każdy sobie z nią poradzi 😉 Idealna, gdy w brzuch burczy i chcemy zjeść coś zdrowego i na szybko. Kozi ser z zupą świetnie się komponuje, nadając jej wyjątkowego charakteru. Zupa godna polecenia i z pewnością nie raz jeszcze ją powtórzę! Znacie dietę MIND? Bo ja do tej pory jej nie znałam, a naprawdę jest warta uwagi bo jest łatwa, skuteczna(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W garnku podgrzewamy bulion warzywny, dodajemy do niego upieczone warzywa i blendujemy na krem. Gdy jest taka potrzeba możemy jeszcze przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą, tymiankiem lub papryką ostrą. Zupę podajemy z kostkami sera koziego oraz możemy po wierzchu posypać tymiankiem
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj na blogu lekka, kolorowa zupa na kurczaku z dodatkiem kaszy jaglanej. Bo za oknem przecudna wiosna, radosny śpiew ptaków i cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki(...)dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól (lub przyprawę warzywną) i świeżo mielony pieprz do smaku. Podudzia wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitposiłek natychmiast, ale nie martwić się, czy nie zawiera jakiś niezdrowych dodatków typu glutaminian. Jak widać w mojej lodówce takich “gotowców” jest zawsze całkiem sporo. Wiem, że hummus czy zupę można zrobić w minutę. Kiedy mam czas bardzo chętnie gotuję i wekuję sama. Ale są też dni, kiedy potrzebuję zabrać coś gotowego za sobą, a po powrocie do domu(...)firmy, które kojarzę z Targów Natura Food jak VegaUp. Co można kupić? W mojej lodówce widać gotowe pasztety warzywne do kanapek, kimchi z fabryki111, która mieści się w Pruszkowie i produkuje tylko 1 produkt – kimczi. Mam gotową zupę w litrowym słoiku i hummus z Lawendowego Domu Grażyny Winkowskiej – małego gospodarstwa pod Płockiem, które nie zatrudnia jeszcze pracowników
Ugotowane pozamiatanezupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych nerwów(...)oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Smacznego
Moja Mama GotujeKapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb czytania Artykuł Kapuśniak
PysiaGotuje.plpołączenie w sumie może 4 głównych składników - kilka przypraw i gotowe. Smak zupka łapie z kalafiora oraz zielonej pietruszki - smaczna kremowa zupa krem gotowa w niecałą godzinę. Łapcie i jedźcie z tego wszyscy. Składniki: 2,5l bulionu warzywnego 2 średnie kalafiory 4 małe młode ziemniaczki 2 marchewki wiązka świeżej pietruszki 2 ząbki czosnku 135g serek kanapkowy cebulka/szczypiorek sól, pieprz
Smacznie Pysznie Kaloryczniewzględu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy
Kuchnia od dwojgawzględu na ich walory odżywcze i smakowe – zachwycają wyrazistym i zarazem delikatnym smakiem. I tak wyszła zupa – delikatna i zarazem wyrazista w smaku. Składniki: 30 0 gr kurek 1 l wywar u warzywnego 5 ziemniaków 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 kulek pieprz u kolorowego 1 łyżka
Łycha smakówrównież jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie
Pause Gotowanie!łatwością mogę zrobić ją w domu sama. Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak
Smaczna PyzaCukinia to wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę , leczo , zapiekankę , placuszki , spaghetti , można ją przygotować jako dodatek do obiadu , szaszłyki , ratatouille , quesadillas , potrawkę warzywną , w mleku kokosowym , faszerować lub upiec z niej pyszne ciasto (jutro na blogu). Dziś przypominam o przepisie na bardzo smaczny pasztet – tym razem w formie muffinek. Smacznego! Super size
Qlinarnie i Qlinarnieświąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko
My Chcemy JeśćZdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić
Tradycyjna Kuchniawiększa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa Proporcje na 9 słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki
Kulinarne przygody Gatitylubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz
w kuchni i w ogrodzie