wody lub bulionu (drobiowego, warzywnego) W garnku zagotować wodę lub bulion. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, wrzucić do wody, dodać liście i ziele, gotować ok 10 minut. Pieczarki obrać (albo umyć), pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Pieczarki i cebulę dodać do zupy, gotować ok 5 minut. Serek
Obiad gotowyprzepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka 1 żółta papryka 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego(...)Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa nie będą nią przykryte). Nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy
Passions hobbies lifetrzeba uważać, by czosnku nie spalić, bo inaczej będzie gorzki i... niejadalny! Dziś zupę podałam bez żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula(...)Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać wyciśnięty czosnek i podgotować 2-3 minuty. Zmiksować blenderem, doprawić solą oraz ozdobić posiekaną natką i kleksem ze śmietany (lub wcześniej wymieszać śmietanę z zupą). Smacznego
Kraina Miodem Płynącazabierały do domu skórkę, która po nim została. Okazało się, że na tej skórce gotują właśnie minestrone. Swoją wersję tej zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki(...)Dodać listek laurowy i bazylię. Zalać wywarem warzywnym, dodać kawałek (ok. 5 cm) skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyjąć skórkę parmezanu. Dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotować przez 10 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy. Przed podaniem posypać zupę startym parmezanem
Kulinarne Inspiracjeulubionym składnikiem w zupach są zdecydowanie brokuły, uwielbiam ich smak, dodatkowo świadomość jakie są zdrowe... Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotowa w kilkanaście minut. Do jej podania polecam zdecydowanie groszek ptysiowy firmy Brześć. SKŁADNIKI: 500g brokułów 2 cebule 600ml bulionu warzywnego 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól pieprz szczypta chili groszek ptysiowy firmy Brześć WYKONANIE: 1. Cebulę
Dziś Ja gotujezupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi na słońcu. Bajka! oczywiście poniżej wersja by Wiewióra ;) Zupa toskańska, z fasolą i cukinią 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1 puszka białej fasoli, u mnie szklanka ugotowanej fasoli i ciapki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryotwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta mielonego imbiru szczypta suszonego
KardamonovyJeśli lubicie pory to z pewnością polubicie tę zupę. Bardzo kremowa, bardzo aromatyczna, bardzo sycąca. Nietuzinkowa mimo swojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno
ChilliJemydzisiaj, na blogu nie pojawił się przepis na zupę krem, z wykorzystaniem mojego ulubionego groszku. Zupa ma piękny, wiosenny kolor i dzięki temu mam trochę wiosny podczas jesieni ;) Składniki: - 900g mrożonego zielonego groszku - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1l bulionu warzywnego - 1 łyżka masła - sól, pieprz - ziarna sezamu (opcjonalnie) Cebulę i czosnek obrać. Przygotowanie w Tefal Companion: Cebulę
CookYourselfnarzekam na nadmiar, bo kabaczek w moim domu zawsze znajdzie zastosowanie, choćby jako zagęszczacz do zupy czy sosu. Przepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych
Poezja Smaków - blog kulinarnyzanim się wyszukujesz) i możesz zabrać do pracy ;) wystarczy wlać do słoika. Zdecydowanie muszę częściej robić zupy z piekarnika! A Ty robisz? Lubisz? Składniki: 2 szkl. makaronu farfalle 150 g kabanosów drobiowych 100% 1/2 papryki czerwonej kilka liście botwinki 1 litr bulionu warzywnego (zrobiłam na domowej bulionetce) 100 g śmietany 30% 70 g tartej mozzarelli sól i pieprz do smaku
Kolorowy PrzepisownikPosyp zieleniną przed podaniem. W Magicznych jak zwykle bardzo smacznie i zdrowo: leczo, ziemniaki, gulasz warzywny z czerwoną fasolką i jarmużem (świetny wynalazek!), 2 rodzaje surówek i kotlet z ziarnami plus kompot owocowy. Menu zmienia się bardzo często, ale codziennie są zupa dnia i danie główne (ok. 20 zł). Do tego szeroki wybór deserów. Dużym plusem jest też bardzo krótki
Qlinarnie i Qlinarniebędą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa Tom Kha , yellow curry oraz szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona
Jemy PijemyJest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku) – 2 ząbki czosnku – zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) – łyżeczkę oliwy – sól, pieprz – bulion warzywny (ok. 500 ml) Świeży szpinak dokładnie umyć na sitku, osuszyć z nadmiaru wody
Szybko Tanio Smaczniechociaż to tak delikatny smak, niby niepozorny – jeśli jeszcze nigdy jej nie robiliście gwarantuję, że ta zupa wejdzie do Waszego wiosennego kuchennego repertuaru na stałe i już zawsze tylko ciepło będziecie myśleli o koperku ;) SKŁADNIKI 1,5 litra wody + 2 kostki rosołowe (warzywna i drobiowa) lub 1,5 litra domowego rosołu 2 pęczki koperku (80g) 1 duża biała cebula
Karo in the Kitchen