zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:148/331)

Żurek na zakwasie z kiełbasą 136

kojarzy mi się z dzieciństwem :)  Składniki żurku: wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia), 1 butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu, kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy, 1 średnia cebula , 1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 171

książkowy "Warzywo" Dominiki Wójciak, bardzo bogatej w warzywne inspiracje nowej pozycji na rynku Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora  , stek . Po trzecie, copiątkowa

Słodki Kompromis
pyszna ,zdrowa zupa w 15 minut 106

Składniki ¾ fili żanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki 1cała puszka pomidorów pokrojonych ½ szklanki bulionu warzywnego 1 posiekana cebula 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżeczki proszku kurkuma

w mojej kuchni
Barszcz biały z grzybami mun 132

                                      A to trochę inna wersja popularnego barszczu

Proste Potrawy
Krem z pora z wędzonym łososiem 134

Składniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w

Gaździnka warzy
Barszczyk Wigilijny 138

garść suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 4 średnie buraki 2 litry wywaru warzywnego 2 liście laurowe 3 łyżki majeranku 6 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarenka ziela

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem z selera 148

Składniki: 1 duży seler 4 młode ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: W rondlu na

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 156

papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów(...)oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z cukinii i sera brie 186

Bardzo smaczna kremowa zupa o delikatnie serowym smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki czosnkowe. Gorąco polecam. Składniki: ok 500-700 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 duża cukinia 1 cebula 200 g sera pleśniowego brie 100 ml śmietany 36% 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy je do rosołu. Całość gotujemy do miękkości. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy, że po zmiksowaniu będziemy mieli wystarczająco gęstą zupę, to zagęszczanie możemy

IMPRESJA SMAKU
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 194

Por to chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu

Krakowskie smaki Ani
Zupa curry z batatem 139

ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą

W SMAK
Krem cukiniowo koperkowy 102

Zupa która swoim kolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra. 2 cukinie 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 papryczki chili 0,70 litra bulionu warzywnego sól, pieprz pieprz czerwony masło klarowane Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam

wesoła kuchnia
Zupa z cukinii z pomidorami 477

Składniki: 3 nieduże cukinie 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu jaśminowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju sól Sposób przygotowania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę(...)około 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory, ryż i przyprawy. Gotujemy 10 minut (do momentu aż ryż będzie miękki).  Śmietanę i jogurt mieszamy z łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy do całości cały czas mieszając. Zupę podajemy samą lub np. z grzankami lub chlebem

Qchnia po prostu
Zupa z zielonego groszku z gruszką, miętą i serem z niebieską pleśnią 123

niebieską pleśnią 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz orzechy włoskie Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną w kostkę  cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na grubych oczkach tarki, dusimy około 5 minut, po czym dodajemy mrożony groszek i gorący bulion. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia

Smakowity Blog Kulinarny
NICEJSKA ZUPA WIOSENNA 106

królować lekkie potrawy. Sezon przedwiosenny zaczynamy lekką ale sycącą zupą z mnóstwem warzyw. Zupę podaje z makaronem pełnoziarnistym arc Pol Składniki: 1 łyżka oliwy 1/2 ząbka czosnku 1/2 cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 80 g ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 duży dojrzały pomidor 100 g zielonej fasolki 1/2 pęczka bazylii 100 g cukinii 25 g makaronu świderki(...)przez ok 15 minut. Po tym czasie dodać połowę listków bazylii. Pozostałe listki bazylii zblendować razem czosnkiem, orzeszkami pinii i solą. Dolać oliwę, zmiksować Dodać ser. Wymieszać.   Do zupy dodać pokrojoną cukinię. Gotować przez ok 15 minut aż warzywa zmiękną. Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć listki bazylii. Zupę podawać z łyżką pesto

Kuchnia w oparach