zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:799/1190)

Zupa z białej kapusty a’la słodki kapuśniaczek 233

jego. Pewna przemiła osoba poinformowała mnie, że kapuśniak może być zarówno z kapusty białej, jak i z kiszonej, przy czym ten przygotowany ze słodkiej kapusty dodatkowo zawiera koncentrat pomidorowy. U mnie zupa bez koncentratu, ot taka zwykła kapuściana;) Boczek miałam dość chudy, nie było za bardzo z niego co się wytopić i szczerze mówiąc zapomniałam też oprószyć go mąką

Smaki Na Talerzu
Sycąca zupa z mielonym mięsem 182

będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz,  przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
BARSZCZ UKRAIŃSKI 87

Barszcz ukraiński to pyszna zupa z warzywami, kapustą i fasolą. Oczywiście nie może tu zabraknąć czosnku, duuużo czosnku :) W niektórych domach zupa ta podawana jest z kleksem śmietany, jednak u mnie śmietany nie dodaję praktycznie do żadnej zupy. Ile kucharek tyle przepisów na barszcz, ja postaram się dziś opisać Wam krok po kroku jak gotuje go ja. Zajadała się(...)czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Zrób to smacznie
ZUPA KREM Z WARZYW A'LA POMIDOROWA 170

wody, dodajemy ziele angielskie, liść i pieprz (jeśli używamy można dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego

Pani na deser
Klasyczna pomidorowa z ryżem 319

Dziś u Teściowej dostałam pyszną pomidorówkę, która przyniosła mi na myśl pomidorową mojej babci. Gęsta, tłuściutka, delikatnie kwaśna. Najlepiej smakuje po około godzinie od przygotowania :) Składniki: 2 l wody 1 ćwiartka kurczaka kawałek pora kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30%  + do podania: biały ryż wedle uznania(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zabielamy śmietaną, dodajemy biały ryż i podajemy :) Możemy również dodać mięsko z kurczaka. Co zrobić, żeby zupa była jeszcze gęstsza ? Po przecedzeniu

My Culinary Art
Zupa Solianka 195

łyżka masła, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso wołowe i wieprzowe kroję w grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie(...)Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy. 4. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Na końcu do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 15 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pikantne paprykowe leczo z grzankami 175

SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone około 600-700g 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna (domowa) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej grzanki do podania  PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę(...)gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki.  W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz do smaku - gotujemy całość 10 minut. Podajemy na gorąco z grzankami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa bretońska 174

laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę i gotować, aż warzywa zmiękną. 2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i przełożyć do zupy wraz z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki). Na patelni zrobić zasmażkę (u mnie 1/5 szklanki oleju i 1 czubata łyżka mąki), dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą

Kuchnia domowa Ani
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy 168

się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj nie sposób ustalić. Nie gotuje

Smaczna Pyza
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 158

Dahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor:  Adiraja Dasa

Kuchnia w szuwarach
Zupa krem z brokułów 162

zupą, bo ubliżyłoby to tradycyjnym zupom. Ja jakiś czas temu bardzo polubiłam gotowanie kremów z różnych warzyw. Niestety, muszę przyznać, że jestem bardzo na bakier z tradycyjnymi zupami typu ogórkowa, pomidorowa, barszcz itd. Jakoś nie mogę się przemóc żeby je ugotować, bo wydaje mi się to skomplikowane i wymagające dużej ilości czasu. Być może muszę dorosnąć do tego(...)bardzo łatwy i pyszny, o wyrazistym czosnkowym smaku. Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem, to może dodać go mniej, albo wyeliminować go z przepisu, a zamiast tego przyprawić swoją zupę np. świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów 138

Kocham pomidory. Najlepsze są teraz, w lecie – mocno słodkie, soczyste, krwistoczerwone. A pomidorowa to zapewne nie tylko moja ulubiona zupa. Ta z grillowanych pomidorów nie ma konkurencji i w smaku, i w łatwości przygotowania. Zatrzymacie cały smak z dojrzałych w słońcu letnich pomidorów, obiecuję. A zupa będzie gotowa w godzinę, razem z ich pieczeniem. Musicie jej spróbować! Pomidory myjemy(...)razem z czosnkiem, cebulą i całym sokiem który puściły, wlewamy je do garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana

Karo in the Kitchen
Zupa z czerwoną soczewicą. 198

szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować.     Smacznego

W kuchni u Moniki
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 205

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup :)  Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania