Składniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego
Gaździnka warzyMiał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki
pyszne zdrowościwlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa
królestwo garówkoniec wakacji... trochę jesiennie Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI: 1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć
MarciochaKucharzySkładniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w
Gaździnka warzyogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
PastelFoodsmaczną,zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii. Składniki na 4 porcje: 400 g skorzonery 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 marchewki 2 ziemniaki 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee sól,pieprz szczypta gałki muszkatałowej 50 g creme fraiche 2 łyżki oleju(...)krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam) zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczu z marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczki rozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela
PastelFoodteż muszę się pojawić. Niee, nie poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część bez liści) kroję w cieniutkie półplasterki, podsmażam
W kuchni Karmel-itkiAromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni por średnia cukinia pół cebuli litr bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli(...)solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognaciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 3-4 łodygi selera naciowego 5-6 marchewek 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę(...)czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniezupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę. Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur(...)śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. W tym czasie c hleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej po kawałku sera pleśniowego i kilka grzanek
Miód i pieprzDzisiaj tak na zielono, czyli pyszna zupa z brokułów. Za oknem szaro i powoli robi się chłodno, panuje dużo kolorów jesieni... Myślę, że ta kolorowa zupa poprawi wam humor i chodź trochę swym kolorem przypomni piękne lato. Bardzo zachęcam do przyrządzenia tego pożywnego i smacznego kremu. Brokuły , ze względu na swoją całoroczną dostępność w sklepach, powinny stanowić ważny składnik(...)średni brokuł - 1 ząbek czosnku -2,5 szklanki bulionu warzywnego -4 duże łyżki śmietany 16% -1 łyżka oleju rzepakowego - sól, pieprz Ugotować różyczki brokuły. Po wyjęciu z wody zalać bulionem i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać ze śmietaną, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku dodać go do zupy wraz z łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać ale nie gotować
Fit & Healthy LifeOstrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba(...)ogniu 15-20 minut. W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy. Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjegrzanek lub groszku ptysiowego. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem sera topionego. Pycha, polecam! Składniki: 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej 1 zielona papryka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku 2 trójkąty wyrazistego w smaku sera topionego 1,5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół
Czerwień i błękit