gotujecie. Ale właśnie, dlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki. Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy do środka. Do wywaru dodaję jeszcze(...)masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście do smaku dodajemy sól pieprz. Jeśli zupa jest mało winna dodaję, a robię to zawsze wywar z ogórków. Szklanka wywaru na pewno. To wszystko zależy od naszego smaku. Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną, Najlepiej dodać gorącego wywaru
W kuchennym oknie Ewywahań poziomu cukru we krwi. Żeby zupa miała piękny zielony kolor, a także maksymalną ilość witamin i składników odżywczych, zupę przygotowuję z cukinii razem ze skórką. Składniki na 4 porcje : 2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g) 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego(...)świeże zioła np. natkę pietruszki przed zmiksowaniem). Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja
Dietologpapryczka chili 4 ząbki czosnku około 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego około 2 litrów wywaru warzywnego lub wody 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa hamburgerowa Przygotowanie: Umyte łodygi selera naciowego, przekrawam wzdłuż na pół i drobno kroję. Obrane ziemniaki kroję
Uwaga Babcia Gotujechorobowe okresy idealna. Zrobiłam nawet podwójną porcję, ale moim panom tak posmakowała, że zjedli wszystko w jeden dzień. Zupa naprawdę pyszna, jedna z lepszych i z tych, które bardzo lubimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 12 większych ząbków czosnku 5 średnich ziemniaków 3 łyżki masła liść laurowy 1 cebula 1/3 łyżeczki kurkumy zioła(...)zeszkli dodajemy czosnek i ziemniaki. Podsmażamy około 3-4 minuty. 3. Dodajemy bulion, liść laurowy, zioła prowansalskie, kurkumę i gotujemy do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy, zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Przelewamy do miseczek, dodajemy starty żółty ser. Zupę możemy podać z grzankami: do masła w temperaturze pokojowej dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Smarujemy
kruche babeczkiminuty. 2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego
My Culinary ArtSKŁADNIKI (4 porcje) 1 kg cukinii 1 ząbek czosnku 400 ml bulionu warzywnego bazylia mi ę ta só l, pieprz *Dekoracja: ogórek, marchew, żółta i czerwona papryka **** INGREDIENTI (4 porzioni) 1 kg di zucchine 1 spicchio d'aglio 400 ml di brodo vegetale basilico menta sale, pepe *Decorazione: cetriolo, carote, giallo e rosso peperone PRZYGOTOWANIE Cukinie(...)kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem chłodnik oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE Spuntate
La grande e la piccola cuocacenię, dała mi możliwość przetestowania ich blendera kielichowego, z którego użyciem przygotowałam dzisiaj pierwszy, bardzo smaczny koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania(...)brązową opaleniznę. Są niskokaloryczne i idealne dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Cynamon warto dodawać do miksów owocowo-warzywnych i nie tylko. To doskonały środek na cellulit, odchudzanie i trądzik, pomaga w czasie przeziębienia przy dolegliwościach żołądkowych. Jogurt naturalny to idealny probiotyk, polecany podczas kuracji antybiotykowej, bo odbudowuje florę
Moja smaczna kuchniamożna do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki śmietany ukwaszonej 2 łyżki migdałów prażonych olej rzepakowy Szpinak i jarmuż(...)gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami
wesoła kuchniasuszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. * Zupę można podać z kleksem jogurtu
Marcepanowa kuchniamarchwi (warzywa powinny znajdować się na patelni ok 10 min) W międzyczasie zagotuj 0,5l wody i wrzuć kostkę warzywną. Przełóż dynię z marchwią do garnka i zalej bulionem. Pamiętaj, że wywaru nie może być za dużo, gdyż inaczej zupa nie będzie gęsta, dlatego koniecznie zwróć uwagę, by bulion jedynie ,,wypełniał przestrzeń'' między dynią i marchwią, tylko odrobinę je pokrywając
Smiling ShrimpKolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody. 0,5kg marchewki 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego kilka szczypt gałki muszkatłowej łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Masło rostopic w garnku, przesmażyć
Codzienne Gotowanieświecznik. No ale, żeby móc kreatywnie myśleć trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :) Składniki: dynia o wadze około 2 kg. , świeży imbir - około 5 cm., 1 większa cebula , rosół lub bulion warzywny, duża szczypta cukru , 3-4 łyżki oleju , sól i ostra mielona papryka - do smaku. Dynię pokroić na mniejsze(...)wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie. Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapszenna 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka 2 większe/kolorowe, czosnek 4 ząbki, kucharek 1 łyżka, wywar warzywny 4 szklanki/z fasolki, marchew 2 sztuki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba umytą i osuszoną pierś podwójną kurczaka pokroić(...)podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając obieraczką "julienne" poszatkować marchew i dodać do gulaszu, wymieszać wszystko z ugotowanej fasolki szparagowej wlać wodę lub dodać 2 kostki warzywne i 4 szklanki wody, wszystko wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do gulaszu i mieszając zagęścić sos, dodać pieprz mielony i przyprawę
W Mojej Kuchni Lubięmały seler 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 500 ml passaty pomidorowej 250 g ravioli (u nas z ricotta i grzybami) świeża bazylia pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na maśle i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy passatę, ponownie zagotowujemy i zmniejszamy płomień
R'n'G Kitchenwszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta(...)smażenia Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie
Korniszonki