polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu
Kuchnia w Słońcu Skąpanahodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli
My Chcemy Jeśćzupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, paprykowymi grzankami. Pyszna, rozgrzewająca i idealna na jesienne chłody. Składniki na zupę: - 1,2-1,5kg dyni - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5 papryk - 1 chili (opcjonalnie) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki chili Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy
Be Fit Be Strongpyszny krem. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera 1,5l bulionu warzywnego sok z połowy limonki 2,5cm świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 zielone chili świeża kolendra 400ml mleczka kokosowego
Codzienne Gotowaniejaśniejsze i mniejsze). Po zerwaniu zostawiam na jakieś 20-30 minut, po tym czasie większość z liści nie powinna już parzyć. ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM /własny;/ dla 4 osób 500g liści młodych pokrzyw 1l bulionu warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam
W kuchni Karmel-itkigotuję zupy. Jest to dość wygodne w sytuacji, gdy każdy z domowników wraca o innej porze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy na zaspokojenie pierwszego głodu i może spokojnie czekać na wspólny posiłek. Przygotowuję je na wywarze mięsno – warzywnym. Po ugotowaniu odlewam wywar, oddzielam mięso od kości i przepuszczam je wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli akurat
Wiem co jemsię do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc naprawdę polecam mieć je w kuchni. Życzę wszystkim smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci
ClauditteMissCookingzupa cebulowa. taka niby banalna, ale jakże smaczna! wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml bulionu warzywnego -500-600 g cebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie
KasiekGotujeDziś zapraszam na bardzo szybką i smaczną zupę z zielonych ogórków. W sam raz na ciepłe popołudnie. Składniki: 3 zielone ogórki 2 litry wywaru warzywnego szklanka "śmietany z kiszonych nerkowców zielona cebulka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję
Magiczna kuchnia DariiIdealna, rozgrzewająca zupa do picia, ale można też dodać ryż, makaron lub grzanki. Składniki: -porcja rosołowa z kurczaka -susz warzywny -bazylia -puszka pomidorów bez skórek -sól, pieprz, cukier Do garnka z wodą ( ok. 2,5 l ) wkładamy porcję rosołową. Dodajemy susz warzywny, sól, pieprz i gałązkę bazylii. Gotujemy rosół. Odcedzamy. Do rosołu
Maminek kulinarnyniemowlaczkiem i już komponuję menu na tę okazję i testuję przepisy :) Zupa jest nieco pracochłonna, ale zapewniam, ze warto :) Składniki na zupę: 800 g pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszce) 2 cebule 1 l. wody domowa kostka rosołowa warzywna (lub mięsna) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany zioła prowansalskie liść laurowy sól pieprz Pomidory obierz i pokrój
chwile dla mniezaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławłaśnie z nimi. Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka. Skoro mama zrobiła z nich zupę, to dlaczego ja miałam nie dodać do swojej. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu * 2 ziemniaki * pół kostki serka topionego * 2 łyżki śmietanki * łyżeczka soku z cytryny * sól, pieprz, zioła do smaku
Magiczne Życie Marty