kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera(...)obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniKiedy przychodzą chłodniejsze dni, poszukujemy idealnych przepisów na rozgrzewające dania. Właśnie dlatego doskonale sprawdzi się aromatyczna i gęsta zupa gulaszowa węgierska. Zobacz mój przepis! Gulaszowa – królowa sycących zup Zupa gulaszowa może być przygotowana zarówno z samej wołowiny, wieprzowiny, jak i mieszanki jednego i drugiego mięsa . Dzięki temu jest pyszna i sycąca. Możesz też urozmaicić ją np. podsmażonym boczkiem albo(...)wino (białe albo czerwone). >> Zobacz też inne przepisy na zupy . Zupa gulaszowa – przepis Przygotuj sobie dużą patelnię i spory garnek. Ten przepis na zupę gulaszową robię na dwie osoby na dwa obiady, czyli są to cztery solidne porcje. Jeśli lubisz mocno mięsne dania, dodaj go więcej. Dla mnie zupa gulaszowa jest na tyle sycąca i pełna warzyw, że taka
Rozdomowionazupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy(...)pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, obrać z kości i ponownie wrzucić do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do zupy i nadal gotować na wolnym ogniu. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
Danka Pichci(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po węgiersku to bardzo ciekawy przepis na przekąskę z wykorzystaniem tradycyjnych śledzi w oleju. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju okazje, a
Przepiski.plZapewniamy. Pysznie wyszło. Składniki: 1 kg opieniek 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera korzeniowego 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 90 g koncentratu
R'n'G KitchenLekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową
Karczma HonoriettyPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję pachnący
Ladylaura.Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak soczystej papryki i pomidorów, dlatego lubię robić leczo :) Ta wersja jest nieco inna niż zawsze, gdyż zmieniona o
Smakowy Rajbetakaroten przekształca się w witaminę A w środku naszego organizmu. Marchewka chroni naszą skórę. Ugotowana marchewka dzięki zawartemu w niej błonnikowi reguluje pracę jelit. Marchewka zatrzymuje biegunki. Z kolei zupa marchewkowa (czy przecier marchewkowy) skutecznie pomaga na zaparcia i na biegunki dziecięce. Marchewkę szczególnie zaleca się dzieciom, których układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały. A z racji tego(...)marchewkę do sosu pomidorowego. Kilka słów o przygotowaniu marchewki. Marchewkę najlepiej byłoby wyszorować szczotką lub delikatnie zdrapać jej zewnętrzną powłoczkę. Natomiast lepiej jej nie obierać, gdyż witaminy są znajduja sie tuż przy powierzchni. Jeżeli lubisz sok z marchwi, wybieraj raczej marchewkę z uprawy ekologicznej, gdyż pestycydy gromadzą się wlaśnie w korzeniu tej rosliny. ZUPA MARCHEWKOWA. A skoro
MODA NA BIONie przepadamy za smakami czysto cebulowymi i czosnkowymi. Nie wielbimy tych warzyw chyba głównie za zapach ale i ich oddziaływanie na nasze trzewia. Kiedy jednak i
Dzieje kuchennej WiewióryZ racji nowego roku szkolnego i nowych obowiązków znowu zaczęłam planowanie posiłków a tym samym i zakupów. Zawsze lubiłam zużywać wszystkie produkty od początku do końca
Dzieje kuchennej Wiewiórybrzusznej, które sprzyja refluksowi. Nie zaleca się produktów powodujących zwiększone wydzielanie kwasu solnego (np. cukierki, soki owocowe, sok pomidorowy, mięta pieprzowa, przyprawy korzenne, mocna kawa i herbata, alkohol). Z diety należy wykluczyć: owoce cytrusowe oraz przygotowane z nich soki, sok pomidorowy, potrawy kwaśne, smażone i pieczone, konserwowane mięsa i ryby, produkty marynowane i wędzone, ostre przyprawy, warzywa cebulowe, kawę naturalną(...)alkohol i napoje alkoholowe (zwłaszcza przyrządzane na bazie soków z owoców cytrusowych), czekoladę, wyroby czekoladowe, kakao, proszek do pieczenia ciast, kostki bulionowe, przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu, esencjonalne wywary z kości i mięsa oraz grzybów. Należy graniczyć tłuszcze , gdyż opóźniają opróżnianie żołądka. Warto podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Chorzy powinni ograniczać spożycie produktów
Natka Pietruszkipotrawa złożona z makaronu w kształcie kwadratowych płatów przełożonych farszem, najczęściej warstwą sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników. Tortellini - włoski odpowiednik naszych polskich uszek. Lepione w wersjach z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym. Ravioli - niewielkie pierożki nadziewane serem ricotta, szpinakiem, mięsem lub warzywami. Risotto - danie(...)jest ryż. Ryż gotuje się z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Focaccia - rodzaj włoskiego pieczywa z dodatkami. I wiele innych tj. kochane przez Polaków gnocchi, bruschetta czy zupa minestrone. Prawdziwa historia pizzy Jeśli zapytamy 10 osób, skąd pochodzi pizza to pewnie każdy odpowie z Włoch. I po części to prawda, jednakże niewiele osób wie, że udział
Moja smaczna kuchniatrochę, upieczonych ziemniaków i marchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka usmażonych, zachowanych z poprzedniego dnia boczniaków i tym sposobem wegetariański gulasz był gotowy. Tu znajdziesz przepis na wegetariańską musakę . Składniki: 1 szklanka soczewicy 250 g boczniaków lub pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku
Niedzielny kucharzduszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. Leczo na zimę
Kuchnia z widokiem na ogródduszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie
Kuchnia z widokiem na ogródBogracz - inspirowana węgierską kuchnią gulasz-zupa. Nazwa wywodzi się od kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Idealna zupa na chłodne dni, bo super rozgrzewa. Aromatyczna, gęsta, z kostkami mięciutkiej wołowiny 👍 Pyyychota! Składniki(...)ziemniaki 1 mała czerwona papryka kilka pieczarek (mój dodatek) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w sosie własnym (zmiksowanych) liść laurowy ziele angielskie
Walijskie Pichcenieporządny gar zupy. Może pomoże... Zimowa, gęsta zupa z fasolą, ziemiankami i jarmużem. olej rzepakowy 1-2 łyżki cebula liście laurowe i ziele angielskie sól i pieprz 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej i ostrej pół łyżeczki kminku marchewka 3 ziemniaki plaster selera puszka białej fasoli lub wcześniej ugotowanej łyżka koncentratu pomidorowego jarmuż 2- 3 gałązki natka pietruszki Rozgrzej
AZgotuj!być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie upiekłam i podałam w towarzystwie kaszy owsianej z warzywami oraz meksykańską salsą . Doskonale pasować tu będzie także pikantny sos pomidorowy. Składniki 16 sztuk: Na kotlety: 400g
Fabryka pomysłównaszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3 Składniki 1 kg ogonów wołowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka
R'n'G Kitchenobrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe. Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego 2 łyżki passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki
CzarnawisienkaDietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży por, biała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4 pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy
Apetyczna babeczka