zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:142/331)

Zupa ogórkowa 207

jadłam jako dziecko. Zupa ta miło kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody 50dkg ogórków kiszonych kilka ziaren pieprzu listek laurowy sól, pieprz oliwa(...)pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Zalać bulionem i wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku

Codzienne Gotowanie
Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką 147

rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką

AZgotuj!
Zupa pomidorowa / Tomato soup 123

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste  makaron / pasta 1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced) 6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento 4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leaf szczypta koperku  / pinch of dill 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)marjoram 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5   Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut

Projekty ze smakiem
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 252

smaczna i rozgrzewająca zupa tajska z mlekiem kokosowym, kurczakiem i kolendrą. Pełna smaku i aromatu. Pikantna, kipiąca egzotyką, rozgrzeje Was w zimowe dni i wieczory.  Smacznego :) Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 200 g polędwiczek z kurczaka 1 L bulionu warzywnego 1 papryka czerwona 2 pomidory 400 ml mleka kokosowego(...)wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam makaron ryżowy, długie wstążki. Makaron moczymy przez

kulinarnyJa
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 172

wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem z brokułami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu   (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany(...)obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich brokuła i gotuję jeszcze 5 minut. Zupę

Kulinarne przygody Gatity
Zupa cebulowa przepis podstawowy 164

Cebulowa, to bardzo dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko. Nie potrzeba zbyt wiele zachodu, żeby sobie przygotować tą smaczną zupę.  Prosty przepis bez wydziwiania z dodawaniem koniaku czy białego wina...  Potrzebujemy włoszczyznę 500-750 g  w słupkach, cebulę 6-8 szt., ziemniaki 5 szt., sól ~1 płaska  łyżka, ziele 5 ziaren,liść(...)ziemniaki, liście i ziele. Na patelni dusimy pokrojoną cebulę do czasu dobrego zeszklenia. Gdy bulion warzywny się zagotuje, to cebula zdąży się już zeszklić. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać startym serem lub grzankami...a u nas były placki. Smacznego

chleba naszego
Zupa koperkowa z brukselką 122

trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego 200 g brukselki 70 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 pęczek koperku(...)smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie zagotowujemy. Następnie dodajemy posiekany

R'n'G Kitchen
Zupa - krem z pora 158

jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego masło klarowane do podsmażenia pora śmietana 18 % trochę słonecznika ewentualnie starty żółty ser Ziemniaki(...)rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie zdjęłam z ognia i całość zmiksowałam blenderem ( nie robiłam zupy zbyt gęstej, wolimy taką trochę rzadszą). Słonecznik uprażyłam na patelni. Przed podaniem do zupy dodałam śmietanę. Wierzch posypałam słonecznikiem i serem

kruche babeczki
Zupa krem z cukinii 125

bazie kolendry i mieszanki oleju rzepakowego Wielkopolski z oliwą z oliwek extra virgin. Doskonałe towarzystwo do pysznej zupy. Polecam. 3 cukinie + 1 do dekoracji 1 duża cebula łyżka masła + 6 łyżek mieszanki oleju rzepakowego Wielkopolski z oliwą z oliwek 3 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietany 30% 100 g serka topionego o neutralnym smaku sok z cytryny sól, pieprz suszony(...)serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się połączą – dodajemy do zupy, mieszamy. Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski/długie plasterki (środek z pesteczkami należy wyrzucić). Wrzucamy na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich

Smaki Na Talerzu
Rozgrzewająca kokosowa soczewica z warzywami 119

Kiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru. Niedawno dzieliłam się przepisem na  rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy  idealny na zimową porę. Dziś(...)papryką, brokułem, kalafiorem, kukurydzą i fasolką szparagową) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku 2 cm imbiru Płatki chili, kumin, kurkuma, wędzona papryka, kardamon, curry Sok z połowy limonki Bulion warzywny Soczewicę dokładnie wypłukać Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną  cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek, starty imbir i przyprawy, smażyć chwilę, w razie potrzeby podlać odrobiną bulionu Dodać zieloną soczewicę

HealthyCreations
Zupa pieczarkowa - idealna 148

kolejna propozycja na zupę to zupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie !  Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis  TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki

Gotuj z Mąką
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 124

orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula(...)ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy od blendera, ale postarajmy się aby nie było w niej dużych kawałków warzyw. Niestety

KasiaiKrzysiu.pl
Jedwabista zupa krem z kalafiora 141

łatwością przygotujecie ją zarówno ze świeżego kalafiora, jak i bardzo dobrych mrożonek Hortex. Zupa krem z kalafiora jest fantastyczną opcją na szybki lunch i obiad.   Składniki: ok. 1 kg kalafiora – możecie użyć mrożonego kalafiora Hortex ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 800 ml wody 100g masła 1 cebula 1 szalotka 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku(...)solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut do miękkości kalafiora. Wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy. Resztę składników zblendować na gładki krem. Doprawić gałką i solą oraz pieprzem. Zupę krem z kalafiora podawać na gorąco.         Post Jedwabista zupa krem z kalafiora pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem 143

akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i Marty . Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem... Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka 2/3 szklanki(...)pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek. Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić. Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów

Czerwień i błękit
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 176

zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory(...)małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania