zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:168/331)

Zupa z rydzów 198

ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!  składniki ok 200 g rydzów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 180 g ziemniaków 1 l bulionu lub wywaru warzywnego oliwa z oliwek śmietana 30% sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić

Stare Gary
DOMOWY BULION WARZYWNY 123

Zamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup

Walijskie Pichcenie
KREM Z KALAREPY. 217

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki
Kokosowa zupa krem z cukinii 131

Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii 1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę 0,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu) do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam   sól, pieprz Przygotowanie(...)zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj. 4. Udekoruj nasionami i zieleniną - w ilościach mniejszych niż na zdjęciu

Powiedz dietom nie
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i twarogiem wędzonym 259

wędzonym twarogiem, który podbija smak. Nieco świeżości i koloru wnosi krem pietruszkowy, a zupę przygotowałam na bazie pomidorowego koncentratu od Winiary, który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól(...)dodać odsączoną z zalewy, ugotowaną cieciorkę i zagotować. Natkę pietruszki razem z łodyżkami włożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładki krem z woda i olejem. Nałożyć porcję gorącej zupy do miseczki, wlać po wierzchu krem pietruszkowy i rozkruszyć kawałki wędzonego twarogu. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu

https:KKuchniaMniam
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 124

podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana(...)surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów

kruche babeczki
Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki 162

warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka(...)kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami

Czerwień i błękit
zupa dyniowa Gordona Ramsaya-- zuppa di zucca di Gordon Ramsay 130

Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya Zupa aromatyczna , gorąca i bardzo pożywna(...)miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,  1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki

w mojej kuchni
Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms 260

grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami (6-8 porcji) Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego duża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej(...)dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego! English version Sour rye soup with sausage and mushrooms (6-8 servings) Ingredients: 2 l of chicken or vegetable stock large

karmelowy
POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 157

pomidorów malinowych) wywar warzywny lub mięsny (można użyć rosołu z dnia wcześniejszego) sól, pieprz makaron lub ryż Pomidory obieramy ze skórki. Aby skórka dobrze schodziła z pomidorów, należy je wcześniej sparzyć gorącą wodą. Kroimy je na małe kawałki i blendujemy. Przygotowany wcześniej wywar, przecedzam przez sito a gotowaną w nim marchewkę również blendujemy (nada ona zupie swojej słodyczy). Wlewamy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 137

SKŁADNIKI 500 g buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryczka peperoncino 10 cm świeżego imbiru 500 ml wywaru warzywnego 100 ml kwaśnej śmietany migdały do dekoracji s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida(...)peperoncino . Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy z kwaśną śmietaną, migdałami i plasterkami peperoncino.  **** PREPARAZIONE Pelate le barbabietole e la cipolla,  poi tagliatele a cubetti. In una grande casseruola riscaldate 2-3 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 239

rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czerwona soczewica – 200 g * czosnek – 2 ząbki * czerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata

Ostra na Słodko
Zupa z ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim 179

równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają.  Składniki ok 30g  liści czosnku niedźwiedziego 100 g  szpinaku  360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 5 -6 ząbków czosnku 20 g masła 600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka 250 ml mleka Świeżo zmielony pieprz(...)gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodać liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i szpinak. Przykryć i gotować  na małym ogniu przez około 10 minut. Zupę lekko przestudzić  a następnie zmiksować  blenderem  lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Podgrzać, ale już nie gotować. Podawać

Stare Gary
Zupa jabłkowa z jałowcem 194

jabłka można kupić w bardzo przystępnych cenach :)  Zupa jablkowa z jalowcem Składniki : 1 łyżeczka owoców jałowca 2-3 nasiona zielonego kardamonu 2 nasiona ziela angielskiego kawałeczek laski cynamonu kilka gałązek natki pietruszki 3 duże jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 250ml cydru 75-100ml śmietany sól, pieprz tłuszcz(...)minut. Dolać bulion i cydr oraz wszystkie przyprawy: jałowiec, kardamon, cynamon, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.  Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut.  Gdy zupa przestygnie odłowić wszystkie "ziarenka", laskę cynamonu oraz natkę pietruszki, a zupę dokładnie zmiksować.  Jeżeli chcecie bardzo gładką zupę, możecie ją przelać przez sito.  Zupę podgrzać, dodać śmietanę, doprawić solą

Codzienne Gotowanie
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą 206

jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz  2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek(...)czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania