lada gratka dla koneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy wywar z zupy, rozpuszczamy i dodajemy z powrotem do zupy. Dokładnie rozprowadzamy w zupie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem
R'n'G KitchenBardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie łączymy z jogurtem i odrobiną gorącego wywaru z zupy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką ,mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,słodką papryką i szczyptą tymianku
R'n'G Kitchentakowej dążących. Jednym słowem lek na całe zło, cudowny eliksir zdrowia i urody. Nie znaczy to jednak, że na co dzień musisz się ograniczać do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy i daje wielkie pole do popisu. A że sama lubię eksperymentować i próbować, dzisiaj mam dla Was pyszną zupę-krem z topinamburu, o wyjątkowym, oryginalnym
Fitsweet.metakowej dążących. Jednym słowem lek na całe zło, cudowny eliksir zdrowia i urody. Nie znaczy to jednak, że na co dzień musisz się ograniczać do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy i daje wielkie pole do popisu. A że sama lubię eksperymentować i próbować, dzisiaj mam dla Was pyszną zupę-krem z topinamburu, o wyjątkowym, oryginalnym
Fitsweet.mePyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupa fasolowa. Tym razem dodałam do niej pomidorową passatę, aby nie było tak zwyczajnie i monotonnie 😉 Oczywiście jak wszystkie moje zupy, i ta jest bardzo gęsta. Po jednym talerzu takiej sytej, gęstej zupy nikt już nie ma ochoty na drugie danie 😋 Składniki: ok 2 50 - 300 g białej fasoli 1 szklanka passaty pomidorowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula
Walijskie Pichceniepowracać do jej smaku. Składniki: kapusta biała 1 mała główka, marchew 2 szt, pietruszka biała 1 szt, ziemniak 3 szt, cebula 1 szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kminek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, pieprz(...)pszenn ą i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak nalewamy do miseczek i podajemy
kulinarne odsłony patirodzaje smakowe: B ARSZCZ - koncentrat z przyprawami POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami Ja podjęłam się wyzwania i udowadniam, ze koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny. WARSTWA JASNA
Kuchnia w oparachNajlepsza z zup rybnych jakie przygotowałam, pomidorowa rybna, ale nie na zwykłym przecierze z pomidorów, a pomidorach upieczonych wcześniej w piekarniku. Tak przygotowane pomidory do prawdziwa eksplozja smku, esencjonalny, lekko dymny posmak sprawia, że jesz, jesz i trudno poprzestać na jednej porcji. Dodatkiem do zupy jest czerwona soczewica o niskim IG, pełna witamin, mikroelemetów i białka. Zatem dzisiejszą zupę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut. * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe podajemy posypane natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniZupa meksykańska to pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, idealna na chłodniejsze dni... Zupa meksykańska - przepis Do przygotowania zupy meksykańskiej będą Ci potrzebne: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, puszka białej fasoli, puszka pomidorów pelati, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki domowej przyprawy do zup , łyżeczka słodkiej papryki(...)następnie dodaj mięso i zioła prowansalskie - smaż mieszając od czasu do czasu, po czym przełóż do wywaru. 5. Zawartość puszek odcedź na sicie i dodaj do zupy. 6. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. 7. Dopraw do smaku solą i pierzem, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki
Z notatnika dietetykateż romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka(...)kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Do dekoracji: kwaśna śmietana natka pietruszki Jak ugotować zupę cygańską? Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPogoda nam się zepsuła i podobno przez najbliższe dni taka będzie L . I stąd moja propozycja na zupę meksykańską. Zupa jest bardzo pożywna, sycąca a przy tym rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na obiad jak również na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje po kilku godzinach. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku. A jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy można do niej dodać papryczkę jalapeno(...)pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i razem z odcedzoną z zalewy kukurydzą i fasolą dodajemy do zupy. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną startym żółtym serem i świeżą kolendrą. Smacznego
Passion of CookingWiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę
Bernika - moj kulinarny pamietnik