zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:130/331)

Zupa szpinakowa 187

muszkatołową. Zupę można przygotować z wyczuwalnymi liśćmi lub zmiksować na gładką masę. Składniki: 1/2 kg liści świeżego szpinaku 1 duży serek topiony (śmietankowy lub ziołowy) 1 łyżka masła Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera oraz pora) 3 ząbki czosnku Ser parmezan Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Opis przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Z pokrojonych warzyw przygotowujemy bulion warzywny, który(...)tego dodajemy serek topiony i wszystko razem mieszamy, aż serek się rozpuści. Szpinak podlewamy bulionem warzywnym do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie lekko miksujemy blenderem. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem zupę możemy posypać tartym parmezanem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
PYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI 162

lubią dyni. Poniżej przepis na prostą, smaczną i pożywną zupę z dyni.         4- 6 porcji Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 30 minut Składniki: 2 cebule   1 duża dynia   50 g masła lub margaryny 4 duże pomidory 1,5 litra bulionu warzywnego (z kostki, najlepiej bio) Sól i pieprz 120 ml gęstej(...)przez sito).   W dużym garnku połącz bulion warzywny, pomidory, przesmażoną dynię i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Dynia powinna być zupełnie miękka. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość zmiksuj przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego na gładki krem.* Przelej zupę do garnka. Dodaj śmietanę, wymieszaj, i podgrzewaj przez chwilę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem 89

Podkarpaciu. W końcu musiała nam rozmowa zejść na temat kuchni. Okazało się, że moją niedzielną zupę ona ugotuje w poniedziałek. Czy jeszcze trzeba ten przepis polecać?     Składniki: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów 1,5litra bulionu mięsno-warzywnego 1 por 1 cebula 1 ząbek czosnku 150g serka śmietankowego z ziołami 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie(...)Doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy serek. Całość miksujemy. Podajemy z kleksem śmietany i natką. *w oryginalnym przepisie zamiast serka ziołowego był serek mascarpone, a także bazylia suszona i oregano Artykuł Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 225

czymś mi się kojarzy... i jest to skojarzenie bardzo miłe, letnie, z mamą w tle... Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach(...)wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki 181

choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania) sól pieprz Cebulę pokroić(...)około 1,5 l wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą

Karola gotuje
ZUPA Z PATELNI 100

SKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu warzywnego 100 ml śmietany słodkiej pół papryki pomidorowej 3-4 jajka na ugotowane na twardo cebula,   50 g masła    sól, pieprz i cukier do smaku(...)świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo

w mojej kuchni
Zupa warzywna z kiełbasą 151

mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek. I to nie mały, bo na każdą porcję zupy przewidziany jest mega kawałek kiełbaski:) Jeśli

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z quinoy i skorzonery 140

lepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 600 ml wywaru warzywnego pół gałki muszkatołowej 2 owocostany pieprzu(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem do wywaru warzywnego. Dodajemy również pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą

Quinoa Raz!
Biała zupa krem 186

uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym.  Zupa Krem z białych warzyw Składni ki: 200 g kalafiora; 100 g pietruszki; 25 g pora; 1 łyżka oliwy z oliwek; 500 ml wody (bulionu warzywnego bądź rosołu drobiowego); 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego; 1/2 łyżeczki czarnuszki; szczypta pieprzu czarnego(...)będą miękkie.            Na sam koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając. Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie smakuje z chlebem domowej roboty bądź grzankami.  Smacznego

Życie na widelcu
Bagniak 123

wywar warzywny lub drobiowy Przygotowanie: Do odcedzonego wywaru wsypujemy mrożony groszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie

Karczma Honorietty
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 124

Składniki: pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach 1 litr bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie zakwas z mąki żytniej  1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan) sól, pieprz Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut(...)Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola 143

czosnkową, dodatkowo, oprócz sera żółtego, dodałyśmy do niej  gorgonzoli, która nadała jej fantastycznie kremowy i wyrazisty smak. Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola Składniki: 1,5 główki czosnku (jak są małe to 2 główki) 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 5  dość dużych ziemniaków 1 /3 opakowania Gorgonzoli  1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 liść(...)garnka z gorącym bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, i gotuj na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyjmij liść i ziele a następnie zmiksuj zupę w blenderze. Wlej zupę z powrotem do garnka, dodaj gorgonzolę, dopraw białym pieprzem i gotuj 1 minutę. Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle do zarumienienia. Można też kromki bagietki

Moja Mama Gotuje
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 150

sztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki(...)powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto (w razie potrzeby zeskrobuj pastę ze ścianek blendera). Na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry.  W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 143

Kolor mega, ale trochę dziwna ta zupa, chociaż domownik twierdzi, że całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek  2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy(...)dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków

Quinoa Raz!
Ogórkowa ze świeżych ogórków 213

papryki Zupa ogórkowa z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na rosole Zupa ogórkowa (pyszna) Zupa ogórkowa Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego 1 serek mozzarella 2 listki sałaty Radicchio 3 plasterki boczku ognista mieszanka przypraw Przygotowanie: Umytego ogórka kroimy(...)wytopionym tłuszczu szklimy cebulkę, dodajemy świeży ogórek i sałatę, dusimy chwilkę 2-3 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną mozzarellą, zagotowujemy i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia sera. Podajemy zupę ogórkową z paskami boczku. Smacznego! The post Ogórkowa ze świeżych ogórków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię