zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:164/331)

Zupa -krem z cukini 167

Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z cukinii.. 4 średnie cukinie  1 cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne  2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić(...)mieszając. Gdy cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać wody lub mleka. Podawać np.z grzankami

Moje domowe kucharzenie
Oberiba 159

Oberiba, jest to przepyszna śląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy. Składniki : ok 30 dag żeberek wieprzowych  3,5 l wody 3 kalarepy 2 marchewki 3 średnie ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe ziele angielskie 1 kostka rosołowa warzywna sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 2 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Umyte żeberka(...)kostkę, podobnie z marchewką i pietruszką choć warzywa kroję w pół plastry. Pokrojone liście, mięso oraz warzywa wkładam z powrotem do wywaru i zagotowujemy. Do zasmażki dodajemy chochlę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zasmażka: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się zarumieni

Mechanik w kuchni
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 141

kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa:  znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną(...)serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne, kolorowe i proste do wykonania. Na pewno w najbliższym czasie mam zamówienie od mojego syna na pierogi. Książka jest bardzo ładnie

kruche babeczki
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 224

Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, działa moczopędnie, antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie(...)pieprzu cayenne/chili 2 łyżki domowej bulionetki warzywnej /1 kostka rosołowa woda Przygotowanie: Do garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
zupa krem ze świeżych pomidorów 167

własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki masła 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe 400 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka(...)pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan i czarnuszkę tak przygotowana zupa smakuje doskonale i możemy podawać ją na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia

zobacz ich smak
Krem z groszku z parmezanem 185

odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę. Wyraźnym akcentem mają być również pokrojone suszone pomidory. Dla mięsożerców przewidziany jest dodatek w postaci podsmażonej szynki lub boczku. Składniki: 1 por 1 ząbek czosnku 450g zielonego groszku (mrożonego) 1,2l wywaru warzywnego lub mięsnego sok z połowy limonki 3 czubate łyżki startego parmezanu sól(...)Postawić ponownie na ogniu. Gotować kolejne 10 minut bez przykrywki. W tym czasie podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę na odrobinie oliwy z oliwek i pokroić pomidora w cienkie paseczki. Zupę podawać z kilkoma plasterkami szynki i suszonego pomidora

W kuchni wieczorem
Flaczki sojowe z pieczarkami 176

Zupa z serii "danie tanie niesłychanie". Niby flaczki z kotletów sojowych pociętych w paski. 1,5 litra wody 1 opakowanie kotletów sojowych 1 mały liść laurowy 2 ząbki czosnku 5-6 dużych pieczarek 1 łyżka mąki 2 łyżki tartej marchewki połowa niedużej cebuli olej rzepakowy majeranek Przyprawa typu Kucharek, sól, pieprz Kotlety przygotować zgodnie z przepisem(...)opakowaniu, tzn. gotować kilka minut w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i czosnku. Odsączyć, pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie wlać około 1,5 l wody. Dodać marchew, przyprawić, gotować kilkanaście minut. Z kilku łyżek oleju, cebuli i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić, połączyć z zupą. Całość zagotować, wrzucić pokrojone w paski kotlety, majeranek

Praktyczna pl
Pikantna zupa curry z warzywami 153

mojej kuchni, a jak w kuchni tak na blogu. PIKANTNA ZUPA CURRY Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 5-7 SKŁADNIKI: –2 średnie bataty – 1 czerwona papryka – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 średnie marchewki – puszka krojonych pomidorów – 1 l bulionu warzywnego – 1 opakowanie Madras Paste Pots Patak’s – pół(...)czym dodaj 1 l gorącego bulionu. Gotuj około 8-10 minut do czasu, aż warzywa (szczególnie batat) zmiękną. Wtedy dodaj puszkę pomidorów oraz kukurydzę. Gotuj przez 2 minuty. Zupę nakładaj na talerze, dodaj jogurt grecki, świeże listki kolendry i papryczkę chilli pokrojoną w cienkie plasterki. UWAGA: zupa wyjdzie dość pikantna. Jeśli wolisz łagodniejsze dania dodaj połowę kubeczka pasty madras

nietylkopasta.pl
Zupa krem z grillowanej papryki 133

lekko słodkawym paprykowym smaku. W uzyskaniu takiego pomoże proces grillowania. Bardzo lubię zupy w formie kremu, zwłaszcza w chłodniejsze dni, są idealnie rozgrzewające i sycące.  Składniki: 5 średniej wielkości czerwonych papryk 3 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 3 szkl. bulionu warzywnego lub wody 1 szkl. mleka owsianego (lub innego rodzaju roślinnego mleka) sól, pieprz(...)bulionem, gotuj przez ok. 15 min. Po tym czasie dorzuć przygotowaną paprykę, dolej mleko, zagotuj. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku.  Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Najprostsza zupa szczawiowa 157

nienawidzić. Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaskowy smak i wg mnie najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.  Przednówek to co prawda nie sezon na świeży szczaw, jednak do zupy szczawiowej bardzo dobrze sprawdzi się marynowany szczaw ze słoiczka. O tej porze roku często brakuje nam witamin i dlatego warto uzupełniać je korzystając z zakonserwowanych lub mrożonych warzyw i owoców(...)wapń np. jajka, mleko czy śmietanę.  Składniki :  1l bulionu warzywnego lub rosołu 3 łyżki szczawiu ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie :  Bulion lub rosół podgrzać, dodać szczaw i zagotować. Gotować przez kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę szczawiową chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. W razie potrzeby podgrzać i podawać

Codzienne Gotowanie
Sałatka grecka 393

Przy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej

Kuchnia Pełna Pasji
Botwinka na szybko 200

liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków. Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut. Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego * 3 liście laurowe, np Kamis * 4-5 ziaren pieprzu(...)Botwinę umyć, pokroić w kawałki około 1cm. Botwinę zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować około 15 minut. Czas gotowania zależy od botwiny, im młodsza tym krócej. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i octem jabłkowym. Zdjąć z ognia. Śmietanę połączyć z mąką. Zahartować dolewając do śmietany łyżkę wazową zupy. Całość wlać do botwiny, wymieszać. JAJKO W KOSZULCE

kolorowotorcikowo
Zupa z zielonych warzyw 172

powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.   Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł 1 szt. Cukinia 1 szt. Gruszka twarda 1 szt. Szpinak 250g Bulion warzywny 1l Duża garść świeżej bazylii Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania(...)przykryciem aż warzywa będą ugotowane al dente. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią. Opcjonalnie zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną zupę-krem

Pyry na Gaz
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 97

Zapraszam na kolejną pyszną zupę, już taką trochę jesienną - gęstą i rozgrzewającą. Słodka marchewka z dodatkiem czerwonej  soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa(...)Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować aż będzie miękka, około 20 minut. Dodać mleko kokosowe, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie
kartoflanka 141

wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec

Domowy Smak Jedzenia