się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja(...)wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około 4 godz. Po tym czasie wywar mięsno – warzywny przecedzamy przez drobne sito. Do otrzymanego bulionu (u mnie były to 2 litry), dodajemy pastę miso. Ja na 1 litr płynu daję 1 płaską łyżkę pasty ale można dać więcej
Kierunekuchniapomarańczy polecam dodać też na talerz odrobinę startej skórki dzięki temu zupa zyska mocniejszy aromat pomarańczy. składniki: 700 g dyni, u mnie hokkaido bez pestek i skóry (skórę obrałam bo nie była zbyt ładna) 1 duże kwaskowe jabłko 1 duża pomarańcza ok 1,5 szklanki bulionu warzywnego śmietanka lub mleczko kokosowe Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić
Monia miesza i gotujepotrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę :D. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki(...)ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym
KardamonovyZapraszam Was po przepis na chłodnik z dodatkiem ziemniaków. Taka zimna zupa jest idealna na obiad w gorący i parny dzień. Wykonałam go z produktami Krakus. Składniki: 1/2 kg ziemniaków łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 25 g masła 1/4 szkl mleka 300 ml bulionu warzywnego Krakus 10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 2 łyżki ćwikły z chrzanem Krakus
słodkie i nie tylko historie kulinarneTrudno o bardziej jesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco! Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę
Smakowity Blog Kulinarnyodcięciu łodyg ok 400 g) 50 g tłuszczu ( masło klarowane , smalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy(...)dodać do gotującej się zupy śmietankę kokosową. Całość przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Osoby nie unikające nabiału mogą dodać śmietany i startego parmezanu podczas miksowania lub po podaniu na talerz.Podawać z całymi główkami szparagów, płatkami migdałowymi, uprażonymi chipsami boczku, bazylią lub wspomnianym parmezanem i śmietaną. Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy
Ola la LCHFnią jednego przepisu. Jej składniki można komponować dowolnie. Najważniejsze w tej zupie są warzywa, które powinny pozostać chrupkie. Tak więc powstała moja wersja włoskiej zupy. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej -1 l bulionu warzywnego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 czerwona papryka -1 cukinia o wadze ok.400 g -3 łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy: -100 g suszonych pomidorów w oleju -1-2 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu -kilka orzechów włoskich
Kulinarne przemysleniaminut. U nas tradycyjnie botwinkę z ziemniakami podaje się ze śmietaną, taka jest najlepsza:) Lubicie botwinkę? Zupa z botwiny z ziemniakami Składniki: 5 młodych buraków z botwiną (buraki wielkości jajka) 3 młode ziemniaki 2 młode marchewki 3 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu warzywnego pęczek koperku 100ml śmietanki lub śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz Ziemniaki(...)kilka minut, zalać gorącym bulionem, gotować 5 minut (jeśli warzywa były pokrojone grubiej, to gotować ok 8 minut), następnie dodać pokrojone łodygi buraków, a po minucie gotowania dorzucić liście. Zupę gotować jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, zakwasić octem jabłkowym. Wsypać posiekany koperek. Śmietanę zahartować łyżką zupy, wlać do garnka. Smacznego
Obiad gotowycebulę i poddusić, aż cebula zrobi się szklista. Dodać mieszankę warzywną i całość chwilkę poddusić razem. Dolać około 500 ml wody i całość zagotować. Dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i przez około 5 minut gotujemy razem. Ziemniaki przeciskami przez praskę lub ubijamy i dodajemy do zupy, całość dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Parówki kroimy
KasiaiKrzysiu.plPyszna zupa krem z dyni i imbiru to propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni . Zupa idealnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność Kto ma ochotę ?? Składniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka slodkiej papryki – 2 marchewki – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
I LOVE LIFEktórego można wyczarować wiele dań. Jednym z najlepszych pomysłów na jej wykorzystanie jest zupa z cukinii . Mój przepis na zupę cukiniową jest prosty. Serdecznie zapraszam Jeśli masz więcej dorodnych kabaczków, to bardzo proszę.. mam świetny przepis na leczo warzywne lub pasztet z cukinii - rewelacja
AniaGotuje.plmnie połączenie kopru włoskiego i pomidorów. Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek. Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica 1 fenkuł (koper włoski) 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego litr bulionu warzywnego sok z połowy cytryny kwaśna smietana pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy oliwa bazylia do dekoracji sól i pieprz Nieobrane ząbki
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 200 ml śmietany 100 g miękkiego masła sól Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na kawałki
Zasmakuj KuchniMały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty 1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie
Moje domowe kucharzeniesobie samemu w domu mając wtedy pewność co jest w środku i co potem zjadamy. Przykładem jest domowa przyprawa warzywna , coś w rodzaju powszechnie używanej wegety, a domowa i bez żadnych dziwnych dodatków. Z czystym sumieniem można doprawiać nią zupy czy sosy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza