Naszła nas nagła chęć na zupę z kukurydzy...a, że o tej porze roku nie ma świeżej, użyliśmy konserwowej. Składniki 2 puszki (duże) kukurydzy konserwowej 600 ml bulionu warzywnego 4 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule
R'n'G KitchenWreszcie mamy piękna, prawdziwą, złotą, polską jesień. Liście drzew mienią się wszystkimi odcieniami żółci i czerwieni. To samo możemy zauważyć na straganach warzywnych. Teraz jest czas na dynie: żółte, pomarańczowe, czerwone. Duże i małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy(...)warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedna porcja zupy (ok. 350 ml) podanej z jogurtem naturalnym i grzankami dostarcza około 281 kalorii, 13 g białka, 12 g tłuszczu, 36 g węglowodanów oraz 12 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni KatieZupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki: - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć) Przygotowanie: Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry
Kuchnia co dniaLekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem. pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę
Atlas SmakówLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję
Rozpustne gotowaniebób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu to najpierw
Kuchenne WariacjeHola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran
Pyry na GazMoże Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek(...)selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce
Smakowity Blog Kulinarnydynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :) SKŁADNIKI 1 kg dyni 1 cebula 2 ziemniaki 1 jabłko 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki curry sól, pieprz 4 łyżki łuskanych pestek z dyni 3/4l bulionu warzywnego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy(...)Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni. Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami. Pyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjefasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową
Z Majeczką w kuchnizupę z dyni z dodatkiem pieczonej papryki. Cudownie rozgrzewa w coraz zimniejsze jesienne dni. Polecam. Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką Składniki: 1 kg dyni (zważonej ze skórką) 1,5 kg pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego Sól, pieprz Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na blaszce wyłożonej papierem(...)podsmażyć na maśle około 20 minut, dodając cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatułową. Podsmażone pomidory włożyć do blendera, dodać bulion, paprykę, dynię, wyłuskany czosnek i wszystko zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i gotować na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut. Zupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, lanymi kluseczkami (tak jak tutaj zupa pomidorowa
Moja Mama Gotujepodsmażyć na 1-2 łyżkach masła i odsączyć na papierowym ręczniku. SKŁADNIKI / 6 porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki(...)szklankę wody, dodajemy żurawinę, cukier i sól. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, przez około 20 minut, aż całość zgęstnieje. ZUPA: W większym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i imbir. Smażymy przez
cool and mintysycąca, gęsta idealnie sprawdza się w chłodne dni. Smak gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju * 220 g koncentratu pomidorowego * 1,5 l bulionu warzywnego: * 1 nieduża kość wieprzowa * 1/4 korzenia selera * korzeń pietruszki(...)Skworcu ) * 1/2 główki kapusty * posiekana natka pietruszki do posypania na wierzch * sól do smaku * pieprz do smaku (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Z podanych składników na wywar ugotować bulion warzywny. Wywar przelać przez sitko, wlać do garnka ponownie wywar bez mięsa i warzyw. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać i razem z mięsem mielonym podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat
Zrób to smacznielubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :) Składniki: 3 większe pomidory , 3 średnie czerwone papryki , 1,5 - 2 litry bulionu mięsno - warzywnego , 3 liście laurowe , 7-8 ziaren ziela angielskiego , sól , pieprz do smaku. Pomidory(...)zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :) Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennabulionu warzywnego łyżka sosu rybnego łyżeczka masła klarowanego 2 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz biały Przygotowanie Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy
R'n'G Kitchen