wyjątkowo aromatyczne i odżywcze danie – w tym przypadku zupę pożywną i wspaniale rozgrzewającą. Taką w dodatku, którą przygotuje się prosto i szybko, ku zachwytom i wdzięczności wszystkich tych, których zupą uraczymy. A że jest pyszna, sycąca, gęsta od warzyw i charakterna – zachwytom nie będzie końca. Składniki na około 4 porcje: 1 średnia cebula 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki(...)korzenia selera 1/2 niewielkiej bulwy brukwi /można zastąpić większą ilością pozostałych warzyw 2 średnie ziemniaki 3 – 4 średnie liście jarmużu 2 spore ząbki czosnku 75 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego tłuszczu do smażenia /użyłam oleju kokosowego sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki czerwonej papryki
Even Better Foodułożyć na sosie pomidorowym, posypać serem i zapiec posmarować serkiem kanapkowym, dodać wędlinę i sałatę, złożyć i mamy kanapki posmarować ulubioną pastą, zwinąć w rulonik i pokroić w plastry zapiec z serem zrobić tort naleśnikowy – blaty przekładamy serkami, wędlinami, układamy jak tort i chłodzimy można pokroić cieniutko i użyć zamiast makaronu do zupy. Post Naleśniki wytrawne pojawił się poraz
ladykitchenmakaronu , który mieliście do zupy warto zrobić z niego sałatkę na ciepło. Nie wymaga wiele pracy, żywność się nie marnuje a Wy macie szybkie, smaczne danie. Polecam:) Resztkowa sałatka makaronowa - 100-200g makaronu ( u mnie nitki) - 50 g zielonego pesto - kilka pomidorków koktajlowych - pół dużej czerwonej papryki - odrobina oleju - łosoś w zalewie pomidorowej - u mnie firma GRAAL
Kuchnia Pełna Emocjipieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania. Składniki na około 8-10 małych słoików: 2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych) 3 papryki habanero 1 słoik koncentratu pomidorowego (190 g) 1 główka
Ugotowaćpożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj dalej Pomidorowa z soczewicą
gotuj ze mnąjedna z niewielu zup, które powtarzamy bardzo często. Przeważnie robimy po „swojemu”. Za każdym razem wychodzi pysznie. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka majeranku 50 ml soku pomidorowego 1/2 łyżeczki bazylii maggi natka pietruszki sól
R'n'G Kitchensmaków. Taka właśnie jest grecka zupa fakes. W tym wypadku prezentujemy nieco zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki. Składniki : 1 opakowanie cieciorki 400g 3-4 średnie cebule 4-6 ząbków czosnku 3-4 średnie marchwie 3-4 większe dojrzałe pomidory 1 mały por 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego kostka rosołowa warzywna sól, pieprz
zobacz ich smakjaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę
Walijskie Pichceniejaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę
Walijskie Pichcenietego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje(...)szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól
Powiedz dietom nierazem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu(...)wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości i gotowałam ok. 10min. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy. Wrzuciłam pokrojone w paski tortille i smażyłam do momentu zbrązowienia. Gotowy makaron zalałam zupą (opcjonalnie można
bastalenaEzogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny. Ezogelin gotowałam(...)naszym menu. Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 2 łyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1,5 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki kuminu 2 litry bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki masła klarowanego sól
Codziennik KuchennyMiałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona… a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje(...)chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej
KardamonovyDziś pyszne,aromatyczne danie bezmięsne. Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego
Niespełnione zdolności kulinarneWspaniałe uniesienie smaków <3 Kapusta kiszona z dodatkami <3 Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew
R'n'G KitchenNie raz wspominałam tu, na blogu, o tym, że gotuję osobne obiady dla siebie i dzieci, i dla Małżona. Zazwyczaj staram się robić obiad dla wszystkich
Dzieje kuchennej WiewióryNa wszystko brakuje mi czasu. Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem. Składniki. -jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze -3 świeże
BaRepas