Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dziś jednej z takich pomysłów. Do tak przygotowanego kurczaka wspaniale pasował aromatyczny ryż z suszonymi grzybami. Pamiętajcie, że choć jest to danie praktycznie gotowe(...)Dodatkowo: 1 opakowanie Risotto z leśnymi suszonymi borowikami1 the Green Woodpecker Trill około 1000-1200 ml bulionu warzywnego 6 łyżek oliwy do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy kurczaka: *Udka powinny być już wcześniej ugotowane. Ja na moich robiłam zupę. Jeśli takich nie macie udka należy ugotować w dobrze doprawionym wywarze. Dzięki temu nasze udka będą soczyste
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI 500 g szpinaku 500 g zielonych szparagów 500 ml wywaru warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone(...)pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty. Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi. Całość miksujemy. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Cuocete gli asparagi al vapore per circa 5-10 minuti, il tempo di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. In una grande casseruola
La grande e la piccola cuocaziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek
Kuchnia MagdaLenyziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek
Kuchnia MagdaLenymożecie go zastąpić innym wyrazistym: parmezanem, drobno pokruszoną fetą lub jakąś inną odmianą twardego owczego sera ;) Ta zupa gwarantuje eksplozję smaków, aromatów i włoską przyjemność jedzenia! Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino Potrzebujesz: 1kg obranej cukinii 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 małą cebulę 2-3 ząbki czosnku garść świeżych liści bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)blasze do pieczenia, oprósz solą i pieprzem i skrop olejem. 3. Piecz 20min. w 180*C. 4. Razem z pomidorami możesz opiec chleb na grzanki. Całość: 1. Podawaj gorącą zupę z chrupiącą grzanką, kawałkami pieczonych pomidorów i startym serem na wierzchu. Smacznego! Basil courgette creamy soup with baked tomatoes and pecorino cheese Ingredients: 1kg of peeled zucchini 400ml vegetable
Kuchnia w Słońcu Skąpanaokres zachorowań. Trzeba się jakoś bronić przed chorobami więc teraz u mnie rozgrzewające dania i zupy. Dzisiaj zupa czosnkowa w trochę wersji od tej . Podałam ją z chipsem serowym i olejem rydzowym. Było pysznie. Porcelana Bogucice Składniki: 1 litr bulionu mięsno warzywnego 15 ząbków czosnku 4 ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 100 ml kremówki(...)porcje sera. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Przełożyć na ręcznik papierowy. Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe
Ala piecze i gotujeWiemy, że nie każdy jest fanem zielonych warzyw, ale wydaje nam się, że ta zupa pozbawi Was strachu przed nimi. Jest esencjonalna, pożywna i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki(...)łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku mały pęczek koperku i pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początek gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Może być mięsno-warzywny, z dodatkiem porcji rosołowej z kurczaka. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie
Pyszny DuetGęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, podana z chrupiącymi grzankami z serem pleśniowym i gruszką. Brzmi jak idealne danie na jesień? ;) Takie właśnie jest! Jakiś czas temu dodawałam przepis na zupę cukiniowo-porową jednak ta jest całkowicie inna w smaku. Wcześniejsza była gładka i lekko pikantna. Ta jest gęsta, bardziej słodka i jeszcze bardziej pachnąca. Główną różnicą jest(...)pory lekko się skarmelizują (około 25 minut). Upieczone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko. Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki. […] Artykuł Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzepis na barszcz czerwony, ale taki bez zakwasu buraczanego. Po prostu: wywar z buraków i wywar mięsno - warzywny, który równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra
Czary - gary w kuchnikostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek
Kuchnia Pełna Pasjiszczypiorkiem; 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego; 3 kulki mozzarelli (każda po 100 g - waga netto, po odcedzeniu z zalewy); Sól - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno pokroić lub pozostawić w całości. Kulki mozzarelli odcedzić z zalewy, osuszyć, pokroić w kostki. Do niewielkiego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić mrożony groszek (prosto z zamrażalnika
Gospodyni Miejskachrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej 1 szkl śmietanki 30% 1/2 szkl oliwy z oliwek kilka listków(...)przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem. Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką oliwy bazyliowej, śmietanką i posypać pestkami dyni. Można udekorować świeżą bazylią
Smakołyki AsiSkładniki (na 1 porcję) - pół małej cebuli (ok. 35 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 300 ml bulionu warzywnego, - ząbek czosnku, - 4 łyżki zakwasu żytniego (ok. 40 ml), - ziemniak (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka wędzona, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju(...)Bulion podgrzewamy z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. 3. Do gorącego bulionu wlewamy zakwas żytni (stopniowo, żeby zupa nie była za kwaśna). 4. Żur doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką wędzoną. 5. Ugotowanego ziemniaka z dodatkiem masła rozgniatamy praską. 6. Żurek podajemy z ziemniakami. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 ml Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachktórzy lubią tradycyjną pomidorówkę. W Wielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :) 3 puszki pomidorów całych lub krojonych pół pęczka bazylii masło klarowane 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy Przygotowanie : Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka(...)przez powolne gotowanie, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem czarnym i cayenne dla zaostrzenia smaku, zblendować ( wyjąć wpierw liścia ) Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Ten przepis na zupę znalazła w sieci oraz ugotowała moja Córka :) Była bardzo smaczna, to porcje dla 3 osób
Proste Potrawychili. Zupa doskonale rozgrzewa od środka i zapewnia uczucie sytości. Do tego, jak większość zup kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry(...)minucie dodajemy posiekane ząbki czosnku. Bataty i marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy na gładki krem
Smakowity Blog Kulinarny