rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku(...)imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką
Chilli Czosnek i OliwaDanie bardzo przypadło mi do gustu. Wcześniej nie łączyłam buraczków z pomidorami w jednej zupie, więc postanowiłam zaspokoić swoją ciekawość smaku. Okazało się, że to całkiem
Pichceniomaniadelikatne. Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka gałazek tymianku 1 łyżka(...)gotuj do miękkości. Przelej bulion przez sito do garnka. Dodaj drobno pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i bazylię. Na łyżce oleju zeszklij pokrojonego w półplasterki pora. Przesmaż kilka minut po czym posyp mąką. Po kilku minutach smażenia z mąką dodaj pora d zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i chilli do smaku. Pozostaw ją na małym ogniu około
Gotuj Sam!Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie
My Culinary ArtOstatnio robiłam zupę z zielonej soczewicy, dzisiaj ugotowałam z czerwonej :) Obie wyszły przepyszne i na stałe zagoszczą w moi domu :) Polecam wypróbować. SKŁADNIKI: 0,5 czerwonej cebuli mała czerwona papryka 1-2 pomidory 1 marchewka kawałek selera 3-4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu 1,5 l wody lub rosołu szklanka czerwonej soczewicy 1-2 łyżki masła ząbek(...)podsmażamy. Zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Na końcu zupę blendujemy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy z grzankami, makaronem lub wg. własnego uznania. Smacznego
Pani na deserdodać do makaronu, ryżu, gołąbków albo kurczaka. Genialnie smakuje z pulpetami, spaghetti, faszerowaną papryką i potrawami kuchni indyjskiej. Jest także świetną bazą do meksykańskich dipów lub zup. Jednym słowem to najlepszy sos pomidorowy. uniwersalny sos pomidorowy, najlepszy sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, spaghetti, banalnie prosty przepis, do słoików na zimę Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - Cztery Fajery Sos pomidorowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczce oregano i bazylii. Smaż chwilę. Dodaj przecier pomidorowy, zamieszaj i smaż przez chwilę. Wlej pomidory z zalewą oraz ze 2 szklanki wody (lub bulionu). Wymieszaj całość. Zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Krok 3 Umyj jarmuż, porwij na małe kawałki wrzuć do zupy. Wsyp do niej pół szklanki soczewicy, zamieszaj(...)gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj fasolę z zalewą. Jeśli zupa jest za gęsta rozrzedź wodą. Dodaj więcej przecieru jeśli chcesz, żeby była bardziej pomidorowa. Posyp tartym parmezanem i pietruszką. Zupa toskańska gotowa jest do podania. Smacznego! Artykuł Danie dnia: Zupa toskańska z soczewicą i fasolą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzZadałam ostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa
nietylkopasta.plzupy bez konserwantów i ulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował(...)bardziej niż wcześniej wspomniana zupa marchewkowa. Pomimo tego, że sam brokuł oraz szpinak to również dość mdłe warzywa, to zupa była fajnie doprawiona i po prostu smaczna. Konsystencja również bardziej przypominała zupę. Podobnie jak wyżej opakowanie jest solidne i szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce
Bez Cebulipulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D Składniki na 2 talerze zupy: około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów około 8 łyżek śmietanki 30-36 % 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta cukru ewent. szczypta soli makaron świderki
Gotowanie...to proste !pęczek, kapusta biała 1 mała główka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie 500 gram, kostki rosołowe 3 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki,papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, koperek suszony(...)garnka. Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut. Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą, pieprz ziołowy, masło, sól, gotować z 2 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do gotującej się zupy, mieszać do ponownego zagotowania i zdjąć
W Mojej Kuchni LubięZupa meksykańska Doskonała, bardzo treściwa, smaczna i rozgrzewająca zupa meksykańska, z kilku składników takich jak fasola, kukurydza, przecier pomidorowy, mięso mielone i bulion – powstaje potrawa, którą spokojnie można potraktować jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zupa meksykańska Składniki na 4-6 porcji: 1L esencjonalnego wywaru drobiowego 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli(...)konserwowej 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 500g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Ostra papryka w proszku Sól pieprz Zupa meksykańska Przygotowanie: Przygotowujemy jeden litr wywaru drobiowo – warzywnego. Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy
Księga-SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na pomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić(...)świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny do zupy, znajdziecie tutaj . Post Domowa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeJest to ponoć ulubiona zupa Polaków ;-) I na dodatek, lubią ją chyba wszystkie dzieci ;-) Pomidorowa, obok rosołu, jest najczęściej goszczącą u mnie zupą z wyżej wymienionego powodu- dzieci za nią przepadają. Tak więc, jak tylko mam rosół, następnego dnia jest pomidorowa ;-) SKŁADNIKI: - rosół - 500 gram koncentratu pomidorowego - przyprawa do pomidorów firmy Rafex - jogurt naturalny
Wielopokoleniowozjedz. Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. Składniki: * 350 g selera * 500 g dyni * 700 ml bulionu drobiowego * 150 ml soku pomarańczowego * 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak ) * 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * szczypta chilli w proszku * 4 łyżki oliwy z oliwek * pestki dyni(...)zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą. Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć. Zupę z dyni podawać z uprażonymi pestkami dyni, posypaną słodka papryką
kolorowotorcikowo