Zapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz(...)pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: (5 porcji) 1 kg. obranej marchwi 4 szkl. słonego bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny (tylko wierzchnia żółta część!) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony(...)pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw imbirem, ostra papryką. Gotuj przez minutę. Zdejmij garnek z ognia, wlej szklankę gorącego bulionu i wsyp cukier. Zmiksuj dokładnie wszystko blenderem. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, wlej więcej bulionu i ponownie zmiksuj. Dosól zupę do smaku jeśli potrzeba. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem
Delicious Placeniskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica(...)wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu powyżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować około
Cztery Fajeryselenu :) Samo zdrowie. Zaczynamy: Składniki: 2 marchewki 1 cebula 1-2 brokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniak sól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew
Smaki Edytynich zupę. Tak, właśnie zrobiłam zupę z ogórków świeżych, gruntowych z dużą ilością koperku z dodatkiem serka topionego... Zupa wyszła pyszna, delikatna w smaku. Taka, jaką chciałam, żeby była. Składniki: 500 g ogórków świeżych gruntowych 1,5 l bulionu warzywnego 2 – cebule 4 ziemniaki 1 serek topiony (100 g) 2 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku pieprz(...)bulionie się ugotowały, dodałam do nich całą zawartość patelni. Wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu jeszcze około 15 minut. Serek topiony pokroiłam w kostkę i dodałam do gotującej się zupy. Serek się roztopił, zupa się zagęściła. Zdjęłam garnek z ognia. Przyprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i całość obficie posyłałam posiekanym koperkiem. Gorącą zupę rozlałam do miseczek. Jeśli jeszcze
Kuchnia u Krysicebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki mleka kokosowego sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę, mleko kokosowe i dobrze rozprowadzić w zupie
Czerwień i błękitpęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Przepis na chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć
Ugotowane pozamiatanezdrewniałych końców szparag trzeba się trochę napracować. Dla mnie idealnym dodatkiem do zupy okazały się duszone z rozmarynem szparagi i kiszona cebula oraz główki szparag. Składniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku szalotka 1 litr dobrego, warzywnego bulionu bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia jako dodatki: duszone
Mango Papajapizzy, dzięki czemu idealnie rozpuści się w zupie. Ostatnim ważnym składnikiem są grzanki, najlepiej przypieczone na roślinnym maśle. Zupa cebulowa z wegańskim serem Składniki: 0,7 kg cebuli 1 mała marchewka 1 średnia pietruszka 1 kostka warzywna 1,5 litra wody 150 g wegańskiego sera olej do smażenia 1 łyżeczka cukru
wegujemydodatku poszczególnie składniki można mieć w zamrażalniku i po prostu je wyjąć w chwili gdy jesienny chłód doskwiera najbardziej. Zupa krem z pieczonej dyni i czosnku 1/2 dyni Hokkaido 2 ząbki czosnku w łupinkach 500 ml wywaru warzywnego sól, pieprz, imbir w proszku oliwa Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię pozbawiamy pestek, miąższ skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Dorzucamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymogę ich jeść bez umiaru. Dzisiejsza zupa jest sycąca i aromatyczna z dodatkiem hiszpańskiej wędzonej papryki pimienton i oliwy z oliwek, posypana natka pietruszki, a do teko wszystkiego chrupiący papadam, który kocham i podsmażona na skwarki szynka :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 kg ugotowanych młodych ziemniaczków 1 litr wywaru warzywnego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku(...)kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, następnie gotujemy chwilę w wywarze warzywnym, dodajemy quinoę i gdy wszystko trochę przestygnie, starannie miksujemy blenderem. Papadam i szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy, ale bardzo krótko i na bardzo niskich obrotach, żeby krem
Quinoa Raz!jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki litr kwasu chlebowego – schłodzonego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Jak przygotować chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka? Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze/miseczki po równo. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa
Ugotowane pozamiatanemięsa z udźca indyka • 1 szklanka kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól
To co kochamDynia z ogórkiem kiszonym? Zupa z takim połączeniem smakuje wybornie ! Składniki: 80 dag miąższu z dyni 40 dag ziemniaków 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka białej fasoli ½ szklanka soku z kiszonych ogórków sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię pokroić, zalać bulionem, dodać pokrojone ziemniaki. Gotować powoli około 25 minut
Tradycyjna Kuchniasię go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege-----> Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej
Moje Qulinaria