Pyszna zupka na bazie boczniaków. Zajadaliśmy się nią 2 dni! Co nam trzeba? 500- 600 g boczniaków 1 duża marchewka lub 2 małe 1 duża cebula
LatosiowydomKto mnie zna, ten wie, że często na bazie swoich ulubionych przepisów, tworzę nowe – nieco zmodyfikowane. Tak też było i tym razem, a efektem końcowym
Kulinarne PrzebojeLubisz łączyć różne smaki? Trochę słodyczy w wytrawnym daniu? Sałatka z kurczakiem, rukolą i miechunką powinna Ci zasmakować. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby SmokKochani, musimy pozbywać się tego, co w zamrażarce zalega. Tak było z wędliną, którą sami popełniliśmy. Zapraszamy na degustację „Własnych popełnień ;)” Zawsze warto eksperymentować. Składniki
R'n'G KitchenDanie znane i lubiane! W sam raz na zimowe dni, które mamy za oknem :) Rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Pyszna i pożywna zupka. Uwielbiam! Można również dodać
Krokusowy DomKolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400
R'n'G Kitchenschab) 80 g marynowanych cebulek czerwona papryka średniej wielkości marchew 4 plastry ananasa z puszki pół szklanki soku z ananasa z puszki garść orzechów nerkowca (można pominąć) łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu ryżowego łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka cukru brązowego 2 szklanki wody sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem(...)miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym. Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet
e-PrzepisyKulinarnedyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Można je zjeść z ryżem a po lekkim rozcieńczeniu wodą (lub wywarem warzywnym) powstanie gęsta, pyszna zupa. Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi Składniki 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( ok 3 cm) 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir
Smaczny zeszytMakaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupa, ni to gulasz. Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje. Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków(...)mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej) 150 g cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku po 1 łyżeczce francuskiej musztardy i syropu z agawy Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obieramy
Dzieje kuchennej WiewióryMuszę się do czegoś przyznać. To moje pierwsze zielone szparagi. Nie, nie w sezonie. W życiu. Po spróbowaniu sklepowej zupy z białych szparagów stwierdziłam, że gorszych rzeczy dawno nie jadłam. I długo nie mogłam się przełamać, żeby jednak spróbować. W końcu nadszedł moment, w którym stwierdziłam: "ok, jestem gotowa na kolejną próbę". Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę(...)pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane około 2 cm brzegu ciasta
W poszukiwaniu inspiracjiHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)kminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej
Smakowity Blog KulinarnyStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka
Salonik smakówwkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego. – kalendarz sezonowości polskich owoców(...)dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu: przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym kotleciki z cukinii pizzerinki z cukinii Jednak to dynia jest królową naszych stołów i naszych zdjęć. Warto czerpać dobro z jej wnętrza przez cały sezon. Dynia jest warzywem bogatym
W Kawiarencewkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego. – kalendarz sezonowości polskich owoców(...)dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu: przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym kotleciki z cukinii pizzerinki z cukinii Jednak to dynia jest królową naszych stołów i naszych zdjęć. Warto czerpać dobro z jej wnętrza przez cały sezon. Dynia jest warzywem bogatym
W Kawiarence