Zupa ogórkowa Zupa ogórkowa Jesień, to czas kiedy zupy smakują nam najbardziej. Po fali wakacyjnych upałów, kiedy miałam ochotę tylko i wyłacznie na chłodnik z botwinką czy gazpacho, z przyjemnością powitałam sezon jesiennych i zimowych zup. Nasze babcie zawsze miały na kuchni gar z gorącą zupa, którą karmiły wszystkich gości. U mojej babci nie było opcji, żeby wyjść na dwór(...)bardzo mamy czas bawić się w krojenie. Można też jednorazowo przygotować większy gar, a potem zamrozić. Nawet najprostsza domowa zupa będzie sto razy zdrowsza i bardziej wartościowa, niż ta kupna. Dziś zapraszam na rewelacyjną zupę ogórkową, która po rosole i pomidorowej, jest jedną z ulubionych zup Polaków. U mnie koniecznie musi być ugotowana na bazie mięsnego wywaru, ale pysznie
Kulinarne przygody GatityZupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. W sezonie bardzo lubię robić zupę ogórkową, z ogórków małosolnych, z młodymi ziemniakami, zabielana śmietanką. PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Składniki na zupę ogórkową: 1 kg ziemniaków 6 ogórków małosolnych 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy
Dorota SmakujeSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
Na moim talerzuSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
NA MOIM TALERZUZupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego
Gosia gotujeżyciu zrobiłem taką pomidorową z bardzo tradycyjnej, domowej receptury. Lubię bawić się smakiem i odkrywać nowe. Tym razem, nie pierwszy raz, wziąłem się za pomidorową trochę inaczej. Pomysł podsunęła mi pewna zupa, właśnie na muscacie robiona, którą wieki temu jadłem na jednym z urlopów. Czego użyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży
BaRepasmałe kawałki. Wrzucamy z powrotem razem z soczewicą, tartą marchewką i ziemniakami. Dodajemy zioła (kolendra, oregano, kminek i tymianek) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec gotowania zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym
Qchnia po prostupomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy na tłuszczu do czasu aż wędlina się ładnie zrumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki a marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy(...)cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy do zupy. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Danie przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarymnie pozytywnie :) Zupa pulpecikowa z pęczakiem po 1 pietruszce i marchewce pół małego selera lub dwie gałązki naciowego 2 małe cebu;e 2 łyzki masła łyzka oliwy 150 g pęczaki listek laurowy sól i pieprz pulpety: 500 g wieprzowiny do zmielenia jajko 2 łyżki bułki tartej wielka garść posiekanej natki pietruszki 100 ml przecieru pomidorowego Pietruszkę, selera i marchew obieramy(...)łączymy z bułka tartą, jajkiem, cebulą i połowa posiekanej natki. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Z masy mięsnej robimy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wkładamy je bezpośrednio do zupy. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy resztę natki i gotujemy ok 20 minut
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj przepis na pyszną, sycącą zupę gołąbkową. Zupa, która idealnie smakuje zarówno zaraz po ugotowaniu jak i następnego dnia. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, to zupa, która smakiem przypomina nasze tradycyjne gołąbki ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa gołąbkowa Danie Zupa gołąbkowa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub z indyka(...)ryżu 1 główka kapusty mała główka 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 50 ml śmietany 22 % opcjonalnie (zupa równie dobrze smakuje bez śmietany) 1 łyżka koperku drobno posiekany Instrukcje Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, dolewamy wodę (kilka cm ponad kapustę). Jeśli używacie kapusty, która była pryskana dobrze jest odlać
To co lubię - gotuję i polecamZupa parzybroda z pewnością może być Waszą ulubioną, w okresie jesienno- zimowym. Kolorowa, sycąca i pełna rozmaitych warzyw. Dość prosta w przygotowaniu, nie wymagająca zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Jeżeli chodzi o chlebki, można je upiec samodzielnie, zakupić lub podać zupę w miseczce, według własnego uznania. Ale jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki(...)minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach. Jeżeli chlebek, upiec trochę wcześniej, według
gotuj ze mnąZupa zupełnie bezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3 Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku(...)angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy posiekaną natką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenktórą szczerze mówiąc nie bardzo przepada starsza córka, zaś młodsza w ogóle nie toleruje jej widoku. Ale dzisiejsza zupa to nie tylko przemycanie, ale też odmienianie klasycznej pomidorowej. Nota bene ulubionej zupy moich dzieci, zupy z którą często eksperymentuje i na jej bazie powstają przeróżne wariacje. Czasami nie trzeba wiele by dobrze znana zupa nabrała nowego wymiaru. Wystarczy dorzucić
Przysmaki KarolkiWarzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!