młodej kapusty? Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną(...)warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku. Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom
Pani domowaZupa z limonką prosto z meksykańskiego półwyspu Jukatan. Ostra, kwaśna i rozgrzewająca - idealna na przykład na przeziębienie! Składniki (4 porcje): - litr bulionu (lub duża marchewka, ćwierć selera, pietruszka, mała cebulka, por, garść natki pietruszki, kolendra, łyżka oleju, łyżeczka soli, litr wody) - 4 ziarenka pieprzu - 5-6 goździków - 3 liście laurowe - 2 laski cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 ostra papryczka(...)kwadratowe (tak jak moje) nie ma znaczenia. 4) Z bulionu wyciągamy wszystkie śmieci. Wyciskamy sok z limonek i grejpfruta (1 limonkę zostawiamy do dekoracji) i wlewamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. 5) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy paski tortilli i smażymy przez
Roślinożerni urlopowiczeZupa cytrynowa Zupa cytrynowa inspirowana greckim przepisem na to danie. Nie jest to odzwierciedlenie oryginalnego przepisu, a raczej moja wariacja na jego temat. Zupa jest dość niecodzienna, zaskakująca smakiem i pyszna! Zupa ma bardzo wyrazisty, nieoczywisty smak. Zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych, wyrazistych smaków. W zupie – co oczywiste – najwyraźniej przebija się kwaśny smak cytryny. Moja wersja wyszła(...)szukamy orzeźwienia. Ja zupę ugotowałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdziłyby się w niej lane kluseczki. Pamiętajcie, żeby do tego przepisu wykorzystać dobrej jakości niewoskowane cytryny. To istotne, ponieważ wykorzystujemy tutaj skórkę otartą z cytryny. Inne przepisy na ciekawe, oryginalne przepisy na zupy na blogu: Zupa z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym Gazpacho pomidorowe z arbuzem
Healthycreations.plZupa cytrynowa Zupa cytrynowa inspirowana greckim przepisem na to danie. Nie jest to odzwierciedlenie oryginalnego przepisu, a raczej moja wariacja na jego temat. Zupa jest dość niecodzienna, zaskakująca smakiem i pyszna! Zupa ma bardzo wyrazisty, nieoczywisty smak. Zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych, wyrazistych smaków. W zupie – co oczywiste – najwyraźniej przebija się kwaśny smak cytryny. Moja wersja wyszła(...)szukamy orzeźwienia. Ja zupę ugotowałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdziłyby się w niej lane kluseczki. Pamiętajcie, żeby do tego przepisu wykorzystać dobrej jakości niewoskowane cytryny. To istotne, ponieważ wykorzystujemy tutaj skórkę otartą z cytryny. Inne przepisy na ciekawe, oryginalne przepisy na zupy na blogu: Zupa z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym Gazpacho pomidorowe z arbuzem
Healthycreations.plgęstą treściwą zupę np. gulaszową, czy jakąś lekką z samych warzyw. Co prawda, odkąd dzieci jedzą to samo co my, to często jest to rosół, lub pomidorowa, bo te zupy lubią najbardziej. Czasem jednak potrzeba odmiany i wtedy wymyślam coś innego, jakieś inne połączenie smakowe, ale takie, które mogą zjeść również dzieci. Dziś zrobiłam zupę ogórkową na kurczaku
Waniliowe ImprowizacjeZupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków
Z notatnika dietetykakroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Szklimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i imbir. Podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Odcedzamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Odlewamy 1/3 ilość zupy (z kulkami ciecierzycy), dodajemy śmietanę i miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą
Qchnia po prostuKrólowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zostanie wam rosół, to w kilka minut przerobicie go na pyszną pomidorową. W większości polskich domów gdzie w niedzielę jest rosół, w poniedziałek jest pomidorowa. Każdy ma na nią swój sposób. Ja lubię z dodatkiem bazylii i oczywiście ze swojskim przecierem. Niestety przecier się(...)pomidorową :) Składniki: 1 litr rosołu 1 szklanka passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki bazylii suszonej sól, pieprz Dodatkowo: Dowolny makaron Śmietana 30 % Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Rosół zagotować. Dodać passate pomidorową i bazylię. Gotować na małym gazie 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, wlać zupę
Agusiowe smakołykiKlasyk sam w sobie ... Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: ok. 45 min Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 pałki z kurczaka koncentrat pomidorowy 1 woreczek białego ryżu 4 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka 1 por 3 liście(...)składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany. Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJaZupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenpomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję(...)dodaję do zupy. 3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania zupy wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasimega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni! Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego 4 szklanki(...)czasie dodajemy sok pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie zupę możemy doprawić szczyptą chilli *** *** Jeżeli chcemy aby nasza zupa była rzadsza możemy dodać więcej soku pomidorowego lub wody. Jeżeli natomiast chcielibyśmy ją bardziej zagęścić, do gotującej się zupy dodajemy łyżkę mąki wymieszanej z 1/4 szklanki wody *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZUPA BOLOŃSKA
Blog z ApetytemJedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie ogórkowej – bo zamiast ziemniaków dodatek kaszy jaglanej. Podstawą najlepszej zupy ogórkowej są swojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków
Kierunekuchniaczęsto pojawia się na moim stole. Bardzo lubię kalafior, choć przyznam, że nie była to miłość od pierwszej łyżki. Kiedy byłam dzieckiem nie cierpiałam kalafiorowej podobnie jak pomidorowej . W ogóle zupy nie należały do moich ulubionych dań. Dlatego cieszę się niezmiernie, że moje dzieci lubią zupy, które ja teraz z chęcią gotują i jem. Krem kalafiorowy ze smażonymi pieprznikami
codojedzeniafoliowy ( 181 μg / 100g) zalecany dla kobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego(...)zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu i gotowe. Najlepiej zjeść ją od razu !! Moja zupa była dość gęsta, jeśli lubicie rzadsze należy dodać więcej płynu
Życie na widelcu