danie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem(...)czasochłonne. Polecam, bo pyszne! Składniki: - 70 dag łopatki wieprzowej; - 0,5 kg pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 czerwona papryka; - mała łyżeczka mąki; - 1 duża cebula; - 3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego; - 1 łyżka ostrej musztardy; - 1 mała śmietana 12%; - sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka; Wykonanie: Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą wodą do przykrycia mięsa. Dusić
dom-agi.plŚwietny przepis na wegetariańskie danie z fasoli, które sprawi, że docenicie i polubicie strączki- fasola z jarmużem, oliwkami i suszonymi pomidorami, w gęstym sosie pomidorowym. Świetne rozgrzewające i syte danie, idealne na zimę. Dzięki dodatkom oliwek i suszonych pomidorów danie to zyskuje bardziej elegancką twarz :) sprawdzi się też dodatek kaparów, czy marynowanych karczochów. Z kromką dobrego chleba będzie bardzo(...)minut, albo mozna użyć ugotowanej uprzednio suszonej fasoli - wtedy będzie dłużej ale taniej, a przy okazji można ugotować fasoli więcej i wykorzystać do innych dań (np. zupa fasolowa z grzybami i kaszą lub fasolka po bretońsku ). W przepisie pojawia się cząber, przyprawa która świetnie pasuje do dań ze strączków, jak też wpływa, że stają się one lżej
Smaczny zeszytrobił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką około 350 g cebuli – 3-4 sztuki około 50 ml oleju do smażenia do smaku: 3-4 łyżki soku z cytryny listek laurowy duża szczypta cukru(...)ugotowania zupy. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Wystudzone grzyby kroję w paseczki i przekładam do osobnej miseczki. Smażenie: Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, smażę prze kilka minut cebulę, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do cebuli dodaję: grzyby, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, doprawiam delikatnie solą i cukrem. Dokładnie mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam
Uwaga Babcia Gotujezimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry(...)świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól do smaku - 2 łyżki ekstraktu pomidorowego - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso. Bierzemy duży garnek
Smaki Brazyliijest soczysta, chrupiąca, świetnie się nadaje do surówek, zup, można ją nadziewać i zapiekać. Dziś mam przepis na pyszną zasmażaną kalarepę z koperkiem. Można ją jeść jako samodzielne wege danie albo dodatek do ryby czy kotletów. Polecam również inne przepisy z warzywami w roli głownej" Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem Adżapsandali - gruzińskie leczo
Obiad gotowyFirma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również pyszne ravioli i toretllini. Makarony są przygotowane z najlepszej jakości mąki durum dzięki czemu makaron nie rozpada się podczas gotowania. Tym razem wykorzystałam ravioli Arc Pol aby przygotować szybkie danie... zapiekane ravioli w sosie pomidorowym z serem i cebulą. Mąż stwierdził, że jest
Kuchnia w oparachbabci olbrzymiej dyni. Jako, że nie przepadam za zupą dyniową albo trafiłam na zły przepis stwierdziłam, że poszukam czegoś innego. Byliśmy już w indyjskiej restauracji, którą z resztą opisywałam na blogu i okazała się ona totalną rewelacją, więc przepis ten wzbudził moje zainteresowanie. Składniki na kurczaka z dynią w pomidorowym sosie (3-4 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Karola gotujeciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni Artykuł Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukupiłam świeże młodziutkie mątwy na potrawę w greckim pomidorowym sosie malutkie macki były tak urocze i delikatne,że postanowiłam odłożyć je i zrobić je oddzielnie.Tak malutkie są gotowe z patelni w kilkanaście sekund.Można je dodać do sałatki,nadziać na szpadki i położyć na krótko na grillu,dodać do zupy czy cokolwiek innego przyjdzie do głowy. Raczej
Sztuka gotowania w/g Samirymogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu 3 średnie ziemniaki sól, pieprz pół
ChilliJemytylko, aby użyć zblanszowanej wersji migdałów, tj. bez brązowych łupinek. Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 2014-12-09 14:07:46 Wyjątkowo smaczna, rozgrzewająca i lekka zupa krem ze świeżych pomidorów i bazylii oraz charakteryzujących się niezwykłym aromatem prażonych migdałów Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5l – 2 duże lub 4 małe porcje) 1 kg dojrzałych(...)usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki przecieru z bulionem. Do odlanej porcji dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany, po czym dokładnie blendujemy je ze sobą. Dodajemy do zupy migdały, cukier, słodką śmietanę oraz
Kulinarna Pokusawspółplemieńcy z podwórka . A jest ich sporo kaczuchy , kury , przepiórki , dwa koty i pies wielkogabarytowy Tak więc jak widać, amatorów nie brakuje , za to resztek czasami tak Wracając do zupy , jest pyszna , a ta konkretna wersja śmietki , na pewno zostanie przeze mnie powtórzona już całkiem świadomie . Dlatego też ją spisuję i publikuję , wtedy moja skleroza będzie mogła zerknąć jak zapomni(...)pieczarek ( lekko przejrzałych ) 3 duże cebule zagrożone mumifikacją 1 cała i pół drugiej , czerwonej papryki dość dużej grubościennej ( miała być na surówkę ale jakoś się zapomniało ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów pół główki czosnku 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego kminku chilli i sól do smaku natka
Ogrodnik w podróżyciepły, rozgrzewający posiłek, który zapewni energię na wiele godzin. Zupa zbójnicka bez mięsa to propozycja dla wegan i wegetarian – zamiast mięsa wykorzystaj białą fasolę i tofu. Dodaj ziemniaki, marchewkę, paprykę i pieczarki. Sprawdź, jak przyprawić danie, aby uzyskać rozgrzewający posiłek, idealny na jesienno-zimowe wyprawy! Jedna porcja poniższej zupy zbójnickiej dostarcza około 500 kalorii, 23 g białka, 19 g tłuszczu(...)dwie porcje zupy). Szukasz innych inspiracji na dania, które idealnie sprawdzą się w podróży lub jako posiłek w szkole, czy też w pracy? Sprawdź 9 przepisów na zdrowe posiłki – https://viagusto.pl/termos-obiadowy-noveen-9-przepisow-na-dania-na-podroz/ . Pożywna i rozgrzewająca zupa zbójnicka bez mięsa Via Gusto Wpis sponsorowany Lubisz domowe jedzenie i nie wyobrażasz sobie górskiej wędrówki bez ciepłej, smacznej zupy? A może chcesz zabrać
Via Gustodyni, marchewki i soczewicy Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Idealna zupa na jesień gdy za oknem szaro i ciemno. Zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchewki - same ciepłe kolory i rozgrzewające przyprawy. Author: Cooking for Emily Ingredients 4 marchewki 1 kg dyni 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyzki oliwy(...)łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli 1i ½ litra wywaru warzywnego ⅔ szklanki czerwonej soczewicy 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z połowy limonki do posypania: ½ łyżki oleju kokosowego posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść) ½ łyżeczki papryki kolendra Instructions Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Marchewki
Cooking for Emilyfasolowa zupa z pięknego Jasia. Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami jest smaczna i rozgrzewająca: SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody(...)garnka, w którym gotowały się klopsiki, dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię