zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:936/1190)

ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM 165

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)wody 1  szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka masła lub oliwy 1 łyżka oliwy PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu

cool and minty
Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański 307

Bogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra(...)proszku do smaku, łyżeczka kminku, ziele angielskie, łyżeczka musztardy, 800 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Jak zrobić bogracz wegański? Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, następnie ugotuj do miękkości w takiej ilości wody, aby tylko lekko ją przykrywała – nie odcedzaj. Nie będzie też grzechem, jeśli w tym przepisie

Kulinarna Polska
Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i szpinakiem 81

Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera.  Składniki: 2 łyżki oliwy duża czerwona cebula marchewka 3 łodygi selera naciowego duża marchewka szklanka passaty pomidorowej puszka ciecierzycy 2 duże garście liści świeżego szpinaku sól, suszone

wyzwania kuchenne
Boczniaki z fasolką w pomidorach 124

Dodaję gdzie się da. Do zup, omletów, sałatek. Zapiekam i gotuję.  Boczniaki z zieloną fasolką.  250 gram boczniaków cebula 2 garście zielonej fasolki liść laurowy sól i pieprz chili w płatkach 1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy 2 łyżki wina białego lub łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki natki

AZgotuj!
Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 179

Pożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapuśniak wegetariański 190

sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy. W czasie gdy kapuśniak się gotuje, myjemy bardzo dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą (do 1/3 wysokości ziemniaków), dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ściągamy skórkę z ziemniaków. 1/3 ziemniaków rozgniatamy widelcem i zagęszczamy nimi kapuśniak. Pozostałe ziemniaki dodajemy do zupy w całości. Smacznego! Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 254

przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Węgierska zupa gulaszowa 304

jeśli jednak nie macie wolnowara, zupę można jak najbardziej przygotować w zwykłym garnku na palniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku.  Składniki :  600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków

Codzienne Gotowanie
Makaron z cukinią 167

zrobieniu pysznej  zupy  i fantastycznych w smaku  placków  przyszedł czas na makaron z cukinią. Danie wyszło pyszne, aromatyczna a przy tym jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Składniki: 40 dag makaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz

Pobite gary Barbary
Ostra Zupa Meksykańska 150

będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana  z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5  cebuli 3  ząbki czosnku 1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku) 1 puszka kukurydzy 0,5  puszki groszku 1 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy sól, pieprz 2 papryczki

MarciochaKucharzy
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 186

Pyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier

Kuchnia domowa Ani
Ciecierzyca i zupa 151

szybki. Dawno nie ugotowalam czegos w tak krotkim czasie. Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzyca skladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz wykonanie: W rondlu podgrzewamy oliwe

Przysmaki Karolki
Zupa gulaszowa 69

Przepis na pyszną zupę gulaszową. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe z kawałkami mięsa wołowego, papryki, pieczarek i ziemniaków. Czas przygotowania:  2 godziny Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 700g mięsa z szynki wieprzowej 400g wołowiny 600g ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 mały pęczek natki piertruszki(...)250g pieczarek 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 400g pomidorów krojonych z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50ml śmietanki 30% 2 litry bulionu warzywnego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy paprykę słodką, ostrą i smażymy kilka minut

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania