zupa rybna - 1235 przepisów (strona:39/83)

Wigilijna zupa migdałowa 127

Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek

Pełny talerz
Curry Laksa 358

cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi(...)rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier palmowy, sos rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki i gotujemy, aż staną się miękkie. Zupę doprawiamy sosem sojowym. Tofu osuszamy papierowym

Oryginalny smak
Zupa tajska 5258

wami przepisem na zupę tajską. Taką zupę tajską jadła w restauracji moja córka i zaproponowała, aby ugotować ją w domu. Do przygotowania zupy tajskiej wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale można też ją zrobić z krewetkami. Rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna zupa tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych gustów smakowych(...)garnka dodać pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Zalać ciepłym bulionem. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać sos rybny, łyżeczkę kurkumy i curry oraz połamany, suchy makaron. Zupę gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przed podaniem posypać

Danka Pichci
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 121

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tajska zupa z kurczakiem i warzywami 161

prostej zupy w stylu azjatyckim, natknęłam się na przepis Asi . Zupę ugotowałam i bardzo mi smakowała.O dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego(...)cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry. * można kupić gotową lub zrobić własną

Czerwień i błękit
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 245

chorobie :) Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 1 łyżka sosu rybnego 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli(...)przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna.  3.  Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego

Tajskie smaki
Zupa ze ślimakami i makaronem bun (Bun Oc) 132

Dzisiaj danie, od którego zaczęła się nasza przygoda z wietnamską kuchnią. Oczywiście później była zupa pho, bun cha nem i inne smakołyki. Ale kiedy trafiliśmy na

slodkokwasnapl
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 150

limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych(...)zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette.  Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula

Smakowity Blog Kulinarny
Tom Yum Kung 121

średnich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal.  Zagotować. Dodać krewetki.  Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania, poznaliśmy podstawy

królestwo garów
Flaki z morskiego ghula 121

stałe wpisać w swoje menu! Bogata we wszystko, co tylko wartościowe być może, zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina gałki muszkatałowej, warzywa z wywaru(...)pieprzem i odrobiną tymianku do smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze

Karczma Honorietty
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 226

płynnym jajkiem i indonezyjska zupa soto (drobiowa) SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr wody paczka grubych nudli udon 12 grzybków shitake 1 namoczony arkusz skórki sojowej pęczek grzybków enokitake 2-3 duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso(...)przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość i stały się gumowe a liście szpinaku zwiędłyby. Po zdjęciu z ognia dopiero dodajemy też pastę miso i sos rybny. Zamieszać i podawać delektując się tą czarką zupy pełnej zdrowia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pulpeciki rybne w rosole 163

Magda Bardzo wyrazisty, słodki od marchewki i pachnący pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko(...)bułkę tartą, pieprz cytrynowy, doprawiamy do smaku solą i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.   Ze stężałej masy rybnej lepimy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak aby jedynie pyrkał. Wrzucamy na bulion pulpeciki i gotujemy około 8 minut

Smaczna Strona
Zupa pho 98

gram korzenia imbiru; 5 łyżek sosu rybnego (około 50-60 mililitrów); 1 łyżeczka cukru trzcinowego (ok. 5 gram); 4-5 podłużnych cebul dymek; 500 gram ugotowanego makaronu ryżowego; przyprawy: 2 goździki, 2 anyże, łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu czarnego; Ddo dekoracji: garść posiekanego szczypiorku, garść kiełków fasoli mung, limonka pokrojona w ćwiartkę; Zupa pho – przygotowanie Wstaw mięso do garnka(...)wywar na niewielkim ogniu przez 15 minut – w tym czasie opal nad palnikiem lub w piekarniku cebulę, imbir i czosnek. Zbierz szumowiny z bulionu, dodaj łyżeczkę soli, sos rybny, cukier trzcinowy, opalony czosnek, cebulę i imbir oraz gazę z przyprawami. Gotuj na małym ogniu od 3 do 4 godzin. Wyjmij mięso, bulion przelej przez sitko do czystego garnka. Dodaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa 44

jakie są Twoje ulubione dodatki do onigirazu? Podziel się w komentarzu swoimi smakami. Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz użyć glonów nori? Lubisz rybne smaki, ale unikasz jedzenia ryb? Na blogu znajduje się m.in. zupa bezrybna , pasta bezrybna , tofuryba oraz wegański paprykarz . Wszędzie tam, gdzie trzeba zastąpić rybny smak, tam glony nori sprawdzają się idealnie. Artykuł Onigirazu – Japońska kanapka

Blendman