zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:124/331)

Zupa pieczarkowa 230

poszatkuj pieczarki na plasterki. Uduś je na oliwie z dodatkiem bazylii. Ugotuj bulion warzywny z marchewka, liściem kapsuty, warzywami z czym chcesz. Dolej troszkę do pieczarek i zmiksuj na gładko. Masę wlej do bulionu, podgotuj. Dodaj kuchmistrza oraz pieprzu ziołowego. Zabiel śmietaną. Ugotuj makaron. Dodaj do zupy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z zielonego groszku 167

zupy jest obłędny! Krem z zielonego groszku to zdecydowanie mój wiosenny faworyt jeśli chodzi o zupy. Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować! Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku (w sezonie oczywiście może być świeży) 500 ml esencjonalnego rosołu drobiowego (może być też bulion warzywny) 1 średniej wielkości cebula łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz do smaku

Kulinarne Inspiracje
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 244

Delikatna, kremowa zupa  krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól(...)około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano. Zupę krem podałam z chipsami z boczku i pokrojonym szczypiorkiem

Ala piecze i gotuje
Krem z kalafiora z grzankami 150

Uwielbiam zupy krem. A to kolejna pyszna. Udekorowana listkiem bazylii fioletowej. Z grzankami. Smakuje wyśmienicie!  Składniki: pół kalafiora dwa ziemniaki cebula  dwa ząbki czosnku dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki) sól pieprz 50 ml śmietany 30%  dwie kromki chleba dwie łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii (u mnie fioletowa) Kalafiora myjemy(...)czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały

Mango Papaja
Zupa porowa, czyli zielone menu majowe 179

cheddar możemy użyć zwykłej goudy. A jeśli nie mamy blendera czy malaksera, ugotowany por możemy przetrzeć przez sitko. Zupa porowa z ziemniakami i grzankami Składniki na 4-5 porcji: 1 duży por (250 g białej części pora) 1 kostka ekologicznego wywaru warzywnego bez dodatku oleju palmowego 3 szklanki wody (750 ml) 4 średniej wielkości ziemniaki (500 g) ½ cebuli(...)część (opcjonalnie można zostawić dwu centymetrowy fragment zielonej części), kroimy na pół, a następnie w drobne plasterki. Pokrojonego pora umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy kostkę warzywną, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kostki, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w drugim garnku, zalewamy szklanką zimnej

KulinarneImpresje.pl
Zupa grzybowa z pulpecikami 118

ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Tradycyjna ogórkowa na kwasie z ogórków. 207

gotujecie. Ale właśnie, dlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki.  Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry,  na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy do środka. Do wywaru dodaję jeszcze(...)masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście do smaku dodajemy sól pieprz. Jeśli zupa jest mało winna dodaję, a robię to zawsze wywar z ogórków. Szklanka wywaru na pewno. To wszystko zależy od naszego smaku. Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną, Najlepiej dodać gorącego wywaru

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 225

wahań poziomu cukru we krwi. Żeby zupa miała piękny zielony kolor, a także maksymalną ilość witamin i składników odżywczych, zupę przygotowuję z cukinii razem ze skórką. Składniki na 4 porcje : 2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g) 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego(...)świeże zioła np. natkę pietruszki przed zmiksowaniem). Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja

Dietolog
Zupa hamburgerowa – danie jednogarnkowe 227

papryczka chili 4 ząbki czosnku około 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego około 2 litrów wywaru warzywnego lub wody 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa hamburgerowa Przygotowanie: Umyte łodygi selera naciowego, przekrawam wzdłuż na pół i drobno kroję. Obrane ziemniaki kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa czosnkowa z kurkumą 1089

chorobowe okresy idealna. Zrobiłam nawet podwójną porcję, ale moim panom tak posmakowała, że zjedli wszystko w jeden dzień. Zupa naprawdę pyszna, jedna z lepszych i z tych, które bardzo lubimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 12 większych ząbków czosnku 5 średnich ziemniaków 3 łyżki masła liść laurowy 1 cebula 1/3 łyżeczki kurkumy zioła(...)zeszkli dodajemy czosnek i ziemniaki. Podsmażamy około 3-4 minuty. 3. Dodajemy bulion, liść laurowy, zioła prowansalskie, kurkumę i gotujemy do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy, zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Przelewamy do miseczek, dodajemy starty żółty ser. Zupę możemy podać z grzankami: do masła w temperaturze pokojowej dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Smarujemy

kruche babeczki
Krem pomidorowo kokosowy 143

minuty.  2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego

My Culinary Art
Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 163

SKŁADNIKI  (4 porcje) 1 kg cukinii 1 ząbek czosnku 400 ml bulionu warzywnego bazylia mi ę ta  só l, pieprz  *Dekoracja: ogórek, marchew, żółta i czerwona papryka **** INGREDIENTI (4 porzioni) 1 kg di zucchine 1 spicchio d'aglio 400 ml di brodo vegetale basilico menta sale, pepe *Decorazione: cetriolo, carote, giallo e rosso peperone PRZYGOTOWANIE Cukinie(...)kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.   Przed podaniem chłodnik  oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE Spuntate

La grande e la piccola cuoca
Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi 146

cenię, dała mi możliwość przetestowania ich blendera kielichowego, z którego użyciem przygotowałam dzisiaj pierwszy, bardzo smaczny koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania(...)brązową opaleniznę. Są niskokaloryczne i idealne dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Cynamon warto dodawać do miksów owocowo-warzywnych i nie tylko. To doskonały środek na cellulit, odchudzanie i trądzik, pomaga w czasie przeziębienia przy dolegliwościach żołądkowych. Jogurt naturalny to idealny probiotyk, polecany podczas kuracji antybiotykowej, bo odbudowuje florę

Moja smaczna kuchnia
Krem szpinakowo jarmużowy 151

można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki śmietany ukwaszonej 2 łyżki migdałów prażonych olej rzepakowy Szpinak i jarmuż(...)gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami

wesoła kuchnia
KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ 148

suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego  olej kokosowy  PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem.  * Zupę można podać z kleksem jogurtu

Marcepanowa kuchnia