Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu. SKŁADNIKI: - 1 litr mleka - 100 g płatków migdała - laska wanilii - 3 łyżki cukru - szczyptę soli - garść(...)nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy) - do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego
Basia w kuchnidoskonale komponował się z sosem słodko-kwaśnym. NỘM SU HÀO , czyli sałatka z kohlrabi i marchwi, była orzeźwiającą zmianą tempa. Podana z sosem rybno-cytrynowym, dostarczała wyjątkowych doznań smakowych, zaś dodatek kolendry i orzechów zaostrzał apetyt. Zupy TOM YUM KUNG to klasyczna tajska zupa, która zachwycała swoją pikantno-kwaśną głębią smaku. Możliwość wyboru między krewetkami, kurczakiem, a tofu sprawia
Taste and CookScroll down for recipe in English. Naszła mnie ostatnio ochota na bardziej azjatyckie smaki. A że kocham zupy wszelakie to wymyśliłam taki oto bulion orientalny z grzybkami mun i sosem rybnym. Z dodatkami do tej zupki można poszaleć i dodać to co się najbardziej lubi, ale ta moja cukinia "blanszowana na sucho" ;) wyszła naprawdę cudnie! Jeśli ktoś lubi oczywiście chrupiące
Delicious PlaceSolanka, błędnie, jak się okazuje, nazywana solianką, stała się wypadkową do stworzenia poniższego przepisu. W oryginale jest to zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Może być w wersji mięsnej, rybnej lub warzywnej. Jedyną żelazną zasadą podczas przygotowania tego dania jest osiągnięcie słonego i zarazem kwaśnego smaku. Udała się świetnie, smak też miała odpowiedni. Polecam- bardzo krzepiąca i rozgrzewająca
Pichceniomaniaczerwonej pasty curry; pół łyżeczki mielonej kurkumy; 600 ml domowego bulionu drobiowego; 2 łyżki sosu sojowego; 2 łyżki sosu rybnego; 1 limonka; 250 gramów pszennego makaronu MIE; pęczek świeżej kolendry; pędy bambusa w puszce; papryczka chilli; dymka; 1 -2... Artykuł Zupa tajska na ostro pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkazupę z wędzonej ryby miałam ochotę już od dawna, jednak jakoś się nie składało. Ostatnio jednak zapoznałam się z pobliskim sklepem rybnym i zaczęłam gotować więcej potraw z ryb. Do przygotowania dań z wędzonego łupacza skłoniła mnie moja własna akcja kulinarna, ale muszę przyznać że ta wędzona ryba jest tak pyszna, iż z pewnością będzie gościła u mnie częściej. Zupa
Codzienne Gotowaniebiedoty. Soljanka występuje w trzech wersjach: mięsnej, rybnej i grzybowej. Wszystkie łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary
Niedzielny kucharzliście limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Dodajemy pozostały wywar i mięso z wywaru, wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach chińskich z paczki), makaron(...)bardziej pikantna. Zielone curry to nie przelewki. Pozostałą pastę curry spokojnie możecie zamrozić na kolejny raz – nie ma żadnego sensu dodanie jej całej na raz nawet wtedy, jeśli zupa wyda Wam się za mało ostra. Dla mnie najsmaczniejsza jest pierwszego dnia – przyjemnie odczuwalnie ostra i pikantna, rozgrzewa. WYWAR DROBIOWY 800-900g podudzi z kurczaka, z kośćmi i skórą
Karo in the Kitchenłyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę(...)pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść. Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi kolendry i podawać. Smacznego
Stare Garywobec. Warto więc ilość soli zawartej w takiej zupce, rozłożyć (rozcieńczyć) na objętość i z 2 zupek z torebki zrobić wartościową 4 porcjową smaczną zupę ze świeżymi składnikami. Zupa ma być szybka i łatwa, dlatego zalecam dodać zwykły szpinak. Jednak jeśli ktoś ma dostęp do oryginalnych składników azjatyckich, zwykły szpinak niech zastąpi jeszcze zdrowszym szpinakiem wodnym , pochodzącym z Azji. Warto(...)wtedy przyprawy dołączone do zupek i ok. 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego. Ilość zależy od upodobania. Sos jest oczywiście słony więc należy uważać z jego ilością. W miseczkach lub na talerzach rozłożyć po porcji listków szpinaku i różowych krewetek, następnie wmieszać po porcji nudli z zupy, a całość dopełnić bulionem
Sztuka gotowania w/g Samirycytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy. Do podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie(...)posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem. Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny
SzczyptaSmaQdrewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas
królestwo garówKoktajl z imbirem – dieta dr Dąbrowskiej Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl ze szpinakiem Zupa kalafiorowa z imbirem i kurkumą Curry z kalafiora Curry z młodych ziemniaków Złota owsianka wzmacniająca odporność Nocny chleb z kurkumą, marchewką i orzechami Słodkie bułeczki – przepis Kotlety(...)żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Szarlotka pomarańczowa Ogórki kanapkowe Dorsz smażony Skrzydełka pieczone Leczo z dyni Zupa ogórkowa – post dr Dąbrowskiej Zupa krem z dyni – post dr Dąbrowskiej Kalafiornica z pomidorami – post dr Dąbrowskiej Kotlety rybne Kurczak pieczony w piwie Ryba smażona – przepis Kluski z dyni Kasza bulgur z fasolką szparagową
Dorota SmakujeSKŁADNIKI: 1 litr bulionu drobiowego (lub rybnego) 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 cebula (pokrojona w pół plasterki) 70 g (puszeczka) koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów konserwowych (całych lub w kostce) 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki lub nieco więcej suszonej chili w patkach 4 łyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka(...)miękkie. Pozostawione 1/2 ząbka czosnku zmiażdżyć nożem na papkę i wymieszać w miseczce z miękkim masłem i natką pietruszki. W miseczkach umieścić po porcji kurczaka lub małży, dopełnić gorącą zupą a na środku każdej porcji umieścić grudkę utartego z pietruszką masła. Doprawić kilkoma kroplami sosu Worcester, Tabasco i kilkoma kroplami soku ze świeżej cytryny bron:emte
Sztuka gotowania w/g SamiryKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata