zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:113/331)

Zupa krem z groszku i brokułu 89

porcje: – 450g zielonego groszku (mrożonego) – 450g brokułu (mrożony) – 1l bulionu warzywnego lub mięsnego – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka masła/oleju kokosowego – szczypta chili – szczypta mielonej kolendry – sól, pieprz *opcjonalnie: 1 łyżeczka masła na koniec gotowania zupy *do dekoracji: groszek ptysiowy lub cieciorka, natka pietruszki, jogurt naturalny Jeżeli używamy mrożonych

Be Fit Be Strong
Zupa kurkowa 149

szkl. kurek* (obrane, większe pokrojone, małe w całości) 3 średnie ziemniaki 4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte

Codziennik Kuchenny
Zupa meksykańska z kurczakiem 1049

kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.  Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu warzywnego Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony filet z cebulką i papryką. Dodajemy 1 szklankę bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy

Salonik smaków
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 314

dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną(...)liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym i ugotować grzyby do miękkości. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, połączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Tak przygotowaną zupę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo) 113

SKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek,  doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem.  Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera

La grande e la piccola cuoca
Zupa chrzanowa 117

musztarda sok z cytryny chrzan ze słoiczka śmietana jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę , grzybki i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę, sok z cytryny,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną kiełbaskę.Na końcu dodać śmietanę.Podawać z ugotowanym

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z pietruszki - Biała Dama chłodnych dni 166

szczęście w tym roku Nam to nie grozi  ( a może jednak? ) ale to nie powód by zrezygnować z przepysznej zupy krem z pietruszki. Składniki : 1 cebula 1 jabłko (kwaśne) 600g pietruszki 1 szklanka mleka 700 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chilli (można dać mniej) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól biały pieprz natka pietruszki(...)zalewamy całość bulionem. Teraz musimy zagotować go, a gdy ta chwila nastąpi - zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy tak długo,  aż pietruszka będzie miękka.  Następnie powstałą zupę musimy zblendować dodając w międzyczasie mleko.  i Gotowe! Jako, że jest to krem z pietruszki pozwoliliśmy sobie podać ją ze  świeżą  natką  oraz uwielbianymi przez

Wspólne smaki
Chłodnik z botwinki 132

gdybyście spróbowali się przekonać, tak jak zrobił to mój Małżonek :) Teraz chłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem(...)botwinki. Ustawiamy prędkość 10, czas 40 sekund. Zmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Grochówka fasolowa 208

ziele angielskie,  sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka mąki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela , liścia laurowego . Po pewnym czasie, jak fasola zaczyna robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Zupę zagęszczamy,  przyprawiamy i gotowe. Smacznego

Anioły w kuchni
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 153

być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z cukinii z kurkami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka oleju roślinnego(...)rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę i dopraw estragonem, solą i pieprzem. Na średniej patelni podgrzej masło i włóż kurki. Podsmaż

karmelowy
Barszcz biało-szczawiowy 133

Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem  Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo     Przygotowanie   Rozgrzałem w garnku(...)kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotowałem jeszcze 5 minut. Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem śmietaną, przyprawiłem solą

R'n'G Kitchen
Fakes grecka zupa z zielonej soczewicy 226

czosnku 30 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 700 g bulionu warzywnego sól, pieprz suszone oregano i tymianek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego świeża natka pietruszki dodatkowo: natka pietruszki ocet winny Przepisy Thermomix. Fakes grecka zupa z zielonej soczewicy. Wykonanie: Soczewicę namaczamy w wodzie na minimum 30 minut. Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy

Themo przepisy
Włoska zupa pomidorowa 119

serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka! Składniki : 1 średnia czerwona cebula 700g świeżych dojrzałych pomidorów 400ml bulionu warzywnego 50g mielonych migdałów 100ml śmietany 1 łyżeczka cukru bazylia sól, pieprz łyżka masła do smażenia Przygotowanie : Na suchej patelni uprażyć migdały(...)cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną

Codzienne Gotowanie
Żurek na zakwasie 135

jajka na twardo WYKONANIE: 1. Przygotować bulion drobiowy lub warzywny, przecedzić ( odłożyć marchew ). 2. Do gotującego się bulionu dodać całe białe kiełbasy. Gotować na małym ogniu ok 10 min. 3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min. 4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry. 5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty

Atlas Smaków
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 130

jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka

Kulinarne przygody Gatity