zupa rybna - 1235 przepisów (strona:38/83)

Sól selerowa 169

Następnie dosypujemy sól morską i ponownie miksujemy. Gotową sól selerową przechowujemy w suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 216

Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać

Moja Delicja
PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE 1314

ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:  rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I RUKOLĄ 208

rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka.   Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:   rozmaryn   przyspiesza trawienie tłuszczów

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 246

rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka.   Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:   rozmaryn   przyspiesza trawienie tłuszczów

Z Majeczką w kuchni
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 194

ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów

Wypisz Wymaluj
Zupa ostro kwaśna z krewetkami 84

Zupa na bazie domowego bulionu z dodatkiem krewetek i grzybów doprawiona na kwaśno, słono, słodko i ostro. ZUPA OSTRO KWAŚNA SKŁADNIKI kilka plastrów świeżego galangala; 2-3 tajskie papryczki; 2-3 łodygi trawy cytrynowej; 5-10 listków limonki kaffir; 2 małe pomidorki; 1 limonka; 2 szalotki; dymka; świeża kolendra; sos rybny; mleko; 1 łyżka pasty do zup Tom... Artykuł Zupa

Kuchnia Tomka
Wigilijna zupa migdałowa 158

Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek

Pełny talerz
Curry Laksa 376

cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi(...)rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier palmowy, sos rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki i gotujemy, aż staną się miękkie. Zupę doprawiamy sosem sojowym. Tofu osuszamy papierowym

Oryginalny smak
Zupa tajska 5293

wami przepisem na zupę tajską. Taką zupę tajską jadła w restauracji moja córka i zaproponowała, aby ugotować ją w domu. Do przygotowania zupy tajskiej wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale można też ją zrobić z krewetkami. Rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna zupa tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych gustów smakowych(...)garnka dodać pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Zalać ciepłym bulionem. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać sos rybny, łyżeczkę kurkumy i curry oraz połamany, suchy makaron. Zupę gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przed podaniem posypać

Danka Pichci
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 148

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 270

chorobie :) Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 1 łyżka sosu rybnego 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli(...)przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna.  3.  Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego

Tajskie smaki
Zupa ze ślimakami i makaronem bun (Bun Oc) 160

Dzisiaj danie, od którego zaczęła się nasza przygoda z wietnamską kuchnią. Oczywiście później była zupa pho, bun cha nem i inne smakołyki. Ale kiedy trafiliśmy na

slodkokwasnapl
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 179

limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych(...)zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette.  Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula

Smakowity Blog Kulinarny
Tom Yum Kung 139

średnich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal.  Zagotować. Dodać krewetki.  Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania, poznaliśmy podstawy

królestwo garów

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję