Dzisiejsza zupa, to kolejny efekt przedświątecznych porządków w spiżarni. Byłam bardzo zdziwiona i jednocześnie ucieszona, że znalazłam jeszcze jeden słoiczek konserwowego szczawiu. Zazwyczaj przygotowuję barszczyk na domowym wywarze mięsno-warzywnym, ale dzisiaj skorzystałam z kostek bulionowych. Podałam go z usmażonymi na złocisty kolorek kostkami ziemniaków. Pycha :) Barszczyk szczawiowy Składniki: około 2 litrów rosołu – może być z kostki 2 łyżki sklarowanego(...)chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku
Kuchenne zapiski Edytywystarczy przelać ją do termosu. Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania
Chilli Czosnek i OliwaAromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 łyżki masła orzechowego 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła sól biały pieprz 1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości(...)mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych. 5. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę. 6. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: batat , dynia , masło orzechowe , na szybko , zupa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylesie ale jeżeli nie jesteśmy pewni grzybów lepiej jak je kupimy. Zupę zrobimy w 15 minut. Moja rodzina uwielbia te grzyby zbierałam je już w dzieciństwie. 4 kapelusze kani duże 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 papryka pomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz koperek świeży 3 ziela angielskie 2 liście laurowe masło klarowane Marchew(...)przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojony koperek
wesoła kuchniaŚwietna francuska zupa cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego PRZYGOTOWANIE(...)przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości. Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą. Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeudekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Pyszny-rosol-w-lubczyku-i-gozdzikach-podany-z.html Dodałam do tego wywaru: 1 litr dobrego prawdziwego soku pomidorowego 12 pomidorków koktajlowych 1,5 łyżki cukru masło klarowane świeże listki bazylii do smacznej dekoracji Wykonanie: Do nagrzanej zupy dolej sok pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu około 15 minut
Zasmakuj Kuchniprzepadają, a podany w ten sposób z pewnością zasmakuje największym sceptykom. Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym Składniki : 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki szczypioru (dymki) 1 zielone chilli 400ml mleka kokosowego (puszka) 500ml bulionu lub wywaru warzywnego 400g świeżego szpinaku (zimą można zastąpić mrożonym) sok z polowy cytryny oliwa i masło do smażenia(...)warzyw wlać mleko kokosowe i gotować przez chwilę, aż zacznie wrzeć, dolać bulion i ponownie zagotować. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Do zupy dodać szpinak i gotować przez około 10 minut aż liście zwiędną, nie za długo jednak bo stracą kolor. Garnek zdjąć z ognia, wcisnąć sok z cytryny. Zupę szpinakową dokładnie
Codzienne Gotowaniezaserwujmy ją z makaronem, ryżem, grzankami. Ja osobiście do tak serwowanej zupy zazwyczaj dodaję do smaku także śmietanę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 kg pomidorów 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek(...)małym ogniu przez 5 minut. Po upływie tego czasu wlewamy bulion, dodajemy sól i pieprz. Zagotowujemy, po czym kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut. Na koniec całość blendujemy. Zupę serwujemy z odrobiną pesto i startą mozzarellą. Smacznego! Pamiętajmy aby pomidory obrać ze skórki. Najprostszym sposobem na usunięcie skórki jest spażenie pomidora przez około 15 sekund we wrzątku. Skórka po takiej
mecooksczas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek kopru długi ogórek sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki(...)się buraczków. Ugotować do miękkości. Całość wystudzić. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce warzywnej, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem. Smacznego
na moim stole...mnie podstawą są pomidory z puszki lub kartonika, jak kto woli, oraz pieczona, zmiksowana papryka. Do tego kilka pływających warzyw i dla wypełnienia komosa ryżowa. Doskonała, pożywna zupa. Zupa pomidorowo-paprykowa z komosą ryżową składniki: 4 czerwone papryki 2 kartoniki pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 4-6 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem) bulion warzywny/woda około(...)odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję bulion warzywny. W nim będzie się gotować pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka. Gdyby zalać je samą wodą wywar będzie jak dla mnie zbyt jałowy. Można jednak w trakcie przygotowanie zupy umieścić w garnku warzywa na bulion, a potem wyciągnąć ich nadmiar i pozostawić tylko marchew
Przysmaki Karolkilitra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy
Moja Książka Kucharskacoś dodać. Nasze posiłki są ostatnio wręcz ekspresowe, jak ta zupa z marchewki i czerwonej soczewicy, którą robiłam kilka dni temu. Szybkie, syte i smaczne :) Składniki na 4 porcje: (inspiracja: " Planeta Smaku ") 1 cebula 3 duże marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego keczupu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chilli(...)garnka wrzucić marchewkę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać soczewicę, całość zalać bulionem, dodać keczup i przyprawy. Gotować aż marchewka zmięknie, czyli ok. 20-25 minut. Zblendować jeszcze ciepłą zupę. Podawać np. z grzankami, groszkiem ptysiowym
Simply Foodprzygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule - 5 ząbków(...)końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi
mojewypiekiinietylkoNajsłynniejsza jest kartoflanka "potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku -łyżka suszonego lubczyku Gotujemy bulion warzywny: dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek korzenia selera, dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie(...)gotujących się ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 minut razem. Dodajemy kminek, lubczyk, solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia.Wszystko razem miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Mieszamy i już nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. Jako dekoracji możemy użyć ugotowanej marchewki z bulionu i kleksika ze śmietany oraz dowolnej zieleniny
Kulinarne przemysleniabatatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy do przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty(...)Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jednego żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami
Symfonia Smaków