prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem. Składniki: 500 g ugotowanej białej fasoli (W)* 4 średnie ziemniaki (Z)* 2 marchewki (Z) 1 cebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu (M) 7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)* 1 szkl(...)zmięknie (wraca do Z). (Z) Marchewki i ziemniaki, obrać, pokroić drobno i dodać do garnka. (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe. (W) Dodać bulion, fasolę i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze
Codziennik Kuchennypójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł. Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków 1 cebula 4 gałązki tymianku 4 łyżki oleju sól, pieprz 3 szkl. wywaru warzywnego 125 ml białego wina Jabłka kroimy na ćwiartki, fenkuł pozbawiamy wierzchniej warstwy(...)miękkości ziemniaków). Upieczone jabłka i czosnek wyciśnięty z łupinek zalewamy resztą wywaru. Dorzucamy trzy łyżki ugotowanych już ziemniaków i blendujemy na gładki krem. Wlewamy go do garnka z zupą. Solimy, pieprzymy, wsypujemy listki z pozostałych gałązek tymianku. Przekładamy do garnka upieczonego fenkuła. Całość zagotowujemy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryokazały się bezpodstawne – bo to cudo, przy którym nie trzeba się gimnastykować. Nie spędzicie godzin w kuchni, przy kuchence – krojąc, smażąc i mieszając w garnku. Do przygotowania zupy potrzebujemy (na około 10 bulionówek): – 250 g kurczaka (najlepiej piersi z kurczaka) – 1 cytrynę (sok, ale dla dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej(...)nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy trochę przepłukać po zimną wodą). Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy
Szybko Tanio SmacznieNiezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinypekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej(...)pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola. Zupę można podać makaronem ryżowym. Smacznego
kolorowotorcikowomałym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać
Zielona Kuchniamąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać i zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki. Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym
magiczna kuchnia Kasilitr bulionu warzywnego 1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny Przygotowanie : Cebulę, selera i papryka pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano dodać wędzona paprykę, chili oraz szafran, zamieszać i smażyć przez ok. pół minuty Dodać osączoną ciecierzycę, zamieszać i smażyć ok. minuty, dodać pomidory, bulion Doprawić solą i pieprzem, gotować całość ok. 8-10 min. Zupę podawać z natką
Proste Potrawyletnia botwinka Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby 3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk botwiny 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka(...)garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany
Miód i pieprzGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek(...)cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę z awokado i tortillę włożyć do zupy i w razie potrzeby doprawić
Tradycyjna KuchniaKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem
Kulinarne Fantazje Mariolipomidorowa zupa ze świeżych pomidorów, pieczonych w piekarniku. Charakteru tej zupie nadaje czosnek, bazylia i dobrej jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami . Niebo w buzi :) Składniki: 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów 8 dużych ząbków czosnku kilka łyżek oliwy extra vergine 1 szklanka bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki) 6 dużych listków bazylii 1 płaska(...)garnka. Dolewamy bulion, dodajemy rozdrobnione listki bazylii i gotujemy 10 minut. Całość miksujemy blenderem, solimy oraz pieprzymy do smaku, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę rozlewamy do talerzy. Na talerzu, do każdej porcji wlewamy płaską łyżeczkę oliwy i wrzucamy grzanki. Zupę można ozdobić małym listkiem bazylii. Smacznego
Smak mojego domuDzisiaj propozycja zupy z cukinią oraz z gorgonzolą. Dla osób które nie lubią śmierdziucha alternatywą będzie topiony serek. Pyszny pomysł na obiad zarówno w jednej jak i drugiej odsłonie. Sposób wykonania identyczn y. Składniki: 4 małe cukinie 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chilli bulion warzywny sól 2 łyżki(...)zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki: 2 kromki chleba białego
pieprzny smaczekbardziej, że to pesto dodałam nasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :D Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli SKŁADNIKI 1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg) 1 cebula 1 ziemniak 200ml śmietany pestki chilli sól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyzna Wydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki(...)minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny z suszonej włoszczyzny i soli, doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa. Gotować kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli. Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami. Smacznego
MarciochaKucharzymnie jedno. Ciecierzyca zdominowała smak zupy, która przypominała mi trochę…grochową. Pewnie dla smakoszy ciecierzycy to oczywista oczywistość, ja jednak byłam tym faktem nieco zaskoczona;) Bardzo ciekawe połączenie. Jak dla mnie do powtórki. 2-3 pory 1 duża cebula 2 puszki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 100 g kremówki 1,5 l bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju sól, pieprz(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę (któregoś razu nie miałam, nie dodałam i też było pysznie). Zupę podajemy z grzankami. Ciekawą alternatywą jest również podanie
Smaki Na Talerzu