 Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 243
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 243chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę 40g świeżego imbiru 1 łyżka masła 250ml cydru 500ml bulionu warzywnego 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 łyżka soku z cytryny(...)przyrządzenia: 1. Cebulę, imbir i dynię obierz i pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle. 2. Podsmażone warzywa zalej cydrem i bulionem - gotuj przez 20min. 3. Do zupy dodaj oberwane listki tymianku i zmiksuj całość na krem. 4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. Maślane jabłka: 1. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo nasienne
Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa z jarmużu 193
Zupa z jarmużu 193Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile. Polecam! Zupa z jarmużu Składniki na 4 porcje: opakowanie jarmużu (300-400g) 4 cebule 1 jabłko 1 ziemniak 2 litry bulionu warzywnego 100g kremowego serka topionego przyprawy: sól, pieprz łyżka masła pestki dyni lub inne ziarna do podania Wykonanie: Jarmuż(...)ziemniaka i jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy jabłko, całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę, chwilę podgrzewamy. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni, grzankami lub innymi dodatkami. SMACZNEGO! Do przyprawiania dań polecamy pojemniki na sól i pieprz z kolekcji Kucharz
Smak mojej kuchni Zupa krem ze szparagów 181
Zupa krem ze szparagów 181szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni. Składniki: ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 pęczki białych szparagów 250 ml śmietany 30% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki(...)dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli Wasze kubki smakowe tego wymagają, można dodać do zupy kremu ze szparagów odrobinę cukru. Zupa krem ze szparagów gotowa
Pociąg Do Kuchni Zupa - krem z pomidorów z serkiem mascarpone + film 230
Zupa - krem z pomidorów z serkiem mascarpone + film 230Błyskawiczna, prosta w wykonaniu, z delikatnie słodko- kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami lub bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje szklanka bulionu warzywnego 500 g pomidorów z puszki 300 g koncentratu pomidorowego 125 g serka mascarpone czarny pieprz cukier sól przepis Do garnka wlewamy bulion
Smakowite Dania Kremowa zupa z czerwonej soczewicy 186
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy 186taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Dziś przedstawiam przepis na kremową zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania! Składniki: 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 marchewka 400 g pomidorów w puszce 2 ząbki czosnku(...)czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą
My Culinary Art Zupa z soczewicy z makaronem 165
Zupa z soczewicy z makaronem 165spowodowały, że zupa jest bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i smaczna. Składniki: (na 3 litry zupy) 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 100 g drobnego makaronu (nitki, muszelki, kolanka) wiązka natki pietruszki kilka gałązek świeżego koperku 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kuchcik gotuje Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 216
Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 216potem ją miksuję ale niezbyt gładko. Zwykle kalarepę jadam jako przegryzkę na surowo. Zupę podałam z grillowanym kurczakiem, mogą to być też grzanki, inne mięso, czy jakieś inne dodatki. Składniki: 1 duża kalarepa 2 młode marchewki 3 młode ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego, sól i pieprz mielony(...)kostkę. Obrany czosnek kroimy, wszystko szklimy na oliwie. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i miksujemy blenderem ale nie na gładko, dodajemy też śmietankę, pieprz i sól do smaku, rozlewamy do miseczek. Dodałam do zupy grillowanego kurczaka, plasterki marchewki, dla dekoracji świeży rozmaryn, smaczne to było! Grillowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię zupa krem z czosnku niedźwiedziego 157
zupa krem z czosnku niedźwiedziego 157składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz dodatkowo do podania: jajko, grzanki, ser grana padano lub parmezan wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę oraz(...)zeszklenia. Wlewamy np. rosół, wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy zupę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podać z ugotowanym jajkiem, startym serem lub grzankami
Domowy Smak Jedzenia Zupa dyniowa na ostro z nutką kokosa 179
Zupa dyniowa na ostro z nutką kokosa 179pełni i wszyscy przygotowują dynie na różne sposoby, postanowiłam i ja zawalczyć z tym wspaniałym warzywem. Na początek zupa;) 1 mała dynia, moja ważyła 1,2kg przed "wypatroszeniem" 1 średnia cabula 2 ząbki czosnku 1cm startego imbiru 500ml bulionu warzywnego 0,5 papryczki chili 2 szczypty kminu, kolendry, cynamonu i gałki muszkatłowej sól, pieprz 2 łyżeczki brązowego cukru(...)większość osób najpierw piecze dynie, ja uważam, że nie jest to konieczne. Dynie można bardzo łatwo obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Ponadto chiałałam mieć cały smak dyni "wygotowany" w zupie, a nie stracony gdzieć w piekarniku;) Dlatego do garnka wrzucam surową dynie. Warzywa chwilkę przesmażyć, aby pokryły się oliwą i przyprawami, następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu
Codzienne Gotowanie Włoska zupa cebulowa 154
Włoska zupa cebulowa 154Włosi podsmażają. Włosi dodają świeżo starty parmezan, Francuzi grzankę z serem. Dziś troszkę wymieszałam te dwa przepisy-wyszła włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego, białego wina 1 łyżka masła !łyżeczka suszonego oregano Tarty parmezan lub grzanka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy(...)Doprawiamy oregano i podlewamy winem. Czekamy,aż alkohol odparuje i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 -40 minut. Jeżeli dodajemy tylko parmezan-to na dno miseczki wsypujemy łyżeczką i zalewamy gorąca zupą. Jeżeli robimy grzankę-to kawałek "wczorajszej" bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, posypujemy serem cheddar i do piekarnika, aż ser się nie rozpuści
Kopystką po garach Królowa jesieni w natarciu, czyli zupa dyniowa z curry... 203
Królowa jesieni w natarciu, czyli zupa dyniowa z curry... 203łyżka łagodnego curry w proszku (pomimo, że mieszanka jest w miarę łagodna jest mocno wyczuwalna w gotowej zupie = jeśli ktoś nie przepada lepiej dodać mniej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 650g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni kostka rosołowa warzywna sól i pieprz biały, do smaku W sporym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż na niewielkim ogniu, aż będzie(...)Wkrusz kostkę rosołowa i dopraw do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości, około 20 minut (dużo zależy od dyni). Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem (jeśli zupa wydaje się za gęsta wlej odrobinę wody). Podawaj z dobrym chlebem, lub chlebkami naan
Lejdi of the house Zupa pieczarkowa z pulpecikami 228
Zupa pieczarkowa z pulpecikami 228każdym razem robię jej inną wersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki : * pół kg pieczarek * cebula * 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego * sól, pieprz do smaku * śmietanka lub jogurt naturalny * koperek
Magiczne Życie Marty Krem ze szpinaku i pora z wędzonym łososiem 161
Krem ze szpinaku i pora z wędzonym łososiem 161aromatycznych składników. Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na zupę z rzodkiewek i ziemniaków oraz na zupę szpinakową z młodą kalarepką i słonecznikiem . W drugiej propozycji kalarepkę można zastąpić ziemniakami oraz wędzonym łososiem, który jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 500 g młodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka posiekanego
Życie ze smakiem Zupa solferino  [ z groszkiem zielonym] 238
Zupa solferino  [ z groszkiem zielonym] 238Kolejna zupka..prosta i szybka do zrobienia..przepis znaleziony gdzieś w necie. bulion warzywny lub drobiowy 4 ziemniaki biała część pora mała puszka groszku zielonego [ ja dałam groszek mrożony] 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru (nie dalam) 2 żółtka około 1 szkl. śmietany koperek Bulion zagotować,dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego(...)mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem
Moje domowe kucharzenie "Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 229
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 229nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona
Tajskie smaki