zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:208/1196)

Tarta z mięsem 207

wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki i 150 g masła mieszam ze sobą Najlepiej do mąki dać masło zimne i troszkę je rozdrobnić nożem. Dodajemy(...)patelni a potem wrzucam do garnka i dusze wszystko razem. Można dodać troszkę wody, żeby się to nie przypaliło i co jakiś czas mieszam. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy ale to ilość według uznania. Ciasto wyciągamy z lodówki i można go rozwałkować między dwoma płatami folii lub można wcześniej wysmarowaną masłem foremkę wyłożyć kawałkami ciasta - ja tak zrobiłam ponieważ

Tanio smacznie i prosto
Śledzie w sosie salsa 2834

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi.   Post Śledzie w sosie salsa pojawił

Marta Gotuje
Moja ryba po grecku 2970

ciągu roku jako danie obiadowe, wtedy zazwyczaj wykorzystuję paluszki rybne- to taka szybka wersja :)  Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica(...)mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga) * marchewka- 2 duże * pietruszka- 1 duża * seler- 1/4 szt. * cebula- 1 średnia * bulion warzywny- 1 szklanka (lub woda) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * wędzona papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * mąka pszenna- do obtoczenia ryby * olej ryżowy- 1 łyżka Warzywa obrać

Kraina Miodem Płynąca
RYBA PO GRECKU 10756

mnie na Wigilię ryba po grecku musi być obowiązkowo. Ile kucharek tyle szkól jej przygotowania. Niektórzy dodają więcej składników do sosu, u mnie jest tylko marchew, cebula i przecier pomidorowy. Nic więcej nie dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza !   Składniki: 1 kg filetu z morszczuka- może być(...)inna ryba mąka do panierki olej do smażenia 5 marchwi 3 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego sól,cukier do smaku 3/4 szkl wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Filet z morszczuka oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, smażymu na rumiano na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach. Do garnuszka wlewamy wodę

Z Majeczką w kuchni
Farsz do ryby po grecku 305

zalać około 150 ml wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. od czasu do czasu przemieszać łyżką. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i solą. Smacznego Kochani

Niebieski kubek z kawa
Grzanki z chleba z salami, serem brie i pomidorami 177

łyżka masła - 10 plastrów salami - 1 krążek sera brie  - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry pomidora i zapiekaj 15-20 minut w 200° termo obieg, kontrolując co jakiś

Pasje Jolki
Pasta z makreli w pomidorach 304

przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Ogórka oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać przecier pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotowe, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
.1152. omlet z fasoli 167

znalazło się w mojej paczce?  Od lewej: masło orzechowe Active , hummus oliwkowy , hummus paprykowy , cieciorka w sosie pomidorowym , paprykarz wegetariański , pasztet sojowy z pomidorami , pasztet pomidorowy z cieciorką , wege pulpety w sosie pieczeniowym , wege sznycelki , masło migdałowe , tahini , masło z nerkowców , mix orzechowy crunchy , deser słoneczna pomarańcza z ziarnami A tutaj zgraja maseł orzechowych...Jak widać Primavika

breakfast of dreams
,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’ 424

Idealne na imprezę, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 placki tortilli 20 dag startego sera 2 kabanosy drobiowych 4 łyżki kukurydzy Około 100 ml przecieru pomidorowego Tymianek, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przecier pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami. Z placków tortilli wykrawamy małe(...)placuszki i przekładamy do formy na muffinki. Na ciasto wykładamy po łyżce sosu pomidorowego a następnie pokrojone kabanosy, kukurydzę i starty ser. Minipizzewkładamy na 15 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno z ketchupem czy sos czosnkowym

Podróż w kulinaria
Pasztet z ciecierzycy 143

pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki węgierskiej słodkiej w proszku polecamy TheSpiceShop 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka curry indyjskiego polecamy TheSpiceShop 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj sól morska pieprz czarny Wykonanie: Kmin rzymski podpraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu. Cebulę i pora obierz, drobno pokrój, marchewkę(...)razem z porem. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smaż, cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszaj, żeby składniki się połączyły, ściągnij z ognia. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Zmiksuj składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna

Bike By Life
Spaghetti z cukinią 159

gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać

Smakołyki Asi
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 250

marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu. W międzyczasie gotujemy brukselkę. Wrzucamy ją do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, doprowadzamy

Kulinarna Pokusa
Jesienny kociołek. 137

praske i wszystko dodac do garnka. Na samym końcu dodac cukinie pokrojoną w kostke ze skóra i odsączoną kukurydze. Dusic jeszcze chwile do miekkosci warzyw, doprawić przyprawami i przecierem pomidorowym. Podawac z pieczywem lub z ziemniakami.  Jeśli jest wyczuwalny bardzo kwaśny smak przecieru wtedy możemy posłodzić - ok łyżeczką cukru. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym 149

usmażyć na tłuszczu. Pulpety przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną  cebulę i paprykę. Do tego sosu włożyć raz jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem lub do drugiego dania

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 227

Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem i liściem laurowym.Mieszamy i dusimy pod przykryciem.Na końcu dodajemy pokrojone śledzie,delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia