Pyszna, rozgrzewająca zupa z aromatycznym czosnkiem i ziołami. Idealna na zimowe dni. Składniki 400 g fasoli flażoletki w puszce 50 ml oliwy z oliwek 1 cebula 1 główka czosnku 100 ml wina malaga 1,2 l bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku natka pietruszki pieczywo sól, pieprz Przygotowanie(...)szklimy i dodajemy czosnek pokrojony na plasterki. Smażymy chwilę, aż czosnek puści swój aromat. Dodajemy wino dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Fasolę osączamy z zalewy, dodajemy do zupy i grzejemy 10 min na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchenkojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól, pieprz Przygotowanie(...)Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek i groszkiem ptysiowym
Zainspirowana w kuchnipewnością każdemu, nawet dzieciom. Przygotowanie zupy należy jednak zacząć dzień wcześniej, gdyż fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, dzięki czemu przyspiesza się jej gotowanie. Składniki: 250g białej fasoli „Piękny Jaś” 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 3 ziarna pieprzu, 3 kulki ziela(...)pietruszkę oraz seler. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną *** *** Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek z kiełbasą oraz cebulą *** *** Podsmażoną wędlinę z cebulką przekładamy do zupy *** *** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZUPY – NAJLEPSZE PRZEPISY PRZEPISY TUTAJ zupa POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY
Blog z ApetytemOpowiadała o zupie z pieczonych marchewek. Zainspirowałam sie tymi pieczonymi marchewkami. Ona do zupy dodała fetę, ja dodałam batat. Możecie dodać też pieczony korzeń pietruszki. To co dla Was najlepsze. Składniki: 4 porcje 2 pęki małodych marchewek 2 babaty świeży imbir ok. 2cm. oliwa z oliwek 2-3 łyżki 1 główka młodego czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli(...)prażąc. Następnie przekładamy wszystko do garnka ( można zostawić do dekoracji kilka mniejszych marchewek) zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy prażonymi nerkowcami. Dobrze będzie smakować z komosą ryżową
AZgotuj!Zupa krem z dyni - przepis Rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny - tak w 3 słowach mogę opisać mój przepis na zupę krem z dyni. Dzięki dodaniu przecieru pomidorowego i zeszklonej cebulki oraz odrobiny masełka - zupa krem z dyni smakuje wyśmienicie. Robiłam z dużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa(...)gotującej się dyni z ziemniakami; - do całości wlać przecier pomidorowy - (ja dodałam domowy z uprawy pomidorów mojej babci i wlałam cały 1 litr przecieru - można dodać oczywiście mniej); - całość ponownie gotować jeszcze przez ok. 20 minut, aby wszystkie składniki były miękkie, na koniec dodać oregano, majeranek i dużą łyżkę masła; - zupę zblendować na gładką konsystencję. Polecam podawać z prażonym słonecznikiem
MintTasteZupa z berlinek Pyszna zupa z berlinkami, zachęta dla niejadków a berlinki każdy lubi nawet dorosły się skusi. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składnik: · ½ kg ziemniaków · 1 cebula · 1 papryka czerwona · 1 papryka zielona(...)cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w plasterki parówki. Smażymy 10 minut i łączymy z ziemniakami. 3. Wlewamy fasolkę razem z zalewą, dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec zupę doprawiamy chili ewentualnie solą. 4. Zupa gotowa. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilaselera 3 szklanku bulionu 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy(...)dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Na samym końcu dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka
My simple kitchenmiesięcy Składniki na zupę rybną - 6 porcji: bulion rybny 700-800 ml 1 cebula 2 łyżki masła ghee 400 g dorsza 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki kawałek pora i selera zielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie zielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie sok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100-150 ml kwaśnej śmietany(...)dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawić gdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedł zahartować śmietanę i połączyć z zupą na talerzach posypać natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki oczyścić, opłukać, ugotować lub upiec, obrać i pokrajać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z zupą i koncentratem pomidorowym, chwile pogotować, dodać buraczki, zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
Camilla w kuchnigarnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu
Słodki Zakątekziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 pomidory malinowe 1 duża czerwona papryka 10 cm. kawałek pora nieduży kawałek selera 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę(...)minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu i tymianku, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Ingredients: (6 servings) 1 gutted pike
Delicious Placeflaków wieprzowych (obgotowanych) 300g włoszczyzny w paski 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie Natka pietruszki, liść laurowy 2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku
Garnkowe fanaberiePyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą i makaronem. Idealna na chłodne zimowe dni . Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego majeranek sól, pieprz dodatkowo ok 150 g makaron Wykonanie: Warzywa wszystkie umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w kostkę a paprykę
magiczna kuchnia Kasitego przepisu ), ocet lub sok z cytryny 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę i seler i pokroić w kostę. Dorzucić do cebuli i podsmażyć razem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie(...)barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować, by barszczu już nie zagotować, bo zupa straci kolor podawać wg uznania ze śmietaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!