki Karolki
Zupa z serkiem topionym i pieczarkami 1089

wody lub bulionu (drobiowego, warzywnego) W garnku zagotować wodę lub bulion. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, wrzucić do wody, dodać liście i ziele, gotować ok 10 minut. Pieczarki obrać (albo umyć), pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Pieczarki i cebulę dodać do zupy, gotować ok 5 minut. Serek

Obiad gotowy
Zupa krem z kalafiora 148

przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-)  SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka 1 żółta papryka 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego(...)Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa nie będą nią przykryte). Nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy

Passions hobbies life
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 165

trzeba uważać, by czosnku nie spalić, bo inaczej będzie gorzki i... niejadalny! Dziś zupę podałam bez żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula(...)Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać wyciśnięty czosnek i podgotować 2-3 minuty. Zmiksować blenderem, doprawić solą oraz ozdobić posiekaną natką i kleksem ze śmietany (lub wcześniej wymieszać śmietanę z zupą). Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Włoska zupa minestrone 215

zabierały do domu skórkę, która po nim została. Okazało się, że na tej skórce gotują właśnie minestrone. Swoją wersję tej zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki(...)Dodać listek laurowy i bazylię. Zalać wywarem warzywnym, dodać kawałek (ok. 5 cm) skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut.  Wyjąć skórkę parmezanu.  Dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotować przez 10 minut.  Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy.  Przed podaniem posypać zupę startym parmezanem

Kulinarne Inspiracje
Zupa Krem z Brokułów 96

ulubionym składnikiem w zupach są zdecydowanie brokuły, uwielbiam ich smak, dodatkowo świadomość jakie są zdrowe... Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotowa w kilkanaście minut. Do jej podania polecam zdecydowanie groszek ptysiowy firmy Brześć. SKŁADNIKI: 500g brokułów 2 cebule 600ml bulionu warzywnego 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól pieprz szczypta chili groszek ptysiowy firmy Brześć WYKONANIE: 1. Cebulę

Dziś Ja gotuje
Zupa toskańska, z fasolą i cukinią czyli Zupowy Wtorek odc.103 259

zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi na słońcu. Bajka! oczywiście poniżej wersja by Wiewióra ;) Zupa toskańska, z fasolą i cukinią 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1 puszka białej fasoli, u mnie szklanka ugotowanej fasoli i ciapki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 96

otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta mielonego imbiru szczypta suszonego

Kardamonovy