zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:803/1196)

Zupa pomidorowa-krem 167

Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną

O kuchni z uczuciem
Zupa „Fasola na winno” – kuchnia podkarpacka 209

marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula 1 listek bobkowy (laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy(...)pietruszkę, lekko solimy i wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy, ziele angielskie, musztardę, przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy octem do smaku. * przepis pochodzi od Pani Marii Wojnar z  KGW Sporne, a znalazł się w publikacji „Smaki regionalne

Trzeci talerz
Zupa meksykańska 159

pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego(...)lubczyk, sól, pieprzu i szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, podlewamy ewentualnie wodą, zależy jaką zupę lubicie gęstą czy rzadszą, tyle dodajecie płynu, gotujemy aż papryka delikatnie zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa przyprawiamy ewentualnie do smaku solą,pieprzem lub chili, można dodać też

Sama słodycz i szczypta chili
Wegetariańska zupa z ciecierzycy 199

następnie dodajemy ciecierzycę, pokrojone ziemniaki w kostkę, marchew w krążki oraz paprykę w drobne paski. Całość zalewamy wodą oraz przecierem pomidorowy.  Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą. Za pomocą blendera miksujemy niezbyt dokładnie zupę (tak aby pozostały kawałki niezmiksowanych warzyw). Przed podaniem zupę posypujemy startym na dużych oczkach serem oraz bazylią

Qchnia po prostu
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 164

minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa pomidorowa 164

cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż 2 pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane

Viola cooks with passion
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 144

ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też(...)przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki

CookYourself
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 146

ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też(...)przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki

CookYourself
Sok pomidorowy 187

bardzo jest na co - co można więc zrobić? A no pyszny sok pomidorowy. Część z Was pewnie się krzywi na samą myśl - taki sok pomidorowy nie musi być wypity - może być bazą zup lub sosów! :) Składniki: miąższ z 5 kg pomidorów podłużnych 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryczki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z pomidorów i papryki 398

którzy mają dokładnie tak samo! Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Nie traćcie czasu, spróbujcie! Składniki: – 500ml przecieru pomidorowego – 5 pomidorów – 4 papryki – 1 ostra papryczka (opcjonalnie) – 10ml oliwy/oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)rozdrabniamy w malakserze, przekładamy do garnka i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przecier, przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli używamy śmietanki, dodajemy ją do zupy, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Możemy podawać bez niczego, jak i z makaronem. Dekorujemy kleksami ze śmietanki i posiekaną natką

Be Fit Be Strong
Zupa z kapusty pekińskiej 171

Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Tradycyjna pomidorowa na rosole 288

Pomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa minestrone 120

Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra , czyli zupa. Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch. Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać(...)makaronem, grzankami czy ryżem. Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente. Zupa minestrone - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 5 marchewek, 2 cukinie, 400g fasoli jaś, 1/2 małej kapusty włoskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200g drobnego makaronu, łyżka oregano, 3 łyżki przyprawy do zup, sól i pieprz do smaku, 1. Fasolę

Z notatnika dietetyka
Zupa z soczewicy z ziołami 146

czasu nawet na gotowanie... Ale raz na jakiś czas przydałoby się zjeść ciepły obiadek ;-) Przedstawiam dziś jedną z moich ulubionych zup. Składniki (na 4 porcje): -30 dag zielonej soczewicy -kostka rosołowa -3 marchewki -2 cebule -mały koncentrat pomidorowy -olej -ziele angielskie -liść laurowy -majeranek, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę umyć, wsypać do garnka, wlać 3 litry wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować(...)małym ogniu ok. 30 minut. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na kartce. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku majerankiem (najlepiej świeżym), solą oraz pieprzem. 1 porcja: ok. 180kcal. Smacznego

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania