uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy sobie smacznego :) Jest to trochę zupa z odzysku niczym pomidorowa , tylko nieco w bledszych kolorach :) można zupę podawać z grzankami, z różnego rodzaju makaronem jak kto lubi i woli, ja właśnie tak lubię
W Moim Magicznym Domudolać jeszcze wody, aby warzywa były przykryte. Gotować następne 20 minut. 5. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę i po 20 minutach dodać do zupy. Dodać pastę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa zmiękną. 6. Gotową zupę podawać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciPrzepyszna zupa gołąbkowa! Rozgrzewająca, gęsta i bardzo pożywna zupka, która idealnie sprawdza się w chłodne dni. Do tego jest naprawdę przepyszna! Zupę tą odkryłam już jakiś rok temu i wówczas też przepis na nią znalazł się na blogu. Od tego czasu robiłam ją już jednak kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze(...)selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy do zupy dodać
Blog z ApetytemZupa z ogórków kiszonych z kurczakiem Ogórkową zupę prawie każdy lubi, a jak dodamy do niej mięso, to wyjdzie nam pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: · 25 dag mięsa z fileta pieczonego · 2 duże marchewki · 1 duża pietruszka(...)pieprz. 5. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki. 6. Następnie mięso kroimy drobno i przekładamy do zupy. 7. Wlewamy przecier pomidorowy. 8. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną. 9. Hartując dodajemy do zupy, chwilę gotujemy
Kulinarna Chwilaszorba adas , libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie(...)minut, aż warzywa będą miękkie. Liście pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnybardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek(...)napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, chilli – według uznania i cukrem. Możemy dodać także posiekaną świeżą pietruszkę *** *** Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki
Blog z Apetytemwarzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym razem jest inna i za każdym razem smaczna. Nasza ostatnia zupa bieda powstała z podanych niżej składników(...)kostkę rosołową ? Zupa bieda - przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Gotowaliśmy około 40 minut. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksowaliśmy, wymieszaliśmy z pozostałą częścią, dodaliśmy śmietanę, posypaliśmy natką pietruszki (można też posypać szczypiorkiem) i efekt widzicie na zdjęciach. Zupa bieda z wolnowaru
Cztery Fajerywarzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę. Zupa bieda za każdym razem jest inna i za każdym razem smaczna. Nasza ostatnia zupa bieda powstała z podanych niżej składników(...)kostkę rosołową ? Zupa bieda - przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Gotowaliśmy około 40 minut. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksowaliśmy, wymieszaliśmy z pozostałą częścią, dodaliśmy śmietanę, posypaliśmy natką pietruszki (można też posypać szczypiorkiem) i efekt widzicie na zdjęciach. Zupa bieda z wolnowaru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataduża czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych (nie używajcie ogórków “kwaszonych”) 8 niedużych pieczarek 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody 3 łyżki (czubate) koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz smalec lub olej(...)dodajemy do pozostałych składników w bulionie. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut. Zupę lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek podsmażony na suchej patelni). Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy – tym razem
Poezja smakuZupa cygańska z makaronem jest bardzo smaczna i treściwa. Można ją podać na rodzinny obiad i nie potrzeba już drugiego dania, aby się najeść do syta. Do zupy świetnie pasuje kromka świeżego pieczywa lub zapieczona z serem bagietka. Taką zupę od razu można ugotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa-trzy dni. Bardzo dobrze smakuje po ogrzaniu, można(...)bulionem i passatą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. W międzyczasie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron. Zupę przed podaniem możesz posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zupa
e-PrzepisyKulinarnezostanie mi niedzielny rosół, a nie mamy ochoty na klasyczną pomidorową. Wtedy do akcji wkracza cebulowa pomidorowa. Niby tak samo, niby wiele się nie zmienia ale klasyczna pomidorowa nabiera całkiem innego charakteru. Dodatek przypraw jak oregano czy kumin i słodycz cebuli zmienia tę zupę w inną pyszną i niecodzienną wersję. A ciągnący się roztopiony ser jest idealnym
Bernika - moj kulinarny pamietniksami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka 100 g goudy lub ementalera 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz z młynka odrobina natki pietruszki i sosu pomidorowego do dekoracji(...)malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo gorąca, inaczej ser się zbije w niezbyt apetyczne kulki! Ta zupa bierze udział
Kuchnia Prezydentowejmęża. Jest totalnie zakochany w ostrych smakach, a chili to jego ulubiona przyprawa. Dzisiejsza pomidorowa jest wyrazista w smaku, ostra i niezwykle sycąca. A co najważniejsze - przepyszna. Składniki: 250g wieprzowych żeberek 3l wody 1 cebula 1 ząbek czosnku por (zielona część) 3 marchewki 160g koncentratu pomidorowego Łowicz 400g ciecierzycy z puszki 2 papryki szpiczasta 2 łyżki świeżej kolendry 1 łyżka(...)paski. Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino
Gotowanie i blogowanieprzełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się z ziemniakami, marchewką, kapustą, jabłkami i pomidorami. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Barszcz można zaprawić śmietanką. Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami(...)przyprawy i zagotować. Do podgotowanych buraczków dodać pozostałe warzywa i jabłka - gotować, aż wszystkie jarzyny będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeżeli potrzeba zupę uzupełnić dodatkową ilością wody lub wywaru. Na końcu do czerwonego barszczu dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed
Moja Książka Kucharskajest! Pomidorowy zawrót głowy <3 Do tego pieczona fasola w pomidorach, poszatkowana kapusta i czegóż chcieć więcej? No, może więcej zupy ;) Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l bulionu drobiowego 1/2 główki małej kapusty 1 puszka pieczonej fasoli w pomidorach 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojone w kostkę(...)razem z posiekaną cebulą, szklimy na maśle, zalewamy gorącym bulionem drobiowym (u nas z kaczki), gotujemy aż składniki będą miękkie. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans. Fasolę wraz z sosem i koncentrat pomidorowy dodajemy do całości, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchen