dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej. Zupa gołąbkowa 1/4 główki średniej kapusty włoskiej 25 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale śmiało można dodać każde inne) 2 l wywaru warzywnego 60 g ryżu duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szklanki przecieru pomidorowego olej odrobina ostrej papryki pieprz, sól natka pietruszki Zaczynamy od rozgrzania oleju
Kuchnia moimi oczamimałosolne Zblenduj pokruszone tofu, suszone pomidory, czosnek, syrop klonowy oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj na chlebie z ogórkiem małosolnym. Obiad: Potrawka z batatem [493 kcal / W: 84,5g / B: 17,5 g/ T: 10,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Zupa krem z wiosennych warzyw [487 kcal
365 dni dookoła kuchnichłodnik z jarmużem w roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitykapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień. Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g wędzonych kości wieprzowych sól pieprz listek laurowy kwaśna śmietana
R'n'G KitchenPolubicie tę zupę bo doskonale rozgrzewa, jest sycąca a przede wszystkim pięknie kolorowa. Jej rozgrzewająca natura pobudzi was do życia i zapragniecie ..po prostu zdrowia! Składniki -200 g dyni pół paczki jarmużu-usuń stwardniałe części puszka pulpy pomidorowej pół puszki cieciorki pół puszki mleka kokosowego półtorej czerwonej cebuli 3 marchewki szczypta cynamonu listki bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru
Z Kuchni Do KuchniZupę pieczarkową wyobrażam sobie zdecydowanie inaczej. Nadeszły chłodne dni, więc naszemu organizmowi przyda się coś rozgrzewającego, sycącego, po prostu pożywnego. Soczewica to przede wszystkim nośnik dużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół(...)puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy i wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Odcedzamy, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem . Gotujemy 20 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki, myjemy je i kroimy
ChilliJemyMiałam ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego
Poezja smakujuż przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie
Kuchnia Beatychłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny , troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii
Kulinarne przygody Gatitynależy dopuszczać, aby się zagotował, gdyż straci kolor. Do barszczu ukraińskiego można fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy. Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka) 5 średniej wielkości buraków 4 ziemniaki 2 marchewki korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/4 główki białej(...)kapusty 2 cebule 5 ząbków czosnku 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) jabłko 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego łyżka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżeczka mielonego kminku pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła klarowanego gęsta śmietana do podania Przygotowanie barszczu ukraińskiego: Fasolę moczyć w zimnej
Gotuj w domujest tak pokaźny. Wyczytałam, że zupa powinna gotować się długo i powoli, dzięki czemu uzyskuje pełny smak. Jednak ja postanowiłam zrobić ją szybko i trochę zmodyfikować i się udało :) Zupa wyszła na prawdę bardzo smaczna. Gęsta, sycąca, bogata od różnych dodatków. Mnóstwo pomidorów, soczewicy, ciecierzycy oraz wyważona ilość przypraw - to sprawiło, że danie smakowało wszystkim (może było zbyt ostre(...)chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka
Zdrowie na języku :Pktórzy za rybami nie przepadają. Zupa rybna z pomidorami: wywar rybny (przepis niżej) (ok. 2 l) 500 g surowych (szarych) krewetek w pancerzach (mogą być mrożone) 300 g filetu z białej ryby (np. dorsz) 200 g filetu z łososia 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią(...)odnóżami i głowami wkładamy do dużego garnka. Dodajemy głowy i kręgosłupy z ryb (jeśli nie mamy, możemy pominąć, warto jednak mrozić sobie takie niepotrzebne „resztki” właśnie na zupę rybną), a także włoszczyznę, anyż, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez 1 do 1,5 godziny. Przyprawiamy
Poezja smakutych tacos z szarpaną wieprzowiną to: salsa pomidorowa guacamole lub pokrojone w plastry awokado gęsta kwaśna śmietana poszarpana sałata papryczki chili lub jalapeno Tacos można opakować w miękkie tortille (klasycznie kukurydziane, ale łatwiej dostępne są pszenne) lub chrupiące muszle do tacos z mąki kukurydzianej. Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad: Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Makaron(...)muszlach do taco w towarzystwie ulubionych warzyw i sosów. Posiłek kolacja, obiad Kuchnia amerykańska, meksykańska, tex-mex Słowo kluczowe mięso wieprzowe, pulled pork, pulled pork sandwich, rwana wieprzowina, salsa pomidorowa, szarpana wieprzowina, tacos, tacos z szarpaną wieprzowiną, tacos z wieprzowiną, tex-mex, tortilla z szarpaną wieprzowiną, wieprzowina Całkowity czas przygotowania 5 hours 10 min. Porcje 8 porcji Autor Agnieszka
Na-talerzu.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie przychodzimy do Was z pomysłem na szybki obiad. Będzie to mięso mielone w sosie pomidorowym z frytkami. Danie to
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie przychodzimy do Was z pomysłem na szybki obiad. Będzie to mięso mielone w sosie pomidorowym z frytkami. Danie to
Przepiski.plbyć świetnym dodatkiem do dań mięsnych, takich jak kotlety, schabowe czy steki. Jako farsz: Pasta z grzybów może służyć jako farsz do pierogów, naleśników lub tortilli. Do zup: Dodaj trochę pasty do zupy krem z pieczarek, aby wzbogacić jej smak. Do sosów: Pasta z grzybów może być bazą do wielu sosów, np. do mięs lub makaronów. Pasta z grzybów(...)Składniki na pasta z grzybów do słoików (około 10 słoików po 250 ml): 1,5 kg grzybów leśnych (dałam podgrzybki, prawdziwki i maślaki) 500 g cebuli 200 g koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu 10% 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 łyżeczki słodkiej papryki (można podmienić część na ostrą paprykę) płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie Grzyby leśne dokładnie
e-PrzepisyKulinarneprzecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę. Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę. Smacznego. PS. Je żeli taką zupę ugotujemy
Kulinarny karnet Christopherapozbawiamy pestek. Następnie prażymy je lub dusimy w niewielkiej ilości wody. Przygotowujemy kaszkę – mieszamy ją z podgrzaną wodą. A następnie miksujemy ją z jabłkiem i siemieniem na mus. Zupa mus z dyni (od 6 miesiąca życia) drobno pokrojony miąższ dyni (około 0,5 szkl) 1 pokrojony ziemniak pół szklanki wody mały kawałek marchewki Przygotowanie: Dynię, marchew i ziemniaka gotujemy(...)ryżu lub kaszy. Zupka pomidorowa z groszkiem (od 10 miesiąca życia) 0,5 małej cebuli 2-3 marchewki kawałek pora 2 ziemniaki 2 pomidory – sparz je najpierw i obierz ze skórki 1 szklanka domowego bulionu warzywnego 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku natka pietruszki Przygotowanie: Obrane warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Zupę miksujemy przed podaniem i posypujemy
Słodkie okruszkipieczonym czosnkiem i parmezanem. Dzięki dodatkowi makaronu orzo, spokojnie można tą zupę potraktować jako danie jednogarnkowe, które zaspokoi apetyt całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka ze skórą olej rzepakowy sól i pieprz 3 główki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona(...)pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta płatków chilli 150 g koncentratu pomidorowego 5- 5½ szklanki bulionu drobiowego mały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie) 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego, ¼ szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka
karmelowySzybki i smaczny obiad za 10 złotych? To możliwe. Co więcej, taki obiad wcale nie musi być nudny! Zapraszam do zapoznania się z przepisem na makaron
Przepiski.plSzybko i pysznie i wbrew pozorom całkiem zdrowo. Tortilla z szynką to doskonała przekąska na imprezę, jak również kolacja czy nawet danie obiadowe dla dzieci. Dobrze
Bardzo Gruby SmokJaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym
dolcevitainmykitchenzwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy(...)dodajemy do potrawki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztardę, sól i pieprz. Do kubka wlewamy śmietanę, 5 łyżek sosu spod mięsa i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i dodajemy do mięsa. Śmietanę i mięso mieszamy i dusimy 2 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/strogonow-boeuf-stroganow/ MieszamWGarnku Artykuł Strogonow- Boeuf Stroganow pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku