 Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego 202
Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego 202zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , zupa-krem z pieczonej dyni. Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g pieczonych batatów 500 g pieczonej dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 łyżeczki soli morskiej 1 kopiasta łyżeczka kuminu 1 duży(...)upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion i pokrojony ząbek czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy sola i kuminem
Kulinarne przygody Gatity Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 256
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 256Robiłam kiedyś wg przepisu Moniki zapiekankę makaronową z wędzoną rybą i bardzo mi smakowała, więc i teraz długo nie myślałam (a właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę. O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora(...)litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy i przyrządziłam podobnie
Zdrowa Kuchnia Sowy ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 236
ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 236niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała cebula 2 ząbki czosnku kopiasta łyżeczka mąki 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę - zasmażamy przez minutę, mieszając. Krok 5. Do cebuli dodajemy kopiastą łyżeczkę mąki, cały czas mieszając zasmażamy razem, aż lekko się zrumieni - rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod zupy, zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą - całość jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek. Zupa świetnie smakuje z ziemniakami z wody
Moja Książka Kucharska Flaczki z boczniaków 187
Flaczki z boczniaków 187pietruszka-korzeń Pół małego selera 1 opakowanie boczniaków – 250g Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki
W garach u Gosi Zupa krem porowo-ziemniaczana 192
Zupa krem porowo-ziemniaczana 192idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac maximum smaku.Ta zupa potwierdza tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne. Skladniki: 2-3 pory 3 ziemniaki 1 cebula 2 lyzki masla ghee 1 listek laurowy 0,75-1 l bulionu warzywnego sol bulion warzywny szczypiorek Wykonanie: Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz(...)ewentualnie sol. Gotowac 20 minut. Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem. Zupe rozlac do miseczek. Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora. Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic dodatkiem galki muszkatalowej,kminku,kleksa jogurtu, pieprzu cayenne,czipsa z przyrumienionego boczku lub prazonej cebulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Zupa dyniowa z jabłkiem. 207
Zupa dyniowa z jabłkiem. 207Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis) , a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna. Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni jakie mamy obecnie idealna. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula 1,5 l wywaru warzywnego 2 średnie ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz
O kuchni z uczuciem Zupa z brukselki 145
Zupa z brukselki 145Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchen Kapuśniak z żółtą soczewicą 157
Kapuśniak z żółtą soczewicą 157kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchen Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 194
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 194dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę przechodzą kilka(...)jeden tydzień składające się w różnych, ramadanowych dań . Niedziela: Shish kebab z kurczaka z warzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem słodko-wytrawnym Wtorek: Libański kebab z sałatką tabbouleh z kuskusem z kalafiora Środa: Północnoafrykańskie pulpeciki w pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu
Niedzielny kucharz Sałatka ze szpinakiem 659
Sałatka ze szpinakiem 659Zawsze kupowałam szpinak mrożony, do sosów, ostatnio postanowiłam wypróbować coś nowego :) Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej niż ten mrożony. A taka sałatka warzywna myślę że jest
Kuchnia Pełna Pasji Krem dyniowo-kalafiorowy 208
Krem dyniowo-kalafiorowy 208krem dyniowo-kalafiorowy . Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól kmin rzymski mielony(...)garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego
kolorowotorcikowo Zatrzec zle wspomnienia 194
Zatrzec zle wspomnienia 194mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie(...)kostke. Smazymy dluzsza chwile. Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie. Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy. Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez okolo
Przysmaki Karolki Krem z marchewki i batatów 164
Krem z marchewki i batatów 164zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma(...)plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami
Smak mojej kuchni zupa krem z pieczarek 235
zupa krem z pieczarek 235Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno(...)doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt
zabawa smakiem Zupa grzybowa  z podgrzybków 174
Zupa grzybowa  z podgrzybków 174Zupa grzybowa , zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować(...)przełożyć grzyby. Na patelnie wlać trochę bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami. Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą soli. Gotować 5 minut. * do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych i dlatego zupa jest bezmięsna ;) zastawa
królestwo garów