Zupa meksykańska 154Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim. Do jej przygotowania użyłam mrożonki, dzięki której obiad był gotowy w zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką(...)średniej wielkości marchewki 3-4 większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne, czosnek granulowany, cukier, sól
W garach u Gosi
Zupa meksykańska 187Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim. Do jej przygotowania użyłam mrożonki, dzięki której obiad był gotowy w zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką(...)średniej wielkości marchewki 3-4 większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne, czosnek granulowany, cukier, sól
W garach u Gosi
Kapuśniak z chorizo 317Śnieg za oknem prószy sobie cichutko. Jest pięknie, biało, zimowo. Pamiętam, jak wracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny(...)kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula 100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę
Obiad gotowy
HAUL ZAKUPOWY - Evergreen + inne 180wreszcie wegańskiej białej czekolady. Niestety w Evergreenie akurat jej nie było, ale na szczęście udało mi się ją kupić w pobliskim Piotrze i Pawle. W Auchan znalazłam pasztety pomidorowe, które były sporo przecenione. Zamiast prawie 4 zł jedno opakowanie kosztowało 1.89 zł. Razem z moim chłopakiem bardzo je lubimy, dlatego wzieliśmy 12 sztuk. Na dziale z kuchnią(...)używam mleka firmy Kier, ale chiałam sprawdzić jak te wypadnie, szczególnie że kosztowało 3.99 zł. Na tym samym dziele również kupiłam makaron chiński. Taki mskaron bardzo lubię używać do zup pho czy sajgonek. Kosztował jedynie 1.19 zł. Ostatnią rzeczą, którą zakupiłam było mleko sojowe o smaku czekoladowym. Jako, że w żadnej Biedronce nie mogę znaleźć mojego ulubionego mleka czekoladowego postanowiłam
wegujemy
Wegetariańska zupa z soczewicy! 169Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy(...)puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty
Kuchnia Pani Wiosny
Czy przecier i koncentrat to to samo? 68przecier i koncentrat to to samo? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się dwóm popularnym produktom spożywczym: przecierowi i koncentratowi. Często są one używane w kuchni, zwłaszcza podczas przygotowywania sosów, zup i dań mięsnych. Czy jednak przecier i koncentrat to naprawdę to samo? Czy istnieją między nimi jakieś istotne różnice? Zapraszamy do lektury, aby poznać odpowiedzi na te pytania. Przecier Przecier(...)rzadszy niż puree. Przecier może być przygotowany z różnych rodzajów owoców i warzyw, takich jak pomidory, jabłka, śliwki czy marchewki. Jest on często używany jako składnik w sosach, zupach, daniach mięsnych i innych potrawach. Przecier może być również spożywany samodzielnie jako zdrowa przekąska lub dodatek do kanapek. Koncentrat Koncentrat, podobnie jak przecier, jest produktem spożywczym o gładkiej konsystencji. Różnica polega
Żyję by jeść
Gofry wytrawne z ciasta francuskiego 105Gofry wytrawne z ciasta francuskiego to szybka i bardzo nieskomplikowana propozycja na przekąskę, śniadanie lub kolację na ciepło. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby Smok
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 187smażonych i pieczonych dań rybnych. Zwłaszcza płastugi, takie jak gładzica, sola, flądra czy tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka czy melisa(...)Koper jest uważany za jedno z klasycznych ziół rybnych. Ten dobrze znany parasolowiec jest zawarty w większości północnoniemieckich potraw rybnych. Koper jest niezwykle wszechstronny i może być stosowany w zupach rybnych, rybach smażonych, marynatach rybnych i sosach. Koper jest często używany w połączeniu z musztardą lub chrzanem. Koper należy stosować w miarę możliwości w stanie świeżym lub zamrożonym. Jeśli dostępny
ProstePesto.pl
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 246fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań. Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym. To syte danie, w pełni zapewni(...)Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną
Walijskie Pichcenie
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 279Powoli za oknami robi się szaro i ponuro. To oznacza, że na nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta(...)soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże pomidory pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy
ChilliJemy
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 201Sposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe
Kuchenne aromaty
Dhal z soczewicy z maślanym ryżem 176soczewica, wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak. Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą, ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe(...)niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować! Polecam! * soczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka, suszona kolendra- 1 łyżeczka, cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż
Kraina Miodem Płynąca
Bigos tradycyjny 514Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł
Humanistka w kuchni
Kapusta z kotlecikami na pomidorowo 215zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone
Buniabaje w kuchni
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 266tanio? Może pomidorową? W zależności od stanu portfela możemy wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala nam na kupienie 2 udek lub 2 skrzydełek z kurczaka oraz włoszczyzny - zróbmy to, jeśli nie - nic się nie stanie, a będzie równie smacznie.. Składniki: - 1,5 l wody - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki(...)wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy. Jeżeli nie używamy
Be Fit Be Strong
Zapiekanki z kalafiora 110Zapiekanki z kalafiora to prawdziwy HIT! Na przepis natknęłam się przeglądając internet i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie rozczarowałam się - te zapiekanki są mega pyszne
Kuchnia MagdaLeny
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 184warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej(...)wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę i manty z dynią. To też czas winogron i melonów. A zimą? Plow, mięso, dżemy i suszone owoce
Ugotowane pozamiatane