składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz dodatkowo do podania: jajko, grzanki, ser grana padano lub parmezan wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę oraz(...)zeszklenia. Wlewamy np. rosół, wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy zupę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podać z ugotowanym jajkiem, startym serem lub grzankami
Domowy Smak Jedzeniapełni i wszyscy przygotowują dynie na różne sposoby, postanowiłam i ja zawalczyć z tym wspaniałym warzywem. Na początek zupa;) 1 mała dynia, moja ważyła 1,2kg przed "wypatroszeniem" 1 średnia cabula 2 ząbki czosnku 1cm startego imbiru 500ml bulionu warzywnego 0,5 papryczki chili 2 szczypty kminu, kolendry, cynamonu i gałki muszkatłowej sól, pieprz 2 łyżeczki brązowego cukru(...)większość osób najpierw piecze dynie, ja uważam, że nie jest to konieczne. Dynie można bardzo łatwo obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Ponadto chiałałam mieć cały smak dyni "wygotowany" w zupie, a nie stracony gdzieć w piekarniku;) Dlatego do garnka wrzucam surową dynie. Warzywa chwilkę przesmażyć, aby pokryły się oliwą i przyprawami, następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu
Codzienne GotowanieWłosi podsmażają. Włosi dodają świeżo starty parmezan, Francuzi grzankę z serem. Dziś troszkę wymieszałam te dwa przepisy-wyszła włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego, białego wina 1 łyżka masła !łyżeczka suszonego oregano Tarty parmezan lub grzanka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy(...)Doprawiamy oregano i podlewamy winem. Czekamy,aż alkohol odparuje i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 -40 minut. Jeżeli dodajemy tylko parmezan-to na dno miseczki wsypujemy łyżeczką i zalewamy gorąca zupą. Jeżeli robimy grzankę-to kawałek "wczorajszej" bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, posypujemy serem cheddar i do piekarnika, aż ser się nie rozpuści
Kopystką po garachłyżka łagodnego curry w proszku (pomimo, że mieszanka jest w miarę łagodna jest mocno wyczuwalna w gotowej zupie = jeśli ktoś nie przepada lepiej dodać mniej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 650g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni kostka rosołowa warzywna sól i pieprz biały, do smaku W sporym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż na niewielkim ogniu, aż będzie(...)Wkrusz kostkę rosołowa i dopraw do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości, około 20 minut (dużo zależy od dyni). Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem (jeśli zupa wydaje się za gęsta wlej odrobinę wody). Podawaj z dobrym chlebem, lub chlebkami naan
Lejdi of the housekażdym razem robię jej inną wersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki : * pół kg pieczarek * cebula * 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego * sól, pieprz do smaku * śmietanka lub jogurt naturalny * koperek
Magiczne Życie Martyaromatycznych składników. Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na zupę z rzodkiewek i ziemniaków oraz na zupę szpinakową z młodą kalarepką i słonecznikiem . W drugiej propozycji kalarepkę można zastąpić ziemniakami oraz wędzonym łososiem, który jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 500 g młodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka posiekanego
Życie ze smakiemKolejna zupka..prosta i szybka do zrobienia..przepis znaleziony gdzieś w necie. bulion warzywny lub drobiowy 4 ziemniaki biała część pora mała puszka groszku zielonego [ ja dałam groszek mrożony] 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru (nie dalam) 2 żółtka około 1 szkl. śmietany koperek Bulion zagotować,dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego(...)mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem
Moje domowe kucharzenienadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona
Tajskie smakidziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii(...)odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy aż się roztopi . Do misek nalewamy zupy i układamy na niej po kromce grzanki - czekamy aż delikatnie zmięknie, posypujemy posiekaną bazylią i objadamy się tą pysznością Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwarzywny (około 1 litr) około łyżki drobno posiekanego lub startego na tartce imbiru 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/masła. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy wrzucamy do garnka i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Pod koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę
NA MOIM TALERZUwarzywny (około 1 litr) około łyżki drobno posiekanego lub startego na tartce imbiru 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju/masła. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy wrzucamy do garnka i smażymy co chwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Pod koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę
Na moim talerzucebule 4 duże ziemniaki 1 seler 1 por 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę 1x1cm. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem. Zupę
Smak mojej kuchniroku bardzo dużo go kupuję. Uwielbiam go i wszystko co jest z niego przyrządzone . Dziś zapraszam na zupę krem, który jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia. Składniki: 500 g bobu 500 ml bulionu warzywnego 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku oliwa/masło sól, pieprz dodatkowo grzanki Wykonanie: Bób ugotować, ostudzić, obrać
magiczna kuchnia Kasikaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna a jej wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka
Moja pasja smakuwygląda za to jak smakuje! i jak pachnie! Jest banalna w przygotowaniu i szczerze mogę Wam ją polecić. Zupa krem z pieczonego czosnku 2 główki czosnku 500 g ziemniaków sól, pieprz oliwa 600 ml wywaru warzywnego tymianek ew. grzanki i starty ser Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Główki czosnku umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi
Dzieje kuchennej Wiewióry