Dziś pyszne,aromatyczne danie bezmięsne. Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego
Niespełnione zdolności kulinarneWspaniałe uniesienie smaków <3 Kapusta kiszona z dodatkami <3 Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew
R'n'G KitchenNie raz wspominałam tu, na blogu, o tym, że gotuję osobne obiady dla siebie i dzieci, i dla Małżona. Zazwyczaj staram się robić obiad dla wszystkich
Dzieje kuchennej WiewióryNa wszystko brakuje mi czasu. Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem. Składniki. -jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze -3 świeże
BaRepasZUPA POMIDOROWO-BURACZANA Z CANAPES Z SERA KOZIEGO I SZCZYPIORKU Niepowtarzalne kompozycje dań powodują, że nawet z pozoru trudne połączenia smakowe okazują sie smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo... Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem(...)jesienią... I mam coś dla Was : Łowicz oraz jego pełne smaku pomidory dojrzewające nieśpiesznie pod błękitnym i słonecznym niebem...pełna natura! Pomidorowa z burakami, serem kozim, szczypiorkiem, a do tego mnóstwo pachnącej pietruszki, która pyszni się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek. Tutaj wszystko jest intensywne i barwne, dobre,że palce lizać. Kochani zamiast pietruszki, możecie
Moja Książka KucharskaZupa soczewicowa to doskonały wybór na zimowe dni. Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku. Składniki na 3-4 porcje: 1 cebula dymka 1 łyżka oleju (używam tego(...)jeśli wolicie) spora szczypta pieprzu 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka lub 3/4 szklanki mrożonej marchewki mini 3/4 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni piżmowej 1 puszka passaty pomidorowej dobrej jakości (400g) 1,5 l bulionu warzywnego (lub rosołu) natka pietruszki do podania opcjonalnie jogurt grecki do podania W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę
Mienta blogsposobów. Jest podstawowym składnikiem zup, wykorzystasz go także do przygotowania zapiekanek, sałatek i wiele innych! W tym wpisie zebraliśmy dla was nasze TOP 10 przepisów na pyszne dania z makaronem. Aby przejść do pełnego przepisu, kliknij w nazwę dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DANIA Z MAKARONEM – TOP 10 1. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem pomidorowym 2. Makaronowa patelnia
Damusia.plspaghetti. Sos pomidorowy przygotowany jak do klasycznego dania z makaronem, ale zamiast makaronu wykorzystałam fasolkę szparagową. Wyszło przepysznie! Dzięki takiej modyfikacje danie zyskało na zawartości białka, a także uzyskałam niski ładunek glikemiczny. Taki obiad to wspaniała propozycja dla wszystkich osób zmagających się z insulinoopornością . Serdecznie polecam! Składniki (1 porcja): fasolka szparagowa zielona 200g (u mnie mrożona), passata pomidorowa(...)koniec zalej całość passatą pomidorową i wymieszaj. Gotuj sos przez około 5 minut. Ugotowaną fasolkę wyłóż na talerz i polej ją sosem. Na koniec danie posyp parmezanem i natką pietruszki. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE: około 529kcal Białko: 29,5g Węglowodany: 31,5g Tłuszcz: 33,9g Błonnik pokarmowy: 11,5g Ładunek glikemiczny: 8,4g Spróbuj także: zupa z batatami, kurczakiem
Natka Pietruszkioddają całości swojego aromatu i smaku do wywaru. Do żurku na zakwasie wykorzystujemy sam bulion, bez warzyw. Do zupy wykorzystaj dobrej jakości boczek, kiełbasę zwyczajną i białą kiełbasę, Są one podstawą dobrej zupy, oszczędzając na tych składnikach otrzymamy tłustą zupę bez klasycznego smaku żurku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie – Wykonanie Boczek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę zwyczajną pokrój(...)zupy majeranek oraz wcześniej przygotowany bądź zakupiony zakwas. Zakwas musisz mocno wstrząsnąć przed dodaniem do zupy, musi mieć jednolitą konsystencje. Najpierw wlej połowę zakwasu, posmakuj zupę, następnie dodawaj zakwas porcjami, by nie był zbyt kwaśny. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku gotuj jeszcze przez około 15 minut. Na koniec dodaj do żurku 100 ml słodkiej śmietanki 30%. Do każdej porcji zupy dodaj
To Musisz WiedziećBardzo lubimy takie treściwe zupy. Są mega sycące i rozgrzewające, a ich aromat uzależnia ;) Składniki 300 g wołowiny (u nas łopatka) 2 łyżki oleju 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków 90 g koncentratu pomidorowego 250 g boczniaków 2 ogórki
R'n'G Kitchendelikatnej, kremowej zupy . Uwielbiamy pomidorówkę, a ta jej wersja podbiła nasze serca i kubki smakowe. Jedliśmy ją z pierożkami tortellini, posypaną startym serem. Pycha! składniki: 1 kg pomidorów (najlepiej Lima) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju 750 ml wody 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich
babka w formiedodać do garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś
Weekendy w domu i ogrodziereguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 liść laurowy ziele angielskie - 5 ziarenek sól pieprz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego majeranek tymianek bazylia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI: – soczewica czerwona
Ostra na Słodkoetapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej
Proste Potrawymrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance . Polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza