zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:217/1187)

Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 148

według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone) 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone 2 cebule pokrojone w piórka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki 3/4 szklanki(...)wlewamy pól szklanki wody. Do rondla wkładamy ryby i dusimy je ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając - aż ryba całkowicie się ,,zetnie", wtedy wyjmujemy je z sosu pomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti sycylijskie 201

pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty

sierotka maRysia w kuchni
Wegańska pizza 142

później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz

Bananowe Pole
Kiełbasiana zapiekanka 147

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie warstwę kiełbasy z cebulą i znowu ziemniaki . Całość zalewamy koncentratem pomidorowym z kartonika i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , posypujemy zapiekankę serem i jeszcze chwilę trzymamy w gorącym

Ogrodnik w podróży
Dietetyczna pizza z patelni - szybka, prosta i smaczna :) 148

okrągły placek.  Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty).  Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki Placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki - pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser. Całość oprósz przyprawami. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko

Zdrowie na języku :P
Pulpety w sosie pomidorowym 144

Nasza propozycja na pyszny obiadek - pulpety w sosie pomidorowym. Najlepiej smakują przyrządzone osobiście przez małe rączki młodszego dziecka. Proste, szybkie(...)smaczne. Cóż można więcej powiedzieć, trzeba spróbować :) 0,5 kg karczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego) koperek świeży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 200

ziemniaków,  majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli

potrawyregionalne
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 148

bardzo smaczne. A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu  garść natki pietruszki parmezan oregano sól,pieprz Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół Usunęłam miąższ Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam(...)patelni podgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypałam go oregano,pieprzem i solą. Wlałam pomidory i sos pomidorowy. Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu. Wsypałam je do farszu. Wszystko wymieszałam. Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypałam je parmezanem. Piekłam w piekarniku

potrawyregionalne
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 139

prawda?;) Składniki: 1 kg krewetek mieszanka owoców morza kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam(...)pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane  i potraktowane jako następny składnik paelli.  Dosypałam ryż, dolałam bulion, sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami: solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam) Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.  Pachniało w całym mieszkaniu! ;-) Połączenie tylu smaków

potrawyregionalne
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 132

curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka(...)kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 118

liście białej kapusty. Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej biała kapusta/włoska kapusta 1 szt.cebuli koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka ryżu sól,pieprz kminek bulion ziele angielskie,liście laurowe Ilość powyższych składników zależy od ilości gołąbków. Ja zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz(...)które zostały możecie pokroić i włożyć do garnka. Gołąbki podlałam wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem bulionu, liści laurowych i ziela angielskiego. Dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego i własnej roboty przecier pomidorowy. I już;-) Pyszne gołąbki gotowe. Smacznego

potrawyregionalne
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 130

właśnie dlatego postanowiłam połączyć w dzisiejszym przepisie oba te składniki. Składniki: korzeń fenkułu włoskiego cebula kapary czarne oliwki suszone pomidory czosnek papryczka chili łyżka masła oliwa z oliwek pasta pomidorowa bazylia oregano sól,czarny pieprz makaron parmezan/ser feta  Fenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek. Pokroiłam w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuściłam masło i oliwę i wrzuciłam pokrojone(...)składnikami. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją z papryczką chili. Dodałam kapary. Czarne oliwki. Suszone pomidory. Dodałam czosnek i przyprawy. Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy. Wymieszałam i poddusiłam sos. Ugotowałam makaron. Zalałam sosem i posypałam parmezanem. Można posypać startą fetą w zależności od gustu. Smacznego

potrawyregionalne
ŁUPACZ W CURRY I MLECZKU KOKOSOWYM 135

curry i kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe. Upiekłam w piekarniku filety z łupacza. Obrałam go z ości i dodałam do sosu. Doprawiłam sos pastą z curry,sosem rybnym, koncentratem pomidorowym i śmietaną. Gotowałam wszystko około 20 minut. Podawałam z ryżem jaśminowym i posypaną pietruszką. Smacznego

potrawyregionalne
MAKARON Z TUŃCZYKIEM, ANCHOIS I KAPARAMI W SOSIE POMIDOROWYM 260

się makaronu, przygotujemy to pyszne danie.   Składniki: dwie puszki tuńczyka w oleju garść kaparów około 7 filecików anchois w oleju cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki  świeży tymianek świeże oregano - ja dodałam suszone sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka cukru parmezan do posypania łyżka śmietany czarne oliwki do posypania(...)Dodałam wszystko do cebuli.   Wszystko razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu. Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem i oliwkami

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 181

przez wyciskarkę. Możecie je też pokroić na małe kawałki, zagotować i zmielić blenderem. Albo od razu zmielić w malakserze. I tak o to w parę minut uzyskałam gęstą masę pomidorową.  Gotowałam ją na małym gazie przez 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając. Pomidory powinny odparować i zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać(...)kostkę i zeszkliłam na oleju. Imbir i czosnek starłam na drobnej tarce.    Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę.   Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki  łatwiej się mieliły.   Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy.   W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam

potrawyregionalne