zupa rybna - 1235 przepisów (strona:48/83)

Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 416

zajadanie. Jednak ponoć pełnię smaku kimchi uzyskuje dopiero po 1 miesiącu. Jak jeść przygotowaną kiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 180

tego  makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka.  Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko

Kuchnia Prezydentowej
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 116

zupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z  makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty(...)około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal   Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego

w mojej kuchni
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 111

zupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z  makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty(...)około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal   Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego

mojej kuchni
Barszcz czerwony czysty 137

barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego(...)smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilkę przed odstawieniem wsyp szczyptę majeranku lub posiekaną natkę pietruszki.     Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć.   Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami

Kulinarny S.O.S.
Barszcz czerwony czysty 137

barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego(...)smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilkę przed odstawieniem wsyp szczyptę majeranku lub posiekaną natkę pietruszki.     Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć.   Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami

Kulinarne S.O.S.
Marynarski kociołek 105

zaznaczyłam właśnie tę zupę. Czułam, że będzie to coś wyjątkowego. Dodając trochę składników od siebie zupa nabrała jeszcze lepszego smaku. Spróbujcie!     Do przygotowania potrzebujemy: 500 g nieobranych krewetek (same krewetki wykorzystamy później) 2 ząbki czosnku 50 g masła 800 ml bulionu rybnego 200 ml śmietany kremówki (zrezygnowałam) 375 g łososia 6 szalotek (całych lub w połówkach) opakowanie mały(...)podsmażamy skorupki krewetek i czosnek (ok 10 minut, średni ogień). Dodajcie bulion rybny oraz ewentualnie śmietanę i gotujemy ok 10-15 minut na małym ogniu. Odcedzamy na sicie – potrzebujemy płynną część do dalszej pracy. Łososia umyjcie, pokrójcie w dużą kostkę i wrzućcie do gotującej się zupy. Dodajcie pokrojoną cebulkę, ziemniaki (większe możecie pokroić w kostkę) oraz oba rodzaje krewetek

Szybko Tanio Smacznie
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 236

kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej(...)kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny.  Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego

Jemy Pijemy
Grzybowa na Wigilię... i nie tylko! 129

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez dań z grzybami. Dania rybne, pierogi, paszteciki, bezmięsne pasztety- grzyby w takich potrawach sprawdzają się świetnie. Jednak moje ulubione danie z suszonych grzybów, które na stole gości nie tylko w okresie świąt, to zupa grzybowa. W moim domu podaje się ją często z makaronem, jednak na Wigilię zawsze przygotowujemy

Pichceniomania
Jak to jest z tym glutaminianem? 135

znacząco na jej smak (nie pogorszy go, ale też nie polepszy). Sam w sobie jest raczej neutralny, ale wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki

Powiedz dietom nie
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 246

niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka brązowego cukru 4 plasterki chili 4 plasterki imbiru

Stare Gary
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 365

Cię przepisy na tanie obiady? Przepisy na zdrowe obiady? Przepisy na małokaloryczne, dietetyczne obiady? Poniżej znajdziesz listę dań – zarówno przepisy na zupy jak i dania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM   Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem

Kulinarne Przeboje
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 181

Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki: 100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu 1 litr bulionu drobiowego kawałek imbiru (około 1/2 kciuka) 1 cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego(...)podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego

Oryginalny smak