zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:146/331)

Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 149

razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno

Basia w kuchni
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 97

zupa pietruszkowa Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną(...)minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie gruszkę  kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość  posiekanymi orzechami laskowymi

Miód i pieprz
Zupa cukiniowa z miętą. 194

potwierdziła moje zdanie nie szczędząc pochwał i wymiatając talerze w szybkim tempie. Ta wersja zupy krem z cukinii ma w sobie lekkość i świeżość. Zdecydowanie polecam! :) Składniki: 2 młode cukinie 1 mała cebula 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki curry oliwa 750 ml lekkiego bulionu warzywnego 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1/2 cytryny 150 ml jogurtu naturalnego(...)minut. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki mięty i zalać gorącym bulionem. Zmiksować. Jogurt wymieszać z 1 łyżką oliwy, 1 łyżką mięty, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Nalać zupę na talerze i dodać po porcji jogurtu i grzanek

zadanie-gotowanie
Zupa cebulowa 146

Zupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku(...)garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem z soczewicy 230

historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny 10 g masła klarowanego 100 ml śmietany - opcjonalnie  sól, pieprz wykonanie: Na maśle(...)razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną

Przysmaki Karolki
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 125

nasze menu, a dzisiaj dzielimy się przepisem na nią z Wami :)  Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem  SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku(...)soczewicę i ją dodajemy do rondla, mieszamy.  Podlewamy bulionem i gotujemy 20 minut.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Wyłączamy grzanie i zostawiamy zupę na 5 minut pod przykryciem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI 130

litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich   dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną

Moja Książka Kucharska
Pyszna włoska zupa minestrone 204

czasie, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu warzywnego, oliwy, pęczka natki pietruszki, świeżego tymianku(...)puszki pomidorów. całość zalałem 1,5 litra bulionu warzywnego i gotowałem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodałem go garnka 100 gram makaronu muszelek i drobno posiekany pęczek natki pietruszki, doprawiłem też do smaku solą i pieprzem. Całość gotowałem na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zupę wylałem na talerze, posypałem świeżo startym na drobnych oczkach

Wyprawy kulinarne
Krem z pieczonego buraka na soku jabłkowym 133

wariata osobę, która coś takiego by przyrządziła. Dziś zachwycam się tym smakiem. Zupa jest zdrowa, treściwa i świetnie nadaje się na wynos do pracy lub na uczelnię. Składniki (2 porcje): 3 średnie buraki 200 ml soku jabłkowego 200 ml soku buraczkowo- jabłkoweg 200 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz sok z 1/4 limonki(...)obieramy. Kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, soku jabłkowym i soku buraczkowo-jabłkowym przez 10 minut. Doprawiamy sola i pieprzem oraz sokiem z limonki. Następnie miksujemy zupę na gładki krem i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietankę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy szczyptą soli. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego

Mango Papaja
Zupa z botwinki z fetą 86

cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu.  Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień

Kardamonovy
Zupa z dyni i jabłek 170

się nie zastanawiałam bo już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na zupę i czekałam aby go wypróbować. Oto efekt :) Składniki : ok.1/2 kg dyni olej do smażenia 1 szalotka, u mnie cebula 1 ząbek czosnku 2 jabłka 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 100 ml bulionu warzywnego 100 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Przygotowanie : Dynię obieramy ze skórki, kroimy(...)pozostałym oleju, dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, starty imbir i smażymy do rozpadnięcia jabłek Do przesmażonej dyni z czosnkiem i cebulą, wlewamy bulion, chwilę gotujemy, miksujemy Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru

Proste Potrawy
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 127

sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także zapiekać w piekarniku lub zgrillować. Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi - składniki proporcje dla 2-3 osób 500 g szparagów (po odcięciu końcówek zostanie około 400 g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (lub do smaku) sól i pieprz do smaku(...)papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni do zrumienienia (około 10-15  minut). Jak zrobić zupę krem ze szparagów z grzankami ziołowymi Szparagi umyć (zielonych szparagów nie musimy obierać), odciąć zdrewniałe końcówki i wyrzucić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w garnku, dodać cebulę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brokuły, szpinak i gorgonzola 129

smak, dlatego radzę nie przesadzać z jej ilością J  Zupy nie polecam kobietom w ciąży – sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas  oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo(...)różyczki  garść liści szpinaku   kilka kostek gorgonzoli 2-3 szklanki wywaru warzywnego   jogurt naturalny 125g sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zalewamy wywarem, gotujemy al dente, zdejmujemy z gazu, dodajemy umyty szpinak (ja użyłam młodych liści, nie ma konieczności gotowania ich). Odrobinę zupy mieszamy z jogurtem,  dodajemy do pozostałej ilości zupy wraz z gorgonzolą. Blendujemy i ewentualnie doprawiamy

Powiedz dietom nie
ZIEMNIACZANKA Z BOCZKIEM 146

przypadnie do gustu każdemu facetowi 😉I nie jedna kobietka nie oprze się jej... Najprostsza zupa świata! A do tego sycąca i pyszna. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2-3 cebule ok. 400 g boczku wędzony natka pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy,wytapiając z niego(...)odrobiną podlewamy zawartość patelni, zbierając cały smak. Następnie wszystko przenosimy do garnka z bulionem i zagotowujemy. Całość blendujemy na gładki krem. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek. Trzymamy na ogniu jeszcze około 3 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą

Kuchnia MagdaLeny
Zupa ziemniaczana z grzybkami, wegańska 136

odważyła, ale mój T. chciał, więc piszę - moja wersja zupy ziemniaczanej smakuje mu bardziej niż ta u mamy ;) Składniki: 1 litr wody 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 ząbki czosnku 2 szczypty majeranku kilka suszonych grzybów sól pieprz domowa kostka rosołowa warzywna 5 łyżek mleka sojowego 3 - 4 łyżki octu jabłkowego

chwile dla mnie

Proponowane wyszukiwania