Bardzo smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Bomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście
Tagebuch po polskurazem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki(...)pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo. Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki 1 marchew 1 pietruszka 3 garście młodego szpinaku pęczek pokrzywy 1 garść liści rzodkiewki liście(...)zaczną mięknąć i dodajemy quinoę, gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy poszatkowaną zieleninę - pokrzywę, liście rzodkiewki, liście kalarepy, lubczyk i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Następnie blendujemy zupę, podajemy ją z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. Smacznego
Quinoa Raz!dodatkiem pestek słonecznika SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię(...)zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem
wege i kropkazupa krem z brokułów i Was również zachęcam do jej ugotowania. Zupa krem z brokułów (brokułowa) Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże) 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku pieprz
Obiad za dychęboczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka(...)pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek. 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy
Szefowa kuchnilekkostrawna, odkwasza i odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj bulion
365 dni dookoła kuchnirozgrzewającej zupy pikantno-kwaśnej. Właściwie to takie danie jednogarnkowe, w zupełności wystarczy nam za cały obiad. Zupa pikantno-kwaśna Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) lub wody 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 6 sporych pieczarek 1/2 szklanki(...)białko. Do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały nam kluchy
Kulinarne przygody Gatityinnych dań Lekka zupa z bobem to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej zupy jarzynowej, koniecznie spróbujcie Lekka zupa z bobem przepis na porcje dla 4 osób 6 średnich ziemniaków 200 g obranego i ugotowanego bobu średnia marchewka ząbek czosnku pół cebuli 1 l bulionu warzywnego posiekana natka pietruszki 100 g śmietany 10% (można pominąć) sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj i pokrój(...)szklanek wody. Całość gotuj na wolnym ogniu, przypraw całość solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj bób i gotuj ok. 2 minut. Na koniec możesz zabielić zupę – do kubeczka przelej śmietanę, dodaj 3 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Śmietanę przelej do zupy, całość wymieszaj i opcjonalnie dopraw do smaku. Gotuj ok. 3 minut. Gotową zupę podawaj
365 dni dookoła kuchnipotrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć go z zakwasem, na który przepis znajdziecie(...)odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie
NiePieprz.plwisienka na torcie. Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna Składniki: 3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 115 g sera pleśniowego 750 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 50 ml gęstej(...)oczywiście możecie użyć bulionu świeżego) Brokuła oczyściłam, umyłam i oddzieliłam różyczki od łodyżek. Kilka różyczek odłożyłam do dekoracji zupy. Obrane łodygi pokroiłam na cząstki. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodałam pokrojone łodyżki brokuła. Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła
Kuchnia u Krysidyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą(...)ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas SmakówStary przepis na kapuśniak. Pyszną, kwaśną zupę z prażokami. Nie wiesz czym są prażoki? Przeczytaj mój wpis, a wszystko wyjaśnię. Przepis na kapuśniak z prażokami Kapuśniak - składniki woda warzywa: pietruszka, marchewka, por, seler, czosnek (2 ząbki) liść laurowy, ziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę(...)boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku z cebulką. Kapuśniak i prażoki podajemy na oddzielnych talerzach. Smacznego
Jak u mamyUwielbiam kurki, więc gdy tylko zobaczyłam je na targu to wiedziałam, że muszę coś z nich przyrządzić :) Zupę z kurkami przygotujecie w niecałe 30 minut. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem, np. nitkami. Składniki na 2-3 porcje: 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 200 g kurek 1/2 białej cebuli 1/2 czerwonej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki(...)solą i pieprzem. Do wywaru/rosołu dodać pokrojone ziemniaki. Gotować je na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przesmażone kurki z cebulką i posiekaną zieloną pietruszkę. Na samym końcu zupę zabielić (śmietanę należy zahartować gorącym wywarem, aby się nie zważyła). Całość posmakować i ewentualnie doprawić
Ugotować