eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości(...)bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy. Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów : soczewica fasola bób
Di gotujedanie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny) kopiasta łyżka mascarpone łyżka posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno
Mienta blogŁosoś marynowany w soli i cukrze Przepis na gravlax łososia po norwesku. Łosoś marynowany w soli i cukrze z dużą ilością koperku czyli gravlax
Cztery FajeryBardzo przyjemna zupa. Nie nudzi się w trakcie jedzenia przez różne struktury i smaki. Chrupiące warzywa, soczysty kurczak, nudle które są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion. Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z makaronem. Składniki: 1,5l bulionu 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku cebula(...)kiełków fasoli (z nasionami jeżeli jest taka możliwość) 50g kapusty pekińskiej szczypiorek 2 piersi z kurczaka 100g nudli łyżka sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego limonka Sposób przygotowania: Na oleju sezamowym podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę a jak ta się ładnie zeszkli dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Całość zalej bulionem. Kiedy bulion będzie wrzący
wysmienityniedzielnych obiadów u babci, która gotowanie go opanowała do perfekcji. Nie znam nikogo, to potrafiłby przygotować tak esencjonalny i bogaty w smaki wywar. Jest doskonałą bazą do przygotowania innych zup, gdy będziemy chcieli urozmaicić menu. Pomocny przy problemach żołądkowych, zatruciach pokarmowych, przeziębieniu i grypie. Podsumowując - jest nieoceniony! W ostatnim czasie przygotowywałam rodzinny obiad z okazji imienin. W ramach inspiracji zrobiłam(...)dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek
Taste Of My Dayjeśli nie jadasz mięsa? Z pewnością możesz zastąpić je krewetkami lub tofu. SPRÓBUJ RÓWNIEŻ: DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN STIR-FRY Z KREWETKAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM JEST: – Pyszny i aromatyczny – W zależności od upodobań może być bardziej lub mniej pikantny – Szybki w przygotowaniu – Genialny do łączenia z różnymi(...)chili / opcjonalnie / – Cebula szalotka – Czosnek – 3 ząbki – Jajka – 2 sztuki – Orzeszki ziemne – 70g – Dymka – Kiełki fasoli mung – garść / lub kiełki STIR FRY / – Limonka – Sos sojowy ciemny – 1 łyżka – Sos rybny – 3 łyżki – Cukier trzcinowy – 1 łyżka – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Pasta TOM YUM – 1 łyżeczka – Oliwa – 2 łyżki + 2 łyżki do prażenia orzeszków PRZYGOTOWANIE: Z sosu sojowego, rybnego, Teriyaki, cukru
globuskulinarnywersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa Tom Kha , yellow curry oraz szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego(...)garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie
Jemy Pijemyzupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :). Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake(...)pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo
SzczyptaSmaQPad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zasługa liści kafiru, czyli suszonych liści limonki, które są dostępne w "Kuchniach Świata", ale ostatnio były nawet na tygodniu azjatyckim w Lidlu. Ostatnio dodaje je też do zup zamiast liścia laurowego, żeby nadać trochę orientalnego smaku Potrawa oryginalnie jest podawana na liściach bananowca, ale niestety nigdzie nie dostałam. Składniki na 4 porcje: Pasta: 3 ząbki czosnku 2 cebulki (najlepiej szalotki(...)posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej jaśminowego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyniespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Jest to oryginalny przepis na zupę. Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy- gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK składniki(...)obrane szalotki 2 średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka grzybków straw, przepołowionych 4 lub 2 tajskie papryczki 16 nieobranych, średnich krewetek 2,5 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej) sok z całej limonki 6 łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion. Dodaj
ClauditteMissCookingreceptur przeczytamy tu także wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab(...)pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów
Moje Kuchenne Rewelacjepasty curry 1 drobno posiekana szalotka 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mirinu 1-2 łyżki sosu rybnego 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego 400ml pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki) 3 liście limonki kaffir sok z limonki do smaku świeże zioła do dekoracji: kolendra, bazylia lub tajska(...)sosie kokosowym. Do curry dodać kurczaka i cukinię - gotować do miękkości, ale nie rozgotować składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotowe curry z kurczaka podajemy ze świeżymi ziołami: kolendrą lub bazylią oraz ryżem jaśminowym i ewentualnie z ulubioną, sezonową surówką. Ten kurczak curry z cukinią i mlekiem
Moja Książka Kucharskavotes ) Ramen , super zupa w wydaniu domowym Ramen , to ostatnio ulubiona, zupa ,moich chłopców . Mogą ją jeść codziennie . Ta prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo(...)główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego 5 plastrów świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 gwiazdka anyżu sól ,do smaku dodatki : 2 jajka kurze ugotowane na twardo kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku pęczek dymki 1 czerwona papryka spiczasta
Ogrodnik w podróżyCo prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w
Czarnawisienka