zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:811/1196)

Sycąca pęczakowa z mięsem 222

Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.  Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka(...)Następnie dodajemy kaszę pęczak oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę.   4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem

Apetyczna babeczka
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 132

Sprawdź przepis 3. Schab w sosie pomidorowym Wiadomo, kotlet schabowy to ponadczasowy klasyk, ale jest też dość pracochłonny i kaloryczny. Natomiast schab w sosie pomidorowym przygotujecie ekspresowo! Schab z tego przepisu jest prosty, delikatny i kruchy. Rozpływa się w ustach! Kremowy sos pomidorowy idealnie do niego pasuje. Schab w sosie pomidorowym Pyszny i prosty pomysł na schab(...)idealnym pomysłem na zdrowy, szybki posiłek z podwójną porcją warzyw. Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym Pyszny obiad ze sprytnie ukrytą dodatkową porcją warzyw. Klopsiki są idealnie soczyste, a pomidorowy sos niezywkle aromatyczny. Sprawdź przepis 7. Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym to danie, które smakuje każdemu. Jest

Na-talerzu.pl
ZUPA GOŁĄBKOWA 165

Dzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam(...)garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu. Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 198

udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek

mojewypiekiinietylko
Zupa z zielonej soczewicy 152

długo pozostawia w żołądku uczucie sytości. Moja zupa jest pikantna, gęsta i pachnąca. Przygotowałam ją na mięsie drobiowym, ale z powodzeniem można zrobić ją w wersji dla jaroszy. Zupa jest pełna warzyw i idealnie zaspokaja głód na długi czas. Idealna na nadchodzące jesienne chłody. Ilość ostrych przypraw można dozować według upodobania, my lubimy dość ostro, więc zupkę doprawiłam spora ilością(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Zupa z czerwonej soczewicy 213

podsmażamy - 5 min / 100 C / obr 1 Dolewamy bulion warzywny - 10 min / 100 C / obr 1 Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę(...)podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Rada: Zupę przed podaniem można zblendować. Zupa z czerwonej soczewicy SMACZNEGO

peggiwkuchni
Zdrowy sok z pomidorów ( na zimę ). 93

pomidorowy możemy wykorzystać w kuchni do przygotowania zupy, sosu itp. a nawet wypić bezpośrednio ze słoiczka, jest bardzo zdrowy !    Składniki : dojrzałe pomidory Sposób wykonania :    P omidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu aż pomidory będą(...)ognia i odstaw do przestygnięcia. Przetrzyj pomidory przez gęste sitko przy użyciu drewnianej pałki. Na sitku powinny zostać tylko pestki i łupy. Pestki i łupy wyrzuć. Otrzymany sok pomidorowy rozlej do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 60 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.     S ok jest bez dodatku przypraw i soli, dlatego można

Przepisy i porady kulinarne
Chłodnik z pomidorów 117

Chłodnik z pomidorów to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealna jeśli mamy wysyp dojrzałych pomidorów :). Możemy ją podawać np z grzankami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 gram świeżych i dojrzałych pomidorów 2 kromki chleba u mnie pełnoziarnisty ale może być pszenny biały 3 ząbki czosnku 1 świeży większy ogórek 1 litr przegotowanej wody kilka liści świeżej bazylii można(...)zastąpić suszoną 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: chleb kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski/garnka. Zalewamy przegotowaną wodą., pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, obieramy ogórka, zostawiamy jednego pomidora a resztę kroimy w większe kawałki i przekładamy do miski, ogórka, obrane ząbki czosnku kroimy na mniejsze kawałki

Blog kulinarny S9.PL
Pyszna zupa z dynią, ziemniakiem i soczewicą 177

jakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować(...)nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki

kruche babeczki
Najlepsza na świecie pomidorówka 152

oczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już nigdy nie ruszycie. Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie. Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra. Składniki na 4-6 porcji: około

greenscarf
Wegańska fasolka po bretońsku 184

gęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę Jaś zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody(...)resztę włoszczyzny (warzywa ścieramy najpierw na tarce o grubych oczkach) i smażymy do miękkości. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i passatę pomidorową. Wszystko razem gotujemy jakieś 15 minut, przyprawiamy do smaku. Na koniec fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i gotujemy jeszcze kilka minut. Wegańska fasolka po bretońsku

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 222

śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej(...)obtoczenia klopsów Do sosu: 0,5 l bulionu pół cebuli 3 kuleczki ziela angielskiego 1-2 liście laurowe (lub szczypta sproszkowanych) pół szklanki śmietany 18% (do zup i sosów) 7 pełnych łyżek przecieru pomidorowego 4 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego koperku* pieprz i sól do smaku 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody

Słodkie okruszki
Aromatyczna hinduska zupa z kurczakiem 296

jednocześnie sycąca i poruszająca krążenie krwi w żyłach zupa z hinduskimi przyprawami - spróbujcie a od razu zrobi się Wam gorąco   Aromatyczna zupa z kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę litr soku pomidorowego łyżeczka gorczycy pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki ziaren kolendry spora łyżka garam masala łyżka tandori masala 2 średnie cebule ostra papryka opcjonalnie śmietana(...)Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Co na obiad zamiast zupy? 66

obiad zamiast zupy? Co na obiad zamiast zupy? Wielu z nas przyzwyczaiło się do jedzenia zupy na obiad. Jest to tradycyjne danie, które często pojawia się na naszych stołach. Jednak czasami możemy mieć ochotę na coś innego, coś bardziej sycącego i różnorodnego. W tym artykule przedstawimy kilka pomysłów na dania obiadowe, które mogą zastąpić tradycyjną zupę. 1. Makaron z sosem(...)sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym to danie, które często kojarzy się nam z obiadem. Możemy przygotować klopsiki z mielonego mięsa, cebuli, czosnku, bułki tartej i przypraw. Następnie smażymy je na patelni, aż staną się złociste. Do klopsików dodajemy sos pomidorowy, który możemy przygotować z pomidorów, cebuli, czosnku, przypraw i ziół. Klopsiki w sosie pomidorowym świetnie smakują

Żyję by jeść
Pikantna zupa z soczewicą 182

cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz  1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki  Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ .   Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion(...)Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut.  Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej papryki oraz natką pietruszki.  Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy, stale mieszając!   Już po kilku minutach uwolni się niezwykle aromatyczny

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania