Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku
Przepiski.plDzisiaj następna po grilowanej wołowinie, odsłona pho. Zupy, która ratuje ludziom życie. Zupy, która w niektórych kręgach rywalizuje z niedzielnym schabowym i często z nim wygrywa
slodkokwasnapltaką ilość zupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty(...)też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki
Kulinarne przygody Gatityfalafel – pad thai z kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem RYŻ SMAŻONY Z KREWETKAMI Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 150 g ryżu białego – 2 łyżki oleju – 3 łyżki sosu sojowego – 1 łyżeczka sosu rybnego – 1,5 łyżki octu ryżowego – 1 łyżeczka cukru
nietylkopasta.pljakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej 1 szklanka żółtej fasoli szparagowej(...)kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z czosnkiem i papryczką chili. W garnku rozpuszczamy masło szklimy na nim cebule
Piekielna Kuchnia Patijest bardzo istotne. Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki sosu rybnego sól do smaku makaron chow(...)dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy makaron. Gdy makaron namoknie, trwa to około 2-3 minut, zupa jest gotowa do podania
Kulinarne przygody Gatitynią uwagi. Bogata w witaminy i pierwiastki śladowe. Można ją gotować, piec, smażyć i jeść na surowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi. Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious(...)brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych i rybnych. W smaku delikana, przypomina połączenie kalarepy z rzepą. Brukiew była kiedyś bardzo popularna też w polskiej kuchni. Nazywano ją warzywem biedoty. Do dzisiaj w Irlandii, Wielkiej Brytanii, czy krajach skandynawskich jest bardzo ceniona. Podawana na ciepło – pieczona, w formie frytek lub jako dodatek do zup, czy różnego rodzaju potrawek. Warto jednak dodać
mojewypiekiinietylkobardzo lubię ostre jedzenie. Dzięki !!! Od tej pory robiłam tą zupę wielokrotnie. Można ją przygotować z owocami morza ale również z kurczakiem, rybą, tofu lub z samymi krewetkami. Ja użyłam mieszanki owoców morza – krewetki, kalmary oraz muszle. Całość to idealne połączenie pysznego wywaru rybno pomidorowego z chrupiącymi warzywami oraz cienkim makaronem ryżowym. Na mojej liście do zrobienia podobna zupka tylko
wysmienityniestety rzadziej dostępny w małych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek do zup i sosów, którym można z powodzeniem zastąpić sól, olej sezamowy, który użyty nawet w niewielkich ilościach aromatyzuje danie, imbir, którego lekko pieprzny a przy tym owocowy smak, dodaje świeżości stir fry, sos rybny – to rzadziej dostępny towar, chyba też średnio chętnie kupowany przez Polaków
Niedzielny kucharzkilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy
Ostra na Słodkokrewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej kolendry Zaprawa 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki soku(...)liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Gotowanie i blogowanieBoże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół . Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki
My Chcemy Jeśćwiem, że to lubicie! ). Mam dla Was przepis na swoją ulubioną zupę tajską – TOM KHA KAI. Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii. Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego. Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad! Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkopodróż kulinarną. Dziś zapraszam Was do spróbowania smaków z Azji. Trochę podrabiane, trochę spolszczone, ale rozgrzewa i smakuje bardzo dobrze 😊 Skromna Emska😅 Dla równowagi nie umiem robić ładnych zdjęć zupy 😉 Potrzebujemy: 80 g - 100 g makaronu ryżowego (cienkie niteczki, waga przed namoczeniem) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki chilli 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżki oleju kokosowego(...)mała czerwona cebula 0,5 czerwonej papryki 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 5 średnich pieczarek 6 łyżek kukurydzy 3 łyżki sosu sojowego (podobno lepiej smakuje z sosem rybnym, ale nie miałam takiego) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy limonki szczypiorek Makaron namaczamy w zimnej wodzie ok 15 minut. Do dużego garnka wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. chilli
Emskie Smaki