Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu(...)goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem
Tajskie smakiosób, które takowego cuda nie posiadają. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka zupa z łososiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 400 g fileta z łososia bez skóry, pokrojonego w grubszą kostkę 4 łyżki masła 1 duży por, posiekany na plasterki 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka pokrojona(...)ziemniaki, marchewkę i połowę koperku, włącz program P2 na 20 minut. 5 minut przed końcem programu dodaj łososia, śmietankę i szpinak. Po usłyszeniu sygnału wyłącz robota, dopraw i podawaj zupę z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! Przygotowanie tradycyjne: W średnim rondlu rozgrzej masło, włóż pora i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, do miękkości. Dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę
karmelowyalergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten. Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu duża(...)ryżem, makaronem, łazankami, tortellini , pierożkami – można je ugotować w zupie lub dodać na talerzu. Do przygotowania zupy można użyć rosołu z poprzedniego dnia. Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Paprykowe krążki z mięsem Łatwe kotlety jajeczne Kotlety rybne siekane Makaron z boczkiem i twarogiem
Kulinarny S.O.S.Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa rosołowa doskonale podkreśla naturalny smak zupy domowej dzięki cemu można poznać jej głęboki smak i aromat. Mieszanka ta idealnie nadaje się również do wzbogacenia smaku dań mięsnych oraz rybnych
Moje domowe kucharzenieDzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsza rozmrozić, pokroić w kawałki, kalafior podzielić na małe różyczki, pora przekroić w poprzek, pomidory odsączyć z zalewy. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy rybnej wbić żółtko, dodać pieprz i sól i bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRamen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku(...)Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam na bok. Wywar przyprawiam dwoma łyżkami sosu ostrygowego, łyżką rybnego, 1/2 łyżeczki sosu chilli, łyżką octu ryżowego, sokiem wyciśniętym z limonki
Cook&LoveDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna PasjiSłodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia farerska(...)Fjordcottage . Masz ochotę na deser? Wypróbuj APPLE CRUMBLE – najprostsze ciasto jabłkowe na świecie Print Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk, czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to jedno z moich ulubionych farerskich dań. Kategoria Zupa Kuchnia Nodycka Czas przygotowania 25 minutes Czas gotowania 15 minutes Porcje 4 Autor Magdalena Pinkwart
smakowitehistorie.comsmaku i wyglądzie, pikantna tajska zupa krewetkowa z dodatkiem grzybów shitake i pszennego makaronu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 2 kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki(...)przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki i ponownie zagotowujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy również makaron oraz krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 3-5 minut, tak aby makaron stał się miękki, ale nie rozgotował się. Gotowa zupa powinna odstać ok. pół godziny. Bezpośrednio
Kulinarna PokusaSUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM Łosoś teriyaki z salsą z mango: – Dla fanów
globuskulinarnyTaka zupa chodziła za nami już od dłuższego czasu. Może nie ta konkretnie – bo przepis powstał podczas gotowania – ale zasadniczo zupa z wątróbką. Wątróbka
slodkokwasnaplniemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego
Ugotowane pozamiataneZupa, zupeczka, zupunia. Pho. Modna, hipsterska czy jeszcze jakaś tam. My ją znamy od dawien dawna, zanim jeszcze wszyscy o niej mówili. Co tydzień, a później
slodkokwasnapllubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania! Składniki: mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek(...)dodajemy łyżkę cukru, sos rybny ok 3 - 4 łyżek, lub odpowiednio więcej gdy uznacie, że jest niewystarczająco słona. Nie używamy soli. Gotujemy kolejne 15 minut. Pod sam koniec dodajemy kurczaka oraz mleko kokosowe. Podajemy z wcześniej przygotowanym według instrukcji zawartej na opakowaniu makaronem soba, przyozdobioną liśćmi kolendry oraz papryczką chilli. Każdy może dodatkowo doprawić zupę, na swoim talerzu, sokiem
Taste Of My DayKulki rybne w zalewie octowej to świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Będą idealnym pomysłem na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a nawet na Święta
Przepiski.plwakame Wakame kimchi to wegańska wersja klasycznej koreańskiej kiszonki. Dlaczego to wegańskie kimchi? Ponieważ morski smak sosu rybnego zastępujemy glonami. Glony wakame (brunatnice) nazywane są morską sałatą i znane są ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. W kuchni wykorzystuje się je w bulionach, zupach, sałatkach, daniach z ryżem i makaronem. Wakame kimchi to nie tylko wersja dla wegan, to również pomysł
Tajemnice SmakuGaleo Szefa Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas 12 przepisów, zgodnie z naszą polską wspaniałą wigilijną tradycją : zupę z borowików z nalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym
Kulinarne przygody Gatity